Încă un pas spre afundarea Clujului în gunoaie

Încă un pas spre afundarea Clujului în gunoaie
Curtea de Apel a respins printr-o decizie luată ieri contestaţia administratorului rampei de la Pata Rât, firma Salprest Rampă împotriva deciziei din octombrie a Gărzii de Mediu prin care a fost sistată depozitarea.

Şeful societăţii Salprest Rampă, Eugen Vereş, spune că va face recurs pentru a mai câştiga timp pentru depozitaterea deşeurilor menajere la Pata Rât, însă a recunoscut că este vorba despre o soluţie de avarie: doar până în primăvară mai este spaţiu lângă gropa de gunoi pentru depozitare, după care trebuie o nouă rezolvare pentru stocarea acestora.

Curtea de Apel Cluj a respins, joi, contestaţia formulată de Salprest Rampă împotriva deciziei prin care Garda de Mediu de la centru a sistat depozitatea deşeurilor la Pata Rât, pe platforma temporară de stocare a societăţii. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în termen de cinci zile.

Şeful Salprest Rampă, Eugen Vereş, a declarat pentru ZIUA de CLUJ că, deocamdată, decizia luată de Curtea de Apel Cluj nu a fost comunicată societăţii. "Din câte am înţeles nu este vorba despre o decizie definitivă. Noi vom face recurs în termenul legal. Asta înseamă că oricum până la finalizarea proceselor, depozitarea deşeurilor din judeţul Cluj se va putea face tot la Pata Rât", a explicat Vereş. Acesta a recunoscut că este vorba despre o soluţie de avarie, pentru ca deşeurile colectate din Cluj să se poată depozita în continuare tot în judeţ. "Problema este că la Pata Rât, pe platforma temporară de stocare, vor mai încăpea gunoie doar până maxim în primăvară. După aceea, oricum este nevoie de o soluţie. Aceasta cade în sarcina autorităţilor locale şi judeţene", a spus directorul Salprest.

Avânt în vedere că depozitul ecologic, proiect de care se ocupă Consiliul Judeţean trebuia să fie deja funcţional, însă acesta este în blocaj şi nu se ştie exact în acest moment când se va da în folosinţă prima celulă de depozitare, gunoaiele de la Cluj trebuie duse la alt deposit autorizat.

"Soluţia pentru noi este Bistriţa, unde am înţeles că e aproape funcţional depozitul ecologic de acolo. Aceasta înseamă costuri mai mari de transportare a deşeurilor. Dacă la Cluj-Napoca vorbim de 5 lei pe metru cub pe persoană pe lună pe o distanţă de 12 kilometri, în cazul în care deşeurile s-ar duce la Bistriţa, vorbim la o primă evaluare, de un preţ de 10 ori mai mare. Acesta nu ar trebuie să fie suportat din buzunarul abonaţilor clujeni ci ar trebuie să fie subvenţionat de autorităţi, în a căror responsabilitate cade amenajarea unui noi spaţiu de depozitare", a mai subliniat oficialul Salprest Rampă.

Garda de Mediu Cluj a dispus sistarea deşeurilor la Pata Rât la începutul lunii noiembrie, după ce Comisariatului General al Gărzii Naţionale de Mediu a dispus printr-o decizie "sistarea activităţii de depozitare a deşeurilor pe Depozitul municipal Cluj Napoca amplasat pe str. Pata Rât, f.n. Cluj-Napoca, începând cu data prezentei decizii", respectiv din 29 octombrie. Garda de Mediu Cluj a explicat că, dacă ar fi neglijat dispoziţia Comisiariatului General ar fi comis o infracţiune: "Conform OUG 195/2005 privind protecţia mediului, art.98 alin.4 pct.1 „continuarea activităţii după dispunerea încetării activitatii" constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani".

Cu toate acestea, la nivel local s-a găsit o soluţie de compromis. Salprest Rampă a atacat decizia Gărzii de Mediu şi, conform legii (Ordonanţei nr. 2 din 2001, art. 32. al. 3, după cum a informat încă în nomiembrie Primăria) acesta se suspendă până la soluţionarea acţiunii de către instanţă.

 

 

Comenteaza