Încă o concesie pentru proiectul drumului turistic Răchiţele – Ic Ponor

Încă o concesie pentru proiectul drumului turistic Răchiţele – Ic Ponor
O ultimă prelungire de contract mai poate aproba plenul Consiliului Judeţean în cazul proiectului de modernizare a drumului turistic Răchiţele – Ic Ponor. În maxim 9 luni, lucrările ar trebui finalizate.

Lucrările de modernizare a drumului turistic Răchiţele - Ic Ponor, de 20,5 km, au început încă din iulie 2009 şi urmau să se finalizeze în 18 luni. Chiar dacă acest proiect s-a derulat din fonduri europene, constructorul nu a fost în măsură să finalizeze lucrările, din mai multe considerente. Consiliul Judeţean se întruneşte astăzi, pentru a aproba o ultimă prelungire a termenului de finalizare. Preşedintele Horea Uioreanu spune că pentru a nu se pierde banii europeni, constructorul are obligaţia să finalizeze lucrările în maxim nouă luni. În privinţa lucrărilor suplimentare ivite, se va organiza o nouă licitaţie.

Situaţia drumurilor turistice din judeţ este deplorabilă, se plâng clujenii. Administraţia judeţeană pare să se confrunte cu tot soiul de piedici şi în privinţa acestor tronsoane. Dacă, pe de-o parte, întâmpină dificultăţi cu consorţiul condus de Kiat, care ţine blocat proiectul reabilitării celor peste 420 de km de drumuri judeţene, de cealtată parte are probleme şi cu proiectul drumului turistic Răchiţele - Ic Ponor. Pentru acest proiect, demarat încă din iulie 2009, s-a obţinut o finanţare europeană semnificativă (34,4 milioane de lei, fără TVA - circa 8 milioane de euro). Lucrările urmau să se finalizeze în maxim 18 luni, însă, constructorul - consorţiul româno-maghiar MBS Group, Alfa Rom, Nemzetkozi Betonut - a început să cumuleze întârzieri foarte mari, din pricină că documentaţia tehnică, care a stat la baza procedurii de licitaţie, nu respecta situaţia din teren.

"Asta a fost una dintre problemele semnalate de constructor. Pe de altă parte, lucrările au fost îngreunate şi de faptul că administraţia locală a demarat un alt proiect de infrastructură edilitară. Practic nu s-a putut lucra pe porţiuni întregi, din pricină că se lucra reţeaua de apă şi canalizare. Prin urmare, ne aflăm acum în situaţia de a aproba un nou termen de finalizare pentru acest proiect. De data aceasta ultimul. Altă concesie nu mai putem face. A mai fost aprobată o amânare, în 2011, acum venim cu ultima. Dacă plenul este de acord să aprobe această hotărâre, constructorul are obligaţia să încheie lucrările în maxim 9 luni. În caz contrar, riscăm să pierdem finanţarea europeană", a menţionat preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu.

Faptul că documentaţia care a stat la baza licitaţiei, pentru atribuirea acestui contract, nu respecta situaţia din teren, a condus la necesitatea aprobării unor lucrări suplimentare. Mai exact, administraţia judeţeană s-a văzut nevoită să accepte faptul că în cadrul acestui proiect sunt incluse lucrări suplimentare în valoare de peste 1.311.000 de lei (fără TVA). Aceşti bani urmau să acopere reconstrucţia a nouă poduri, aflate pe traseul Răchiţele - Ic Ponor. În prezent, administraţia judeţeană spune că pentru finalizarea acestui proiect în noul termen pe care îl va fixa administraţia judeţeană (de nou luni), se impune ca pentru poduri să fie angjată o nouă procedură de licitaţie. "Vom atribui un contract care să vizeze strict reconstrucţia celor nouă poduri", a explicat Uioreanu.

 

Comenteaza