Infuzie nouă de bani publici pentru sala "democrată" de sport

Infuzie nouă de bani publici pentru sala
Sala de sport din curtea Liceului George Coşbuc din Cluj-Napoca va fi gata cu şapte luni mai târziu decât termenul iniţial de contract, adică în mai 2014 şi va costa mult mai mult decât estimările primăriei.

O nouă achiziţie de 130.000 de lei a fost lansată de primărie pentru consolidare versant şi construire dren la obiectivul de investiţii - sală de sport la Liceul Coşbuc. Şantierul a fost vizitat recent şi de prefectul de Cluj, Gheorghe Vuşcan, care a militat în madatul de consilier local PSD pentru ca primăria să construiască acest obiectiv. Până acum, sala a consumat aproximativ 2 milioane de lei, bani care revin societăţii Conimet Impex.

Societatea Conimet Impex lucrează pe şantierul noii săli de sport, iar administraţia a ţinut să anunţe public, printr-o vizită de şantier la final de septembrie, că se lucrează la acest obiectiv. Deşi sala de la Liceul Coşbuc trebuia să fie terminată anul acesta, finalizarea a fost amânată pe 2014, având în vedere că s-a ales un teren dificil pentru amenajare şi a fost nevoie de o serie de lucrări suplimentare pentru devierea conductelor de pe amplasament.

În prag de final de an, şantierul programat pe respectivul teren dificil din curtea liceului clujean a pus pe tapet alte lucrări suplimentare, necesare pentru terminarea obiectivului. Primăria a lansat recent o achiziţiei pentru astfel de lucrări suplimentare. Contractul licitat implică "consolidare versant şi construire dren la obiectivul de investiţii - sală de sport la Liceul Coşbuc" şi are o valoare estimată de 130.000 de lei, adică în jur de 30.000 de euro. Ofertele se pot depune până în 16 decembrie, iar criteriul de atribuire este preţul cel mai scăzut.

Fără taxa pe valoarea adăugată (TVA), administraţia locală va plăti pentru execuţia noii săli de sport din centrul oraşului 1,9 milioane de lei către Conimet. Plus 34.000 de lei, fără TVA, pentru devierea conductei de canalizare menajeră de pe amplasamentul sălii, aceluiaşi constructor, care a câştigat contractul respectiv.

Conimet a câştigat contractul de execuţie a sălii de sport de la Colegiul G. Coşbuc în 2012, contractul încheindu-se în august 2012, cu un termen de execuţie de un an (din care două luni erau alocate proiectării, după cum informa primăria). În aprilie 2013, administraţia locală a mai încheiat un contract cu aceeaşi societate, la valoarea de 34.000 de lei, pentru lucrări de deviere a conductei de canalizare menajeră care încurca şantierul noii săli de sport. Această situaţie a dus la decalarea termenului de finalizare a obiectivului. Primarul a ţinut să demonstreze că situaţia este sub control, că şantierul a avansat, la final de septembrie şi să anunţe noul termen la care va fi gata sala. Boc a menţionat, pe şantierul de la Colegiul G. Coşbuc, că, din mai 2014, cei peste 1.000 de elevi vor beneficia de aceasta.

Nici prefectul de Cluj, Gheorghe Vuşcan, nu s-a lăsat mai prejos şi în noiembrie a efectuat o vizită-control pe şantierul de la Coşbuc. "Pe timpul vizitei, directorul unităţii de învăţământ, prof. Lucian Popescu, şi reprezentantul constructorului au prezentat stadiul lucrărilor, în prezent fiind realizată 60 % din structura de rezistenţă, ajungându-se astfel la cota 7,40 m, respectiv sala de baschet şi planşeul. În funcţie de condiţiile meteorologice, până la sfârşitul anului se încearcă atingerea cotei de 13,5 m, respectiv etajul care va găzdui sala de gimnastică", a arătat prefectura într-un comunicat de presă.

Felia de proiectare a sălii de la Coşbuc - pe amplasamentul care necesită, de la lună, la lună, lucrări suplimentare a revenit, conform surselor ZIUA de CLUJ, societăţii de proiectare deţinută de soţia actualului consilier local PNL, Ovidiu Florian.

Sala de sport este în curs de edificare pe un teren de 2.900 mp din incinta Liceului G. Coşbuc, de pe str. Avram Iancu. Obiectivul este gândit pentru practica sportivă aferentă competiţiilor locale, cu teren de baschet, volei, handbal, tenis, tribune pentru spectatori cu 90 de locuri, dar şi cu o sală de gimastică, vestiare, duşuri, cameră de prim ajutor, cabinet pentru profesori şi spaţii de depozitare pentru echipamentele sportive. Ansamblul propus presupune o construcţie de şapte metri, cu parter înalt şi cu etaj retras. Sala de gimastică urmează să fie amenajată în etajul retras. Consilierii locali USL, prin vocea lui Vuşcan (pe atunci consilier local) au semnalat în repetate rânduri situaţia ingrată a elevilor de la Colegiul G. Coşbuc, care nu dispune de o sală de sport, deşi aceasta fusese gândită încă din 2005, cu fonduri de la guvern, pentru a deservi unitatea şcolară. Oficialii primăriei au declarat că autorităţile locale au făcut eforturi pentru ca şcoala să rămână cu toate spaţiile de învăţământ, având în vedere retrocedarea unei părţi a liceului (clădiri şi terenuri). Din acest motiv proiectul sălii a fost pus în aşteptare.

Sală electorală

Administraţia a preluat propunerea USL şi a decis să o susţină cu bani publici, fiind un obiectiv care a adus capital electoral actualei conduceri. Din 2012, acesta a devenit prioritar şi însuşit şi de către consilierii PDL. Adrian Popa, pe atunci lider al grupului PDL din Consiliul Local, a declarat public la acea vreme că va negocia cu primarul interimar Radu Moisin o soluţie pentru construirea în regim de urgenţă a unei săli de sport care să deservească elevii care învaţă în centrul oraşului. Ar fi vizaţi de această măsură elevii Colegiului Naţional G. Coşbuc, unde învaţă 1.421 de elevi şi cei ai Colegiilor Gheorghe Şincai (953 elevi ), Emil Racoviţă (777 elevi), Octavian Stroia (450 elevi) şi ai Liceului Teoretic Apaczai Csere Janos (579 elevi), potrivit datelor din 2012 prezentate de cei de la PDL. „Deşi trei din aceste licee au săli de sport, acestea sunt mici ca şi capacitate şi subdimensionate faţă de nevoile reale, iar elevii de la Colegiul G. Coşbuc îşi desfăşoară orele de sport în săli de clasă sau în aer liber", a declarat Popa, în anul electoral 2012.

 

Comenteaza