Investitorii de la Hexagon ridică un nou ansamblu pe strada Someşului

Investitorii de la Hexagon ridică un nou ansamblu pe strada Someşului

Grupul Hexagon, care recent a vândut 20.000 de metri pătrați de spații de birouri în Cluj-Napoca, începe un nou proiect imobiliar pe strada Someșului. Proiectul va include atât locuințe, cât și spații de birouri.

Hexagon City SRL este beneficiarul ansamblului mixt care va fi amplasat pe strada Someșului numerele 15-21. Discuțiile din comisia de urbanism au fost foarte aprinse, un număr mare de vecini fiind prezenți pentru a-și exprima nemulțumirile vizavi de proiectul realizat de Arhimar. Nici nu e de mirare deoarece în această zonă de case ”va răsări” un bloc cu 7 etaje.

Bloc cu 7 etaje și 2400 de mp de spații de birouri

Terenul de aproape 4.300 de metri pătrați se situează în zona centrală, dar în afara ariei de protecție a monumentelor istorice. 633 de metri pătrați vor fi cedați pentru un drum.

Pe acest teren pe care în prezent sunt două case se propune ridicarea unui bloc de locuințe în formă de U cu 7 etaje la corpul de pe colț, aflat la intersecția străzilor Someșului și Lalelelor și 5 etaje plus etaj retras la celălalt corp. Imobilul va avea funcțiuni mixte la parter și etajul 1 și va dispune de un parking subteran. Vor fi 160 de locuri de parcare pentru 130 de apartamente și 2.400 de metri pătrați de spații de biroruri.

Accesul auto se va realiza pe latura estică de pe strada Lalelelor printr-un gang.  Iar accesul pietonal în clădire se va realiza pe latura sudică și estică a parcelei, atât din strada Someșului, cât și din strada Lalelelor.

Spațiile verzi prevăzute reprezintă 20% din suprafață, puțin peste 850 de metri pătrați. POT-ul propus este 70%, iar CUT, 3,2.

Interesant este că o parte din teren este deținut de statul român, e vorba despre curtea uneia din casele care există acum pe teren.

Vecinii, îngrijorați că vor fi sufocați de trafic

Vecinii de pe strada Lalelelor au ridicat câteva probleme pe care le pune noua construcție. În primul rând faptul că nu se respectă aliniamentul existent la strada Lalelor. ”Noi am făcut mai multe sesizări pe baza documentației pe care am putut-o consulta, dar nu am putut vedea toate planșele. În primul rând vrem să privim lucrurile așa cum sunt în realitate și nu cum va fi în viitor și ne referim aici la posibila aleea și drum pe malul Someșului, care poate se va face cândva. Practic ei fac un drum de acces pe proprietăți private. În al doilea rând, dacă celor de la Feromob li s-a cerut în urmă cu câțiva ani să se retragă de la stradă un număr de metri, e normal ca și noua clădire să se alinieze la fel. Am vrea să vedem și studiul de însorire pentru că o clădire cu 5-7 etaje sigur va pune probleme pentru casele din jur. Și în fine să nu uităm de aglomerația pe care o va crea un bloc cu atâtea apartamente și biroruri pe o stradă care deja e foarte aglomerată, așa că am doti să putem consulta și un studiu de trafic”, a spus reprezentantul vecinilor de pe strada Lalelor.

Oamenii au mai reclamat și faptul că demolările care se preconizează acolo ar putea afecta structura de rezistență a propriilor locuințe și spun că nu li s-a cerut niciun fel de acord în acest sens. Mai ales că imobilul va avea și 2 niveluri subterane.

Reprezentantul Arhimar a precizat că de la limita de proprietate s-au prevăzut retragerile prevăzute de lege pentru a nu fi afectate celelalte clădiri. Iar în ceea ce privește situația bucății de teren care în prezent este proprietate a statului, avocatul care reprezintă investitorii a spus că se fac demersurile legale pentru achiziția terenului, existând un drept de preempțiune.

Și arhitecții din comisie au ridicat câteva probleme legate de proiect. ”Este clar că trebuie să se retragă și ei 5 metri ca și clădirea învecinată, de asemenea, trebuie să vedem un studiu de însorire, ca să nu mai vorbim de studiul de trafic. Strada Lalelor la intersecția cu Someșului este cumplită, toată zona e cu probleme și e evident că acolo trebuie făcut curat printr-o restructurare urbană”, a spus Romulus Zamfir.

”Acolo există prevăzută o servitute de utilitate publică în PUG pe toată latura sudică, de fapt e vorba de o extindere a străzii Someșului”, a spus arhitectul șef al municipiului Daniel Pop.

”Din ce am văzut, acest PUZ reglementează exclusiv parcela aceasta, dar ar fi nevoie să fie extins studiul și să se țină cont de condițiile de trafic din toată zonă, pentru că, de exemplu, drumul propus de-a lungul Someșului va determina o reconfigurare a sensului giratoriu de pe strada București. De asemenea, cred că la o asemenea construcție, trotuarul spre Someș este mult subdimensionat”, a argumentat și arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță.

Arhitectul Voicu Bozac a atras atenția că înălțimea maximă corectă în zonă potrivit PUG-ului este de maxim 22 de metri. Aceasta deoarece beneficiarii solicită o înălțime de 26 de metri a clădirii, susținând că regimul maxim admis este de 28 de metri.

”Practic cereți o derogare, așa că vă întreb simplu ce dați în plus? Da, derogarea este posibilă, o permite regulamentul, dar care e argumentul dumneavoastră pentru a primi acest regim de înălțime, nu doar că e posibil”, a spus primarul Emil Boc.

Referitor la obiecțiile vecinilor, proiectantul a precizat că a realizat studiul de însorire, iar acesta arată că se respectă condițiile legale.

”De fapt cele două clădiri propuse se umbresc reciproc, dar respectă condițiile legale”, a concluzionat Daniel Pop.

Arhitectul șef al municipiului le-a cerut proiectanților să revină în comisie cu un proiect modificat, care să respecte alinierea existentă la strada Lalelelor și să reducă  la 6 nivelele propuse pentru imobil.

Cine este beneficiarul        

Hexagon City SRL, beneficiarul proiectului de pe Someşului 15-21, face parte din grupul de firme Hexagon, deţinut de oamenii de afaceri  de Florin Mariş şi Raul Ciurtin. Grupul a vândut în aceste zile clădirile de birouri Vivido Business Center, Advancity Business Center și Cube Office din Cluj-Napoca. Spaţiile au fost achiziţionate pentru 30 de milioane de euro de către Ideal Projects Services București.

Comenteaza