Îşi fac de cap pe bani europeni la Cluj

Îşi fac de cap pe bani europeni la Cluj
Reprezentanţii a 17 firme care au lucrat la un proiect de infrastructură în Săcuieu spun că au fost “ţepuiţi” de unul dintre antreprenorii contractaţi de primărie. Firmele ameninţă că vor bloca drumul de acces în comună dacă nu-şi recuperează banii.

Primăria Săcuieu a accesat 2,5 milioane de euro, pe măsura 3.2.2, pentru un proiect de infrastructură ce vizează reabilitarea unui drum comunal şi racordarea la reţeaua de canalizare. Firma Crosland din Satu Mare a fost desemnată câştigătoarea acestui contract şi a subcontractat o parte din lucrări societăţii Ro Partener Construct din Teleorman. Aceasta din urmă a subcontractat mai departe lucrările unui număr de 17 societăţi de construcţii din Huedin. Deşi prima tranşă de bani a venit, firmele mici nu au primit absolut nimic, deşi reprezentanţii lor spun că au realizat peste 30% din lucrare.

Situaţia apărută în cazul proiectului derulat în comuna clujeană Săcuieu începe să devină din ce în ce mai frecventă în peisajul românesc. Firmele "căpuşă" trag în special la proiectele finanţate din fonduri europene tocmai pentru că au siguranţa că banii vor veni indiferent dacă acestea au sau nu capacitatea să-şi respecte obligaţiile contractuale în totalitate. Aşa se face că 17 firme de construcţii din zona Huedin s-au trezit că au fost lăsate complet pe dinafara proiectului, după ce au realizat mai bine de 30% din totalul lucrării. Acestea n-au primit nici un ban, iar din păcate, în mare parte sunt responsabile de situaţia în care au ajuns, având în vedere că s-au angajat faţă de un subcontractor să execute o lucrare, deşi regulamentul iniţial interzicea subcontractarea lucrărilor.

Cu alte cuvinte, firmele au lucrat "la negru" pentru firma Ro Partener din Teleorman, care în prezent refuză să le dea vreun ban, după ce Primăria Săcuieu a achitat prima tranşă din valoarea proiectului. "Noi am executat 30% din lucrări, firma Ro Partener nici nu mai vrea să se întâlnească cu noi. Primăriei nici nu-i pasă. Îşi vede în continuare de treabă. Continuă lucrările, deşi ştie că noi nu ne-am primit banii", a dezvăluit reprezentanta firmei MGI Huedin, Monica Mateş, unul dintre cele 17 firme prejudiciate. Atât Monica Mateş, cât şi reprezentantul firmei Palimex Huedin, Aurel Paşcalău, susţin că s-au adresat instanţei, împreună cu toţi ceilalţi prejudiciaţi, dar că instanţa nu a dispus încă suspendarea lucrărilor. "Pe noi nu ne avantajează deloc faptul că lucrările continuă, deşi noi nu ne-am primit banii. Antreprenorul general îşi vede de treabă în continuare, pentru că are tot interesul să-şi primească şi următoarea tranşă de bani. Pentru noi nu are nici o soluţie. A încasat 21.700.000 de lei, din care noi nu am primit absolut nimic", a spus Aurel Paşcalău. Reprezentanţii firmelor îl acuză pe primar că nu se implică să-i ajute să-şi recupereze banii. "Ne-am adresat şi Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit din Satu Mare, pentru că ea gestionează aceste proiecte de finanţare pe măsura 3.2.2. Iar din răspunsul pe care ni l-a transmis reiese că primăria, în calitate de beneficiar, trebuie să-şi asume integral răspunderea pentru prejudicierea terţilor, pe parcursul derulării proiectului. Primăria însă nu ne bagă în seamă", a spus Monica Mateş.

În replică, primarul din Săcuieu, Aurel Potra, spune că, deşi cunoaşte în detaliu problema firmelor, nu are cum să intervină. Acesta recunoaşte că subantreprenorul nu avea dreptul să subcontracteze lucrările, însă se apără susţinând că nu era la curent cu modul în care lucrează Ro Partener. "Personal, mă interesează ca acest proiect să fie dus la bun sfârşit pentru că nu ne permitem să pierdem această finanţare. Îmi pare rău pentru firmele care au subcontractat lucrări, însă, din păcate, nu ştiu cum aş putea să le ajut, pentru că reprezentanţii Ro Partener nu mai dau nici un semn", a comentat Potra.

El spune că iniţial proiectul de infrastructură evaluat la 2,5 milioane de euro a fost adjudecat de firma clujeană Grup4 Instlaţii. Firma Crosland din Satu Mare a depus contestaţie la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor şi a obţinut câştig de cauză, primind un punctaj mai bun decât al firmei Grup4 Instalaţii. "Nu am avut de ales şi am mers mai departe cu Crosland. Apoi Crosland a subcontractat o parte din lucrări societăţii Ro Partener. Mai departe chiar nu am ştiut că aceasta a atribuit lucrările altor firme. Ştiu că nu şi-au primit banii, dar trebuie să se înţeleagă că eu chiar nu pot opri din proprie iniţiativă acest proiect. Pentru a-şi recupera banii nu au decât o variantă, să meargă în justiţie", a precizat Aurel Potra.

Comenteaza