Încep lucrările de construcţie pentru staţiile de transfer al deşeurilor din Cluj

Încep lucrările de construcţie pentru staţiile de transfer al deşeurilor din Cluj
Consiliul Judeţean Cluj a semnat, ieri, autorizaţia de construire a celor trei staţii de transfer deşeuri din localităţile Gherla, Huedin şi Mihai Viteazu.

Lucrările vor dura 12 luni, iar costurile se ridică la peste 14,4 milioane de lei, sumă la care se adaugă şi taxa pe valoare adăugată. Mare parte din bani este asigurată gratuit de Uniunea Europeană.

Cele trei staţii de transfer vor fi construite în Huedin cu o capacitate de 11.695 tone pe an pentru partea de vest a judeţului, în comuna Mihai Viteazu cu o capacitate de 58.278 tone pe an pentru partea de sud, şi în Gherla, pentru partea de Nord-Est a judeţului, cu o capacitatea de 36.273 tone pe an. Licitaţia pentru construcţia celor trei staţii de deşeuri a fost câştigată de Confort SA Timişoara, într-un contract cu valoarea de 14,4 milioane de lei.

"În momentul de faţă s-au finalizat lucrările de predare a amplasamentelor pentru cele trei locaţii ale staţiilor de transfer şi s-a realizat trasarea lucrărilor", arată preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe.

Rampa de gunoi de la Pata Rât a fost închisă în vara anului 2010 iar de atunci gunoaiele din Cluj-Napoca sunt depozitate pe o rampă provizorie, pe un teren din imediata vecinătate a fostei gropi de gunoi.

Amintim, groapa de gunoi de la Pata Rât a fost închisă în 17 iulie 2010, termen fixat de mai mulţi ani de autorităţile române în convenţiile de aderare la Uniunea Europeană. Toate deşeurile care pot fi valorificate sunt culese şi vândute de membrii comunităţii rrome care locuieşte de decenii în colonia denumită "Dallas", chiar la rampa de gunoi. După ce noul sistem de management integrat al deşeurilor va fi implementat în judeţ, deşeurile revalorificabile vor fi sortate chiar în cadrul modulelor sistemului. Programul integrat de gestionare a gunoaielor Clujului cuprinde o rampă colectoare şi trei staţii de transfer în Gherla, Huedin şi Mihai Viteazu.

Comenteaza