Ioan Rus, înapoi în Guvern

Ioan Rus, înapoi în Guvern
Clujeanul Ioan Rus este soluţia PSD pentru preluarea funcţiei de ministru al Transporturilor, în locul lui Dan Şova.

UPDATE: Premierul Victor Ponta a decis să îl nominalizeze pe Ioan Rus pentru postul de ministru al Transporturilor, după demisia lui Dan Şova, după cum au declarat pentru Mediafax surse oficiale. Potrivit acestora, propunerea de nominalizare urmează să fie transmisă preşedintelui Traian Băsescu.

Dan Şova a anunţat marţi că demisionează din funcţia de ministru al Transporturilor, după aproape patru luni de mandat. Mutarea a fost anticipată luni seara, în emisiunea „Jocuri de putere", de la Realitatea TV.

"Nu pot nici sa confirm, nici sa infirm. Am spus că e o informație pe care nu pot să o confirm. E complet neimportant. Insistaţi degeaba. Nu am ce să vă spun. Nu stiu ce credeți dvs că se va întâmpla", a spus atunci Dan Şova. Marţi a organizat însă o conferinţă de presă şi a fost mult mai generos cu informaţiile. A spus că a ales să demisioneze pentru a se regăsi "în prima linie a bătăliei electorale" care urmează pentru funcţia de preşedinte. Ministrul a punctat că aceste alegeri sunt decisive pentru cum va arăta România în următorii zece ani, iar PSD intenţionează să aducă la Cotroceni "un om tânăr, un camarad".

Locul lui Şova va fi luat de Ioan Rus. Acesta nu a putut fi contactat de ZIUA de CLUJ pentru a da declaraţii. Rus a mai fost ministru, dar la Interne, atât în Cabinetul Năstase, cât şi în primul Guvern Ponta. El şi-a dat demisia în 2011, după începerea suspendării preşedintelui Traian Băsescu, din cauza problemelor legate de listele electorale. Rus a fost un susţinător al lui Victor Ponta; el şi Grupul de la Cluj l-au ajutat pe acesta să preia preşedinţia partidului la congresul din 2010, când Ponta a candidat împotriva lui Mircea Geoană.

Preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan, nu a confirmat marţi înlocuirea lui Şova cu Rus. "Nu pot comenta titluri din mass-media. Am vorbit la telefon şi cu Ioan Rus (dar despre subiecte locale) şi cu Dan Şova. Personal n-am ce să-i reproşez lui Şova legat de tot ce-a însemnat infrastructura rutieră în judeţul Cluj, legat şi de tronsoanele Gilău-Nădăşel şi de Câmpia-Turzii - Ogra şi de autostrada Turda-Sebeş. Legat de infrastructura din Cluj, din punctul meu de vedere, domnul Şova a fost impecabil", s-a limitat să comenteze Lăpuşan. Evitând să spună mai mult despre Rus, el a ironizat celălalt nume vehiculat ziele trecute ca posibil ministru al Transporturilor, Ovidiu Silaghi. "Silaghi mi s-ar părea o glumă", a spus Lăpuşan.

Rus a fost vicepremier

Ioan Rus are 61 de ani. A studiat la Academia Ștefan Gheorghiu și a fost membru al Uniunii Tineretului Comunist. În 1994 a devenit membru al PDSR. În perioada august-decembrie 1996 a îndeplinit funcția de prefect al județului Cluj. Patru ani mai târziu, în urma alegerilor locale, a fost desemnat președinte al Consiliului Județean, funcție pe care a îndeplinit-o până în luna decembrie a aceluiași an. Între 2000-2004 a fost ministru de interne în Guvernul Năstase. Concomitent, în anul 2001, a fost ales în funcția de președinte al organizației județene Cluj a PSD. În anul 2002 a devenit vicepreședinte al partidului. În 2003 a cumulat și funcția de vicepremier. La alegerile locale din 2004 a candidat din partea PSD pentru funcția de primar al municipiului Cluj. În primul tur de scrutin a obținut 60.199 de voturi reprezentând 40,17% din totalul voturilor valabil exprimate și s-a clasat astfel pe primul loc, înaintea lui Emil Boc, care a obținut 49.631 de voturi reprezentând 33,12% din totalul voturilor valabil exprimate. În al doilea tur de scrutin a fost devansat de Emil Boc, candidatul Alianței D.A. În decembrie 2007 a demisionat din funcția de președinte al PSD Cluj, funcție care a fost ocupată de Vasile Dâncu, ales în ianuarie 2008. Ioan Rus a renunțat după o jumătate de an la toate funcțiile deținute la nivel național și local, păstrându-și doar calitatea de membru PSD. În luna martie 2013 a candidat la funcția de vicepreședinte PSD pentru regiunea Nord-Vest, compusă din 6 județe.

Etichete
Comenteaza