Încă un pas pentru cartierul tinerilor din Cluj

Încă un pas pentru cartierul tinerilor din Cluj

Problemele de trafic au întârziat supercartierul din Borhanci, destinat tinerilor, care se afla pe lista de priorităţi a Primăriei Cluj-Napoca încă din 2016. Subiectul revine în atenţia administraţiei locale pe final de 2018. 

"Acum se finalizează studiul de trafic și trebuie să terminăm planul urbanistic zonal (PUZ), care se fie aprobat în Consiliul Local (CL) şi care, în varianta sa nouă, permite concesionarea unor parcele de teren și construcția de locuințe de către primărie.

Chiar pe ordinea de zi a şedinţei CL de săptămâna viitoare vom avea o cerere adresată Guvernului României, care să ne dea șansa de a extinde sistemul rutier pentru a face față dezvoltării imobiliare din Borhanci”, a declarat primarul Emil Boc, la Realitatea FM Cluj.

Este vorba despre o porţiune de teren care se află în administrarea Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, dar în proprietatea statului şi care este necesară municipalităţii pentru a lărgi strada Borhanci. 

Terenuri pentru case construite de tineri şi locuinţe sociale 

Ideea acestui supercartier datează din 2015, iar în 2016 a fost pusă de primar printre priorităţile sale. Terenul este al municipalităţii, care doreşte să concesioneze parcele de pământ pentru case şi să elaboreze dinainte proiectele, astfel încât locuinţele să fie concepute unitar din punct de vedere arhitectural.

Terenurile care vor fi concesionate pentru case vor avea între 300 şi 500 mp, în funcţie de ceea ce va decide Consiliul Local în regulament. Vor exista şi locuinţe sociale, pentru persoane de condiţie modestă. Primăria se va ocupa de aducerea utilităţilor pe fiecare dintre proprietăţi. Noul cartier se va întinde pe 70 ha şi ar urma să aibă un spaţiu central, cu primărie, locuri pentru magazine, creşă, grădiniţă şi şcoală.

Subiect controversat în Consiliul Local 

Terenul de 70 ha din Borhanci a fost subiectul unor controverse în CL, în 2015. Arhitectul Adrian Borda, "părintele" Planului Urbanistic General, a fost de părere că terenul pe care îl va concesiona acum primăria pentru construcţia de case trebuie să rămână agricol.

Borda a amintit că terenul este unul pitoresc, vizibil, între trei vârfuri de deal și că a fost plimbat ca destinație între mai multe teme în ultimii ani: să se facă un cimitir în zonă sau să se amenajeze locuințe sociale. Boc a replicat, însă, că terenul nu poate rămâne arabil, în condițiile în care există transport în comun care deserveşte zona, iar utilitățile sunt în proximitate.

Interes de peste 10 ani pentru Borhanciul imobiliar 

În urmă cu mai bine de 10 ani, o societate privată avea un proiect imobiliar de anvergură în Borhanci. Societatea Casarom intenţiona să realizeze 183 de unităţi locative şi 24 de locuinţe sociale, dar proiectul a fost suprimat de criza economică.

Comenteaza