Începe înroşirea pragurilor de sol din oraş

Începe înroşirea pragurilor de sol din oraş
După ce clujenii au sesizat încă de la finalul lunii martie că nervii şoferilor şi viaţa pietonilor sunt în joc pentru că lipsesc marcajele rutiere din oraş, administraţia locală a iniţiat o nouă acţiune de aplicare a acestora.

Aplicarea de marcaje rutiere în Cluj a debutat în luna aprilie, după ce primăria a primit sesizări de la cetăţeni privind starea deplorabilă în care s-au regăsit arterele din oraş după perioada rece: pline de gropi, dar şi cu marcaje şterse sau nesesizabile. Acum se lucrează cu două noi societăţi care se vor ocupa şi de marcarea pragurilor de sol. Potrivit unei decizii din februarie, toate pragurile de sol din oraş vor fi colorate în roşu.

Potrivit instituţiei, s-a început cu marcarea trecerilor de pietoni din cartierele Mărăşti şi Mănăştur, executant fiind Plastidrum, în baza unui acord-cadru semnat cu primăria în 2009. Serviciul de parcări a efectuat şi marcaje pentru locurile de parcare care sunt în sarcina acestora. Cu toate acestea, clujenii au continuat să sesizeze că străzile din oraş arată deplorabil şi nu fac cinste unui oraş care doreşte să devină capitală culturală europeană. Mai mult, aceştia s-au plâns şi de faptul că marcajele care ar trebui să atenţioneze şoferii cu privire la pragurile de sol lipsesc sau sunt parţial distruse şi le dau conducătorilor auto bătăi de cap aceştia ajungând frecvent să-şi avariereze autoturismele după ce circulă prin zone unde sunt montate astfel de limitatoare de viteză.

Edilul de Cluj, Emil Boc, a anunţat ieri că se va realua activitatea de refacere a marcajelor rutiere din oraş, pe noul contract încheiat de primărie în urma licitaţiei din luna mai. "Avem în vedere demararea unui amplu proces de refacere a marcajelor din municipiu. Vor fi astfel semnalizate rutier trecerile de pietoni, străzile modernizate, staţiile de autobuz, staţiile taxi, iar în apropierea unităţilor de învăţământ vom folosi marcaje de culoare roşie ca suport la trecerile de pietoni. Este o actiune necesară pentru creşterea gradului de siguranţă în circulaţie", a spus Boc. Administraţia a promis că va marca şi pragurile de sol, aşa cum s-a dicutat în repetate rânduri în Comisia de Sistemarizare a Circulaţiei. Membrii comisiei au decis încă din luna februarie anul acesta să schimbe culoarea pragurilor şi să le vopsească pe cele existente în roşu, aşa cum se practică în vest. Decizia nu a fost deocamdată pusă în practică.

De contractul pentru marcaje rutiere (acord-cadru pe doi ani) se ocupă în prezent societăţile Floromar Prod (marcaje cu vopsea) şi Loial Impex Suceava, în asociere cu Gamida Euromark (marcaje cu produse speciale). Societatea Floromar Prod are un acord cadru pe doi ani peste 1,3 milioane de lei, în timp de Loial Impex - Gamida Euromark unul de 3,2 milioane de lei.

Datele oficiale transmise cotidianului ZIUA de CLUJ de administraţia locală arătau că, în medie, la Cluj-Napoca se cheltuie cam 1 milion de lei pe an pentru aplicarea de marcaje rutiere."Există şi artere care vor intra în reparaţii, care vor fi marcate, după modernizare, pe noul contract. Aşa se explică de ce pe multe artere nu s-au aplicat marcaje, din cauza lucrărilor pe care le execută reţeliştii sau primăria", au detaliat reprezentanţii primăriei situaţia marcajelor rutiere din oraş.

 

 

Comenteaza