Kogălniceanu şi Universităţii mai aşteaptă? Firmă condusă de un condamnat penal, singura ofertă / Legea achiziţiilor publice INTERZICE

Kogălniceanu şi Universităţii mai aşteaptă? Firmă condusă de un condamnat penal, singura ofertă / Legea achiziţiilor publice INTERZICE
| Foto: Arhiva

Noi probleme pentru o investiţie importantă din centrul Clujului. După ce DIFERIT a fost descalificată, deşi a fost singura ofertantă, licitaţia pentru modernizarea străzilor Kogălniceanu, Universităţii şi a celor adiacente se loveşte de un nou obstacol. Firma lider a asocierii care a depus noua ofertă pentru realizarea lucrărilor este condusă de un condamnat penal, lucru interzis în legea achiziţiilor publice. 

Aşdar, ZIUA de CLUJ a scris deja că asocierea ASTOR COM (Leader),DE CONSTRUCT PROJECT CONSULT este singura ofertantă pentru realizarea lucrărilor de amenajare urbană pentru strada Mihail Kogălniceanu, strada Universităţii şi străzile adiacente. Firma lider - ASTOR COM - este din Târgu Mureş şi este condusă de Petrică Mihai Sala, om de afaceri cu probleme legele. 

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, compania din Mureș este deținută de Mihai Petrică Sala (70%) și Maria Daniela Sala (30%).  În noiembrie 2012, omul de afaceri Mihai Petrică Sala a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la un an închisoare ”cu suspendare condiţionată, pe un termen de încercare de 3 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită” pentru un contract cu lucrări publice. Legea achiziţiilor publice obligă eliminarea din competiţie a firmelor care au acţionari condamnaţi pentru corupţie. De asemenea, în 2015, CNADNR a fost amendată cu 80.000 de lei pentru că a acordat, fără licitaţie, firmei ASTOR COM cinci contracte în valoare de 218.000 de euro.  

Culme e că, în asocierea pentru lucrările de la Cluj-Napoca subcontractanţi sunt MUZEUL NATIONAL DE ISTORIE A TRANSILVANIEI, dar şi REGIA AUTONOMA A DOMENIULUI PUBLIC CLUJ-NAPOCA. Oferta se află în etapa evaluării şi calificării tehnice. Verdictul va fi anunţat abia la final de august 2021. Contractul este în valoare de 38.594.076 lei, fonduri europene.

ASTOR COM (Târgu Mureş) - Firma este piaţă din 1993 şi efectuează lucrări în domeniul drumurilor şi a bazelor sportive, productie si comercializare de agregate naturale pentru constructii (piatra, pietris, nisip) şi fabricare de mixturilor asfaltice. 

La prima licitaţie, singura interesată de revitalizarea străzii M. Kogălniceanu a fost asocierea condusă de Diferit SRL, firma de construcții care a realizat recent modernizarea Pieţei Lucian Blaga şi a străzii Regele Ferdinand şi se pregăteşte de şantierul pentru Bd. 21 Decembrie 1989, însă a fost descalificată.

Proiectul de modernizare a fost întocmit de societatea Mossfern Arhitectură, care a câștigat în 2018 un concurs de soluții. Pentru străzile în cauză există încă din 27 mai 2020 autorizaţie de construire. Durata de execuție stabilită este de cel mult 24 de luni. Zona studiată are o suprafaţă de 26.026 mp şi cuprinde străzile Mihail Kogălniceanu, Universităţii, Emmanuel de Martonne, Bolyai Janos, Hermann Oberth, Kovacs Dezso, Gaal Gabor, Baba Novac (între strada I.C. Brătianu şi  Avram Iancu), Baba Novac nr. 35. Durata de execuţie a lucrărilor este de 20 de luni.  VEZI AICI CUM VA FI TRANSFORMATĂ ZONA!

Comenteaza