Începe şcoala. Cât a investit Primăria Cluj-Napoca în şcoli şi ce lucrări s-au făcut FOTO

Începe şcoala. Cât a investit Primăria Cluj-Napoca în şcoli şi ce lucrări s-au făcut FOTO
Primăria Cluj-Napoca a dat publicităţii un comunicat despre pregătirile pentru deschiderea anului şcolar 2016-2017.

I. Investiţii în extinderea, modernizarea şi reabilitarea şcolilor

Suma totală investită de Primăria Cluj-Napoca - în ultimul an - în extinderea, modernizarea, repararea şi dotarea şcolilor din Cluj-Napoca este de 60 de milioane de lei.

Şcoala "Ion Agârbiceanu", Liceul "Avram Iancu" au fost extinse şi complet renovate. Pentru Şcoala "Ioan Bob" a fost complet renovată clădirea monument istoric din str. Memorandumului nr. 22. Cele trei unităţi de învăţămînt au fost dotate cu mobilier nou şi cu material didactic modern: table interactive, calculatoare , laptop-uri etc.

La Şcoala cu clasele I-VIII "Ion Agârbiceanu" au fost realizate următoarele investiţii:
• 2 corpuri de clădire noi
• sală multifuncţională nouă
• 4 corpuri de clădire modernizate
• spaţiu nou pentru pauza de masă
Investiţia realizată la Şcoala "Ion Agârbiceanu" se ridică la suma de 22,8 milioane de lei.
La Liceul "Avram Iancu" au fost realizate următoarele investiţii:
• un corp de clădire nou
• o sală de sport nouă
• lift pentru corpurile de clădire vechi şi rampe pentru persoanele cu dizabilităţi

Investiţia realizată la Liceul "Avram Iancu" se ridică la suma de 8,2 milioane de lei.
La clădirea monument istoric din str. Memorandumului nr. 22, noul sediu al Şcolii "Ioan Bob", au fost realizate 14 săli de clasă şi 2 laboratoare, în urma unei investiţii de 6,1 milioane de lei.

Investiţia în derulare în modernizarea Liceului "Mihai Eminescu" va fi finalizată în luna decembrie. Această investiţie constă în modernizarea, extinderea şi mansardarea corpului de clădire existent, construirea unui corp nou de clădire, cu sală multifuncţională şi construirea unei săli de sport noi. Valoarea totală a investiţiei se ridică la 14,6 milioane de lei.

Pentru a asigura desfăşurarea în bune condiţii a noului an şcolar 2016-2017, Primăria municipiului Cluj-Napoca a realizat lucrări de întreţinere şi reparaţii, în valoare totală de 8,7 milioane de lei, la un număr de 85 de unităţi şcolare.

II. Butoane de panică şi poliţişti la şcoli

Pentru siguranţa elevilor, şcolile din municipiul Cluj-Napoca sunt dotate cu butoane de panică. Aceste butoane, amplasate în locuri accesibile cadrelor didactice, paznicilor şi elevilor, sunt conectate la dispeceratul Poliţiei municipiului.

În cazul unui incident, butonul de panică este apăsat, iar cel mai apropiat echipaj de politie se deplasează imediat la şcoală.

Acest proiect a fost iniţiat în anul 2010, fiind achiziţionate 66 de butoane de panică.
În perioada imediat următoare, Prmăria va achiziţiona centrale de transmisie alarmă pentru fiecare buton. Valoarea totală a acestor centrale este de aproximativ 30.000 lei. Aceasta îmbunătăţire a sistemului de securitate cu butoane de panică se va realiza în aproximativ 20 de zile.

De asemenea, se vor monta butoane de panică şi în şcolile sau liceele care funcţioneaza în clădiri noi.

La ora începerii cursurilor şi la încheierea acestora, la intrarea fiecărei şcoli va fi prezent un poliţist local, un poliţist din poliţia naţională sau un jandarm.
Poliţia locală, poliţia naţională şi jandarmeria, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, vor efectua în preajma şcolilor acţiuni pentru prevenirea absenteismului şi a consumului de substanţe halucinogene.

III. Mijloace de transport suplimentate cu 30%, curse speciale pentru elevi

Din data de 12 septembrie a.c., odată cu începerea noului an şcolar, Compania de Transport Public Cluj-Napoca S.A va suplimenta cu 30% numărul mijloacelor de transport în comun.
Tot de la această dată, în colaborare cu Primăria municipiului Cluj-Napoca, se va relua transportul elevilor prin cursele speciale, cu ora de plecare 725 din cartiere spre zona centrală şi ora de întoarcere 1410, pe următoarele linii:

• Autobuze: Linia 8 P-ţa. M.Viteazu - Str. T.Vuia, Linia 9 Str. Bucium - P-ţa Gării, Linia 24 Str. Unirii - Str. Bucium, Linia 30 Cart.Grigorescu - Str. A.Vlaicu; Linia 31 P-ţa M.Viteazu - Calea Baciului, Linia 43 Cart.Grigorescu - C.Zorilor, Linia 46 Str. E.Ionesco - P-ţa Şt. Cel Mare.
• Troleibuze: Linia 3 Str. Unirii - P-ţa M.Viteazu, Linia 6 Str. Bucium - Str. A.Vlaicu, Linia 25 Str. Bucium - Str. Unirii.
• Tramvaie: Linia 101 P-ţa Gării - B-dul. Muncii, Linia 102 Str. Bucium - B-dul Muncii.
Controlorii de bilete nu vor permite accesul în mijloacele de transport cu însemnele "TRANSPORT ELEVI" a altor persoane decât elevii şi însoţitorii acestora.

Începând cu data de 12 septembrie a.c. se va reintroduce linia 8 P-ţa M. Viteazu - Str. T. Vuia, care va suplimenta linia de troleibuze 5 P-ţa M. Viteazul - Aeroport.

Primăria Cluj-Napoca va asigura în continuare, pentru toţi elevii, gratuitatea transportului în comun pe două linii şi o reducere de 50% pe una sau două linii la alegere, respectiv abonamente gratuite pe toate liniile pentru elevii orfani sau proveniţi din casele de copii.
Primaria Cluj-Napoca va subvenţiona şi transportul elevilor din Colonia Sopor, Valea Fânaţelor respectiv Colonia Pata Rât, până în Cluj-Napoca şi menţine programul de transport al tinerilor nedeplasabili cu dizabilităţi neuromotorii, cu microbuze special dotate.

IV. 510 elevi din familii fără venituri sau cu venituri reduse încep şcoala cu ghiozdane şi rechizite noi

Primăria Cluj-Napoca a oferit ghiozdane şi rechizite gratuite pentru 510 copii din familii fără venituri sau cu venituri reduse.
Prin acest ajutor, cu o valoare de 45.900 lei, Primăria Cluj-Napoca doreşte să faciliteze accesul la educaţie şi să promoveze egalitatea de şanse.
Mult succes la şcoală acestor elevi, care au nevoie de încurajare şi de sprijin!

 

 

 

Comenteaza