Învingătorii şi învinşii atribuirii pentru transportul judeţean DOCUMENT

Învingătorii şi învinşii atribuirii pentru transportul judeţean DOCUMENT
Rezultatele atribuirii traseelor din transportul judeţean, desfăşurată luna aceasta, vor fi aprobate luni, printr-o hotărâre de Consiliu Judeţean. ZIUA de CLUJ a aflat câte puncte a obţinut fiecare dintre operatorii de transport înscrişi la licitaţie.

Licitaţia pentru traseele de transport de călători de luna aceasta este cea mai mare care a avut loc, în judeţul Cluj, în ultimii doi ani şi jumătate. Rezultatele au fost publicate în premieră de ZIUA de CLUJ, în 18 aprilie; atribuirea a fost necesară după ce instanţele de judecată au anulat în februarie licenţele pentru grupele de trasee.

Este vorba despre pachetele licitate în 2013, dintr-o eroare a unui angajat al consiliului judeţean, sub forma unor trasee individuale. Aceste pachete sunt realizate pe criterii geografice şi economice, astfel încât operatorii să fie interesaţi să acopere cât mai multe localităţi.

Cel mai disputat pachet de trasee la licitaţia din aprilie a fost Turda - Corneşti, Turda - Cheia, Turda - Călăraşi, Turda - Bădeni, Turda - Podeni. Câştigătoare a fost declarată societatea Agrar SRL din Fieni, judeţul Dâmboviţa, care a obţinut 48,60 puncte.

În prezent, aceste trasee sunt operate de Auto Trust SRL, membră Alis Grup, care a obținut doar 47,60 puncte. Alți doi operatori şi-au înscris autobuze. Pe locurile trei şi patru s-au clasat Fany Prestări, 36,60 de puncte, și GVP&Co, 36 de puncte.

Agrar intră cu această ocazie pe piaţa clujeană, pe o grupă de trasee care erau profitabile încă de pe vremea când erau operate de Regia de Transport Local din Turda, desfiinţată între timp. Un alt operator din afara judeţului care s-a înscris la licitaţie a fost Bus Trans SRL, tot de dincolo de Carpaţi, care a câştigat ruta individuală Cluj - Bărăi. În judeţul Cluj, Bus Trans mai deţine un traseu importat, Cluj - Gherla.

O altă grupă disputată a fost Cluj - Turda, Turda - Aiton, Turda - Copăceni, probabil cea mai profitabilă din judeţ. Tot Auto Trust operează aceste trasee, dar din 2 mai vor intra câştigătorii licitaţiei, reprezentanţii companiei Fany. Aceştia au adunat 47,25 puncte, faţă de cele 42,92 ale Auto Trust SRL.

Pierderea celor două grupe este un eşec greu pentru Auto Trust, firma condusă de Alin Popovici, candidat PSD la alegerile de la consiliul local din luna iunie. Din fericire pentru Alis Grup, o altă societate din interiorul său, Sosim SRL, a câştigat două pachete de trasee.

Cluj - Gilău, Cluj - Căpuşu Mic, Cluj - Huedin a fost preluată de la Tours Claus SRL, de asemenea firmă din cadrul Alis Grup (Sosim a obţinut 31 de puncte, iar Fany, 45,83, dar a fost descalificată), iar Câmpia Turzii - Frata şi Câmpia Turzii - Ceanu Mare a fost preluată de la Daghemana SRL şi Daniella International SRL (Sosim a strâns 47,50 puncte, iar Daghemana, doar 29,50). Tours Claus, nava amiral a grupului Alis, nu a licitat pe niciun traseu, probabil din cauză că nu a obţinut certificatul care să ateste că nu are datorii la stat.

Două societăţi din cadrul Alis, e vorba de Feldiberc şi Auto Trust, au cerut în instanţă anularea licitaţiei. Verdictul tribunalului de contencios administrativ a fost negativ în cazul plângerii Auto Trust, decizia fiind anunţată chiar în 18 aprilie, ziua anunţării rezultatelor, iar termenul în cazul solicitării Feldiberc a fost amânat din 15 aprilie pentru 25 aprilie, când nu mai are obiect, odată ce atribuirea şi-a produs deja efectele.

În cazul a cinci dintre cele zece grupe pentru care s-a făcut atribuirea nu a existat niciun fel de concurenţă; operatorul care s-a înscris a şi câştigat. La astfel de licitaţii electronice, organizate de Agenţia pentru Agenda Digitală a României, 49 este punctajul maxim şi poate fi atins prin înscrierea unor maşini noi, cu multe dotări.

Plafonul poate fi depăşit numai prin adăugarea unui element cheie în atribuirile de transport, perioada neîntreruptă de deţinere a traseului. De data aceasta, vechimea nu a fost luată în considerare, deoarece licenţele nu au fost retrase, ci anulate de instanţă.

Comenteaza