Îngrijoraţi că activele Clujana ar putea fi înstrăinate

Îngrijoraţi că activele Clujana ar putea fi înstrăinate
Consilierii PDL şi-au exprimat îngrijorarea faţă de modificările operate în statutul societăţii. Consiliul de Administraţie poate decide asupra activelor fără a se mai consulta în prealabil cu AGA.

Chiar dacă legea este strictă în privinţa modului în care pot fi înstrăinate activele unei societăţi, noile prevederi din statutul Clujana lasă loc de interpretări. Consilierul judeţean PDL, Steluţa Racolţa, a avertizat că a dispărut atribuţia Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) în privinţa vânzării activelor fabricii şi că aceasta a fost transferată Consiliului de Administraţie (CA).

Ea a atras atenţia că până în 2008 s-au înstrăinat peste 80% din activele fabricii şi că ar fi extrem de periculos dacă s-ar reveni asupra vânzării pentru că acest lucru ar putea duce la dispariţia brandului Clujana. Ultimele modificări din statutul societăţii lasă loc pentru comiterea unor nereguli, au subliniat consilierii PDL. Racolţa i-a cerut preşedintelui CA, Daniel Mihiş, să explice unele articole din statut. Ea a arătat că AGA a pierdut atribuţia privind vânzarea de active şi şi-a exprimat îngrijorarea că decizia se va muta strict în ograda CA. „Chiar nu putem fi de acord cu această situaţie. Modificările din statut lasă loc de interpretare. Se deduce că vânzarea activelor fabricii va putea fi decisă în CA, fără aprobarea AGA. Ar fi foarte grav dacă s-ar întâmpla acest lucru", a comentat Racolţa.

Ea a atras atenţia că în ultimii ani s-au făcut eforturi imense pentru a se mai păstra ceea ce a mai rămas din Clujana. „Noi, în ultimii patru ani, ne-am străduit să conservăm ceea ce a mai rămas din fabrică, să nu mai vindem absolut nimic. Până în 2008 s-a tot vândut. Clujana a mai rămas fără vreo 80% din active. Dar măcar avem brandul şi ar trebui să facem tot ce este posibil pentru a-l apăra şi a-l dezvolta. Chiar am văzut recent, pe un post naţional de televiziune, într-un top al capitalelor de regiuni, că judeţul Cluj a avut de câştigat şi datorită brandului Clujana.

Faptul că acesta a fost păstrat şi apărat a contat şi va mai conta. Prin urmare, în loc să tot aruncăm cu noroi în ceea ce a mai rămas din fabrică, mai bine ne-am gândi cum să o facem profitabilă. Ar trebui, aşadar, să venim cu un amendament ferm din care să reiasă că în CA nu se poate lua absolut nici o decizie fără consultarea acţionarului", a comentat Racolţa.

Secretarul judeţului, Simona Gaci, a explicat că modificările din statut au fost deja aprobate de Consiliul Judeţean şi că în prezent acestea ar urma să fie avizate şi de CA. „Dacă vă doriţi să mai faceţi modificări, atunci ar trebui propusă o nouă Hotărâre de Consiliu Judeţean" a subliniat Gaci. Consilierul PNL Eugen Cecan a apreciat că, atâta timp cât legea este strictă cu privire la vânzarea activelor, îngrijorarea nu-şi are rostul: „Nici un activ nu poate fi vândut fără aprobarea AGA. CA poate doar să facă propuneri, aşa spune legea, iar AGA aprobă sau nu".

Consilierul PDL Alexandru Coroian a subliniat că în acest caz şi prevederile statutului ar trebui să fie clare. „Evident că legea este clară, însă ar trebui să clarificăm şi statutul, pentru a nu avea nici un fel de îndoială", a spus Coroian. Racolţa a precizat că în prima şedinţă va propune o serie de clarificări şi că se aşteaptă ca acestea să fie aprobate. Mihiş a apreciat că recomandarea PDL pe această chestiune este binevenită, însă, a explicat că modificările statutare vizează şi un alt aspect. „Noi am propus ca pentru operaţiunile financiare care vizează un cuantum mai mare de 50.000 de euro să ni se permită să apelăm la un expert. Pentru că în astfel de cazuri s-ar putea ca membrii CA să nu fie dispuşi să-şi asume o decizie şi atunci ar fi normal să angajăm un expert", a spus Mihiş. Consilierul Horaţiu Cătărig (PDL) s-a arătat nedumerit de acestă pretenţie a actualei conduceri a Clujana. „Nu înţeleg de ce mai avem, atunci, nevoie de CA. Pentru ce au mai acceptat aceste mandate membrii CA, pe care i-aţi numit politic, dacă nu sunt în stare să-şi asume decizii?", a comentat Cătărig.

Etichete
Comenteaza