Video Informații din interiorul Consiliului Județean Cluj. Toate detaliile despre BUGETUL de 1,5 miliarde de lei, din 2024

Informații din interiorul Consiliului Județean Cluj. Toate detaliile despre BUGETUL de 1,5 miliarde de lei, din 2024
| Foto: Facebook.com/Maria Forna

Bugetul general al județului Cluj în anul 2024 este de aproximativ 1,5 miliarde de lei (305 milioane euro) și este mai mare decât cel de anul trecut cu aproape 80 de mil. de lei.

Consilierul județean al PNL Cluj, Maria Forna, a fost invitată la emisiunea ZIUA LIVE, unde a vorbit despre bugetul forului administrativ județean de anul acesta.

Bugetul general al Consiliului Județean Cluj a fost postat pe site-ul instituției. Va sta în dezbatere publică până în data de 26 ianuarie, urmând ca în luna februarie să avem o ședință de consiliu în care vom dezbate și vota proiectul. Bugetul pe acest an se ridică la cuantumul de 1.523.624.640 de lei, mai mare cu aproximativ 80 de milioane față de anul precedent. Din acest buget avem bugetul local care se ridică la 845 milioane lei, din care avem 359 mil. lei fonduri pentru dezvoltare, iar diferența de 486 mil. lei este reprezentată de funcționare. Asta înseamnă cheltuieli, salarii, etc.

Noi avem multe alte entități în subordine. Vorbim de 6 spitale, de Filarmonica de Stat Transilvania, Teatrul Puck, o serie de reviste, DGASPC și multe altele. Din toată această anvelopă de funcționare, vreau să subliniez faptul că 189 de milioane de lei vor merge doar către Direcția Generală de Asistența Socială și Protecția Copilului. Totodată, avem o serie de instituții de învățământ, școli speciale, ș.a. Către acest domeniu vor merge din buget 81 de milioane de lei. Către Spitale va merge suma de 89 mil. lei.

Mai avem alocate 150 de mil. lei pentru Infrastructura Rutieră. Sunt cheltuieli care sunt uzuale, dar apar și anumite proiecte noi. Aș vrea să subliniez legat de finanțările europene, că o bună parte din bugetul de investiții al CJ Cluj, adică aproximativ 320 mil. lei provin din fonduri europene. Asta înseamnă că fondurile europene dezvoltă cu adevărat și în mod real viața cetățenilor județului Cluj. Proiecte care să înceapă în acest an nu avem, dar avem proiecte începute în acest mandat. 

Mă refer la Spitalul Pediatric Monobloc. Acest proiect este prins în bugetul pe acest an. Vom aloca suma de 27 mil. lei. Este o sumă mică, dar ne ajută să începem lucrările până când vom putea accesa o sursă de finanțare efectivă pentru edificarea spitalului. Sperăm să fie prins pe Programul Operațional de Sănătate. De asemenea, mai avem prins în buget ambulatoriul Spitalului de Recuperare, care va beneficia de suma de 39 mil. lei, pentru modernizare și dotare”, a declarat, la ZIUA LIVE, Maria Forna.

Locuitorii județului Cluj pot depune propuneri la buget până în data de 26 ianuarie la Registratura Consiliului Județean, pe Calea Dorobanților nr. 106 sau online, la adresa de e-mail infopublic@cjcluj.ro. Forul administrativ județean clujean a transmis că varianta de buget nu este definitivă și poate suferi modificări în urma dezbaterilor. 

Comenteaza