Joburi pentru absolvenţii clujeni, condiţionate de experienţă
- Scris de Florentina Tatar
- 23 Sep 2011, 00:36
- Administraţie
- Ascultă știrea

Cele mai multe firme participante la bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi caută oameni cu experienţă pentru posturile vacante, deşi li se adresează celor abia ieşiţi de pe băncile şcolii.
70 de firme au venit la evenimentul care are loc între 22 şi 23 septembrie la Expo Transilvania cu o ofertă de 1.000 de locuri de muncă. La numai o oră de la inaugurare târgul fusese vizitat de 700 de persoane. "Deocamdată, căutăm doar oameni cu experienţă. Începe sezonul şi vom avea foarte mult de lucru. Nu prea vin la noi absolvenţi din această cauză", a precizat Lucia Leuca, referent resurse umane în cadrul Laura Model. Firma caută oameni pentru posturile de confecţioner, designer vestimentar, ambalator manual şi personal pentru croi. "Poate că pe viitor, când vom avea mai puţin de lucru, o să luăm tineri să îi instruim", a precizat Leuca.
Şi cei de la Clujana au stand la târg. "Avem posturi de muncitori calificaţi pentru linia de producţie, secretară şi vânzătoare. Cerem experienţă de minim doi ani pentru posturile de secretară şi vânzătoare şi pentru cele din producţie e nevoie de calificare", a declarat Gabriela Negru, inspector resurse umane al companiei clujene. Ce se oferă pentru absolvenţi? "Neavând experienţă, nu au fost selecţionaţi dar îi menţinem în baza de date. Nu e timp de instruire momentan, pentru că comenzile curg şi avem nevoie de oameni calificaţi", a explicat Negru.
Societatea Farmec SA are posturi libere de operator chimist, unde este nevoie de studii cel puţin medii în chimie şi îşi consolidează baza de date. "Pentru partea de operator chimist în principal avem nevoie să aibă studii în domeniu, iar celelalte, şi experienţă, minimum doi-trei ani. Absolvenţi luăm în general doar în practică. Fiind foarte specific, avem nevoie de mai mult decât ce se face la şcoală", a detaliat Alexandra Albu, consultant de resurse umane al companiei.
Firma Artex are la stand o ofertă care cuprinde "opt locuri la partea de confecţioner maşină, două la croi şi două la călcat", potrivit unui reprezentant al firmei. "Fără experienţă nici nu discutăm. Lucrăm 100% pentru Germania şi comenzile trebuie executate cu precizie. Am făcut în anii trecuţi recalificări în colaborare cu Agenţia Judeţeană pentru ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) dar, din păcate, puţini au rămas. Nu s-au adaptat noilor condiţii", a explicat oficialul Artex.
Sunt şi câteva firme care oferă instruire la locul de muncă, precum Trelleborg Automotive SRL sau SC Netex Consulting, fiind obligatorii doar studiile tehnice, respectiv cunoaşterea unor limbi străine. "Dorim să şcolarizăm tineri ingineri, după care să rămână la noi în companie", a spus Monica Iftimescu, director Resurse Umane la Trelleborg Automotive SRL.
Participanţii la eveniment sunt dezamăgiţi de ofertă. "Sunt licenţiată în Instalaţii pentru Construcţii, la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Sunt foarte puţine joburi pe partea de inginerie, şi la cele pe care le-am găsit se cerea experienţă", spune Maria, o tânără venită cu CV-uri la eveniment. "În anii de facultate am încercat să lucrez, dar era foarte greu, avem un program foarte încărcat la şcoală. După absolvire am depus CV-uri, am fost la multe firme, dar degeaba. Cei mai mulţi colegi de facultate sunt vânzători la mall", a spus absolventa.
Subvenţiile, o posibilă soluţie
Pentru a compensa această problemă, AJOFM Cluj le oferă angajatorilor subvenţii pentru încadrarea în muncă a absolvenţilor. "Dacă firma angajează un absolvent de facultate statul îi oferă 750 de lei din salariu lunar pentru un an. Avem bani pentru asta, aşteptăm ca angajatorii să ni se adreseze", a spus Ana Maria Chiciudean, reprezentanta AJOFM Cluj. "Chiar dacă în Codul Muncii e bine reglementată formarea profesională, angajatorii încă nu îi conştientizează nevoia", a adăugat Chiciudean.