Începe montarea semafoarelor inteligente în Floreşti. Sensurile giratorii de pe DN1, în „stand-by"

Începe montarea semafoarelor inteligente în Floreşti. Sensurile giratorii de pe DN1, în „stand-by
Aglomeraţia de pe DN 1 dintre Cluj-Napoca şi Floreşti este greu de învins. De câteva luni de zile între oficialii primăriei şi cei ai DRDP Cluj se poartă discuţii interminabile pentru amenajarea unor sensuri giratorii şi a unor marcaje care ar fluidiza circulaţia. Primăria Floreşti anunţă că va instala semafoarele inteligente promise.

În condiţiile în care Centura de Sud a Floreştiului este întârziată de tot felul de proceduri birocratice, varianta semafoarelor inteligente şi a sensurilor giratorii pe DN 1 ar fi o soluţie pentru a diminua cât de cât traficul infernal din orele de vârf. Discuţiile dintre reprezentanţii primăriei Floreşti şi cei ai DRDP Cluj ( care administrează DN 1 ) pentru realizarea acestor obiective se poartă încă din luna noiembrie a anului trecut, dar fără nici un rezultat. 

Acest aspect, al girațiilor, este amânat la nesfârșit de administratorul drumului. De ce, nu știu. Floreștenii trebuie să înțeleagă că administratorul drumului respectiv, DN1, este CNADNR prin DRDP. Noi, Primăria Florești, nu putem face nimic fără acceptul lor. Mai mult, noi nu putem amenaja absolut nimic pe DN1, sensuri giratorii, marcaje, acesta fiind apanajul CNADNR-DRDP", declara în luna februarie primarul Floreştiului, Horia Şulea.

Directorul executiv al Primăriei Floreşti, Florin Zanc, a declarat pentru Ziua de Cluj că administraţia comunei va începe în cel mult 3 săptămâni lucrările la partea care-i revine, respectiv instalarea semafoarelor inteligente.

Firma Swarco Trafic România, din Bucureşti, a câștigat licitația cu suma de 978.895 lei pentru lucrări de execuţie și servicii de întreținere a unor semafoare rutiere în trei intersecții și în trei treceri pietonale amplasate pe DN1 și servicii de întreținere, plus revizii și intervenții la instalațiile de semaforizare din 6 intersecții şi treceri pietonale.

Semaforizarea va fi una inteligentă, astfel încât va exista aşa-zisa undă verde.Este vorba de un sistem care cuantifică numărul de mașini sosite în intersecție și schimbă accesul în funcție de trafic.

Potrivit ultimului recensământ, în Floreşti locuiau 22.000 de oameni. Primarul Horia Şulea spune, însă, că numărul locuitorilor a trecut de 30.000. Majoritatea acestora se duc în fiecare dimineaţă spre Cluj, la serviciu, şcoli şi grădiniţe.

Din studiile cerute de primărie, zilnic, între orele 06:30-08:30, pe direcţia Floreşti-Cluj circulă 15.000 de maşini iar în sens invers, 10.000. Singurul drum de legătură este cel naţional, care a fost lărgit, dar şi aşa aglomeraţia este foarte mare.

Ziua de Cluj a cerut dar nu a obţinut încă un punct de vedere al conducerii DRDP Cluj în ceea ce priveşte momentul în care va începe amenajarea celor două sensuri giratorii şi a marcajelor pe aglomerata arteră DN1 între Cluj şi Floreşti.

Varianta „semafoarelor inteligente" a apărut după ce Primăria Floreşti, împreună cu DRDP şi cu Poliţia Rutieră, au renunţat la ideea benzii reversibile, după ce soluţia a fost considerată prea riscantă, în condiţiile în care şoferii din România nu sunt printre cei mai disciplinaţi.

 

 

Comenteaza