Ioan Oleleu, declaraţie şoc despre Consiliul Judeţean

Ioan Oleleu, declaraţie şoc despre Consiliul Judeţean
Vicepreşedintele demisionar al Consiliului Judeţean(CJ) Cluj, Ioan Oleleu, a făcut vineri dimineaţă la Realitatea FM Cluj o declaraţie şoc despre instituţia în care a fost al doilea om ca importanţă aproape trei ani de zile.

Ioan Oleleu a fost prezent vineri în emisiunea matinală a Realităţii FM Cluj, pentru a discuta despre motivele demisiei sale din funcţia de vicepreşedinte al CJ Cluj. În contextul în care judeţul se confruntă cu foarte multe probleme grave, Ioan Oleleu a fost întrebat de unul dintre moderatori dacă ştie că sunt oameni care cer chiar desfiinţarea Consiliului Judeţean, iar fostul vicepreşedinte a răspuns:„În momentul de faţă, dacă mă întrebaţi pe mine, nici eu nu văd rostul consiliului judeţean, pentru că se pot gestiona altfel problemele, mai degrabă, oarecum, o structură regională ar fi mult mai eficientă decât această structură a consiliului." În finalul intervenţiei sale, fostul vicepreşedinte, întrebat dacă ar milita pentru desfiinţarea consiliului judeţean, şi-a mai nuanţat declaraţia: „Sau pentru schimbarea actualei forme de organizare a consiliului judeţean."

Oleleu, despre „neînţelegerile" cu Ioan Rus: „Pură speculaţie"

Reprezentantul PSD a dezvăluit de asemenea că în momentul de faţă nu ştie dacă va mai rămâne chiar şi consilier judeţean, o decizie în acest sens urmând să ia după o consultare cu colegii de partid. Ioan Oleleu a fost întrebat în cadrul emisiunii dacă este vizat de vreo instituţie de anchetă. „Nu ştiu aşa ceva şi nu cred. Sunt foarte liniştit din acest punct de vedere", a afirmat Oleleu.

Acesta a vorbit şi despre speculaţiile făcute de presă privind o posibilă legătură între demisia sa şi faptul că ar avea anumite neînţelegeri cu ministrul clujean al Transporturilor, Ioan Rus: „Este o pură speculaţie, domnul ministru nu a avut nimic de a face cu ceea ce înseamnă demisia mea din funcţia de vicepreşedinte la nivelul CJ Cluj. Au fost anumite interpretări, probabil legate de proiectul intermodal"(n.red.- Rus a criticat ratarea atragerii de fonduri pentru proiect).

Regrete pentru despărţirea de tehnocraţii din CJ Cluj

Oleleu a recunoscut că au fost unii colegi de partid de-ai săi din CJ Cluj, care l-au criticat şi care i-au creat „un oarecare disconfort". Printre motivele demisiei sale, Ioan Oleleu s-a referit şi la lipsa unei echipe în cadrul CJ Cluj şi la politizarea axcesivă a acestei instituţii. „E nevoie de o echipă puternică şi de coagularea tututor forţelor politice pentru ca aceste proiecte să se concretizeze. Din păcate unii consilieri şi chiar oameni politici care se pretind a fi mari oameni politici ai Clujului nu au înţeles acest lucru (...) Sunt foarte multe lucruri care m-au deranjat, populismul, demagogia...", a mai spus fostul vicepreşedinte al CJ Cluj. Acesta este de părere că nici viitorul preşedinte al CJ Cluj nu va avea un mandat uşor, dacă nu va exista o înţelepciune a aleşilor, care să lase haina politică la uşa instituţiei şi să intre aici doar pentru probleme administrative.

La momentul despărţirii de consiliul judeţean, Ioan Oleleu afirmă că are şi regrete: „Regret în schimb că plec din echipa de la CJ, pentru că în jurul unor proiecte s-au format câteva echipe de oameni tehnocraţi, care au înţeles mai repede ca şi noi, politicienii, că se schimbă ceva şi trebuie acţionat altfel."

Urgenţele judeţului: drumurile, gestionarea deşeurilor, fondurile europene, spitalul regional


Întrebat de cei doi realizatori ai Realităţii FM Cluj care ar fi ierarhia celor mai stringente probleme ale judeţului, Ioan Oleleu a declarat: „În primul rând drumurile judeţene, sunt 1000 şi ceva de kilometri de drumuri, sumele de bani alocate pentru reparaţii sunt mici; poate pe acelaşi palier, gestionarea deşeurilor, după care ar fi strategia pentru 2014-2020 în ceea ce priveşte atragerea fondurilor europene. Aici problema este mai complicată, sunt multe proiecte din prima sesiune de finanţare, iar nimeni nu se mai gândeşte la cea de-a doua, unde sumele sunt mult mai mari şi nu se fac acele pregătiri care trebuie să se facă în această perioadă ca sumele de bani să se atragă. Mulţi din administraţie se gândesc doar la banii care vin de la CJ sau de la Guvern, dar nu se gândesc la banii europeni care trebuie să vină pentru proiecte de infrastructură. Apoi spitalul regional de urgenţă"

Oleleu spune însă că este o mare diferenţă între modul cum arătau lucrurile în CJ Cluj la momentul plecării lui Horea Uioreanu şi cum arată acum. „Atunci, foarte multe proiecte nu aveau nici o direcţie, iar în momentul de faţă se ştie clar care ar fi direcţiile de acţiune pentru ca aceste lucruri să se concretizeze. Şi am să vă dau numai un simplu exemplu, pentru că se discută foarte mult despre acest aspect, deşeurile. Ulterior plecării lui Uioreanu s-a luat decizia rezilierii, expertizei lucrărilor iar în momentul de faţă s-a trecut la defazarea lucrărilor, astfel încât fondurile europene să nu se piardă şi există un grafic de execuţie", a mai susţinut Ioan Oleleu.

UPDATE

Ioan Oleleu a transmis vineri un punct de vedere despre demisia sa din funcţia de vicepreşedinte al CJ Cluj, pe care îl publicăm integral mai jos:

"În ultimele luni a existat o falsă impresie asupra faptului că PSD conduce Consiliul Judeţean Cluj, în contextul în care majoritatea nou creată bloca orice proiect politic. Constituirea unei majorităţi de dreapta în cadrul Consiliului Judeţean Cluj şi blocarea unor proiecte urgente pentru dezvoltarea comunităţii clujene, având ca argumente doar calcule politice meschine, ne-a obligat să-i lăsăm pe colegii liberali să-şi exercite mandatul executiv. Îi asigur pe clujeni că voi susţine orice proiect important pentru dezvoltarea judeţului."

 

 

 

Comenteaza