Keller preia centura Vâlcele - Apahida

Keller preia centura Vâlcele - Apahida
7,6 milioane de lei va plăti DRDP Cluj pentru finalizarea lucrărilor la ocolitoare. Firma ar urma să preia, astăzi, amplasamentul în posesie. Până în primăvară, întreg proiectul se va finaliza.

După multe dispute şi negocieri cu firma maghiară Nemzetkozi Vegyepszer, s-a ajuns, în sfârşit, la o convenţie cu firma Keller, cea care a girat iniţial aceste lucrări. Directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Cluj, Eugen Cecan, a subliniat că lucrările privind consolidarea versantului de pe centură trebuie finalizate până în 15 decembrie, urmând ca pentru carosabil lucrările să continue până în primăvară. Preţul fixat în acest nou contract este cel fixat iniţial. Mai exact, DRDP se obligă să plătească, atât pentru consolidări cât şi pentru carosabil, peste 76.630.000 de lei.

Chiar dacă s-a ajuns la concluzia că lucrările la proiectul centurii Vâlcele - Aphida trebuie continuate de firma care a girat acest contract, respectiv Firma Keller Geotehnica, se pare, conform surselor ZIUA de Cluj, că maghiarii de la Nemzetkozi Vegyepszer nu sunt foarte mulţumiţi de soluţie. Directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Cluj (DRDP), Eugen Cecan, nu a dorit să comenteze detaliile legate de modul în care s-au derulat negocierile, însă a afirmat că orice s-ar întâmpla, acest proiect nu poate rămâne blocat, iar Vegyepszer are obligaţia să-şi ridice utliajele, astfel încât amplasamentul să poată fi predat societăţii Keller.

"Discuţiile şi negocierile au fost atât de multe încât nici nu mai are rost să comentez. Important este că am ajuns la o soluţie, iar Autoritatatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) ne-a aprobat absolut toată documentaţia, astfel încât să putem încredinţa acest contract firmei Keller. De altfel, firma Keller nu face altceva decât să ducă la îndeplinire sarcina pe care şi-a asumat-o iniţial, prin contract. Adică, în cazul în care Vegyepszer nu reuşeşte să termine proiectul, Keller trebuia să reia şi să ducă la bun sfârşit lucrarea. Aşa a fost angajamentul şi mă bucur că am reuşit să ajungem la o înţelegere", a spus Cecan.

Astfel, firma Keller va fi întâmpinată astăzi de consultantul acestui proiect (firma Search Coroporation), urmând să preia amplasamentul de pe centură, care a rămas nefinalizat, de circa 3 km (din zona kilometrului 4,6). Conform contractului, DRDP Cluj nu trebuie să plătească decât acea sumă care a fost convenită iniţial în contract, adică, un total de peste 76.632.000 de lei, din care 31.100.000 lei pentru carosabil, respectiv 45.532.000 de lei pentru consolidarea versantului alunecos. Firma Keller este liberă să subcontracteze lucrări, astfel că nu este exclus să se asocieze cu firma Diferit, care a lucrat şi cu Vegyepszer. "Pe noi ne interesează rezultatul, în rest Keller este liberă să lucreze cu cine doreşte. Important este ca lucrarea să fie finalizată la timp. Adică până în 15 decembrie vrem să avem încheiate lucrările de consolidare a versantului. Pentru carosabil, avem termen până în primăvară. Ideea este ca din primăvara anului viitor proiectul centurii Vâlcele - Apahida să fie întregit", a spus Eugen Cecan.

Cer daune de 4 milioane

Proiectul acestei centuri a fost blocat mai bine de un an. Firma maghiară Vegzepszer, după ce a intrat în insolvenţă, a abandonat şantierul centurii şi a încetat să-şi mai achite plăţile către subcontractanţi. DRDP spune că nu va renunţa la procesul împotriva firmei Vegyepszer, în care cere daune de peste 4 milioane de euro.

 

Comenteaza