"Legea Talionului" la Urbanism: negocieri cu biserica pentru un parking în centru

Arhiepiscopia vrea să construiască un centru misionar în Piaţa Cipariu. Arhitecţii-consultanţi din Comisia de Urbanism şi primarul au relansat tema unei negocieri pentru ca biserica să îşi dea acordul pentru parcarea din Piaţa Avram Iancu.

Arhitectul contractat de Arhiepiscopie dar şi Mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ au fost prezenţi vineri în şedinţa Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU) pentru a susţine Planul Urbanistic Zonal (PUZ) care vizează un centru misionar social şi o grădiniţă pe Calea Turzii, nr. 2-14.

Încă de la începutul şedinţei, primarul s-a declarat susţinător al proiectului, care se afla la o revenire în şedinţă a CTATU, după ce la prezenţa anterioară specialiştii au cerut un studiu mai amplu al zonei Pieţei Cipariu, unde va fi amplasat acest centru. „Am venit cu o primă variantă a proiectului, dar ni s-a cerut un punct de vedere al Consiliului Judeţean (concesionar al terenului vizat, n. red.) şi am primit o sumedenie de exigenţe. Pe unele le-am îndeplinit, pe altele, care am considerat că nu sunt de competenţa noasrtă, nu le-am împlinit", a menţionat mitropolitul, înainte de a-i preda cuvântul arhitectului responsabil de proiect, Diana Taloş. „S-a sugerat o altă formă de ocupare a parcelei, am făcut unele modificări, dar să studiem &ˆntreaga zonă ni se pare prea mult pentru un singur investitor", a considerat aceasta.

La acest punct, arhitectul Şerban Ţigănaş, membru al CTATU şi preşedinte al Ordinului Arhitecţilor din România (OAR), a readus în discuţie o temă veche, dar neglijată de administraţia locală: amenajarea Pieţei Cipariu. „Este un nod de maxim interes pentru oraş, de care primăria refuză să se ocupe de 20 de ani. Chiar şi pentru catedrala greco-catolică, în construcţie, au existat tentative de concurs, dar se construieşte cu totul altceva. Aceasta s-a autorizat fără a se gândi circulaţia în zonă şi organizarea spaţială publică din jur. Am depus o cerere oficială la primărie, în numele OAR, în care am solicitat muncipalităţii să ia în considerare că acest spaţiu trebuie gândit unitar şi am susţinut că se impune realizarea unui PUZ care să preia problemele zonei. Nu am primit niciun răspuns", a subliniat Ţigănaş.

În ceea ce priveşte proiectul ajuns în discuţie, arhitectul a sugerat că acest centru propus nu ar trebui aglomerat cu parcări în subsol şi că s-ar impune o altă soluţie pentru a rezolva necesarul de locuri pentru maşini în centru. Părerea a fost susţinută şi de colegul său de comisie, Adrian Iancu, care a precizat ce formă ar putea lua colaborarea între primărie şi biserică pe acest subiect. El a readus în discuţie ideea de realizare a unui parking subteran în Piaţa Avram Iancu, lansată de mai mult timp, care nu a primit încă aprobarea proprietarului terenului: Mitropolia Clujului, Vadului şi Feleacului. Ţigănaş a fost unul dintre promotorii unei soluţii de parking subteran în Piaţa Avram Iancu, prezentând public o variantă de proiect. Calculele sunt deja făcute: o investiţie într-un astfel de parking s-ar amortiza în trei ani, menţiona fostul arhitect şef Iancu. Primarul Emil Boc a precizat că pentru un asemenea proiect nu se pune problema identificării de fonduri, principalul aspect care condiţionează amenajarea de parkinguri în zona centrală fiind lipsa de terenuri publice şi obţinerea acordurilor de la proprietarii privaţi.

„E o problemă asupra căreia trebuie să medităm. Acest spaţiu al pieţei are importanţa lui în oraş; aici se desfăşoară toate marile ceremonii. Un parking ar împieta buna desfăşurare a lucrurilor", a fost răspunsul mitropolitului, cu toate că primarul a ţinut să sublinieze că parkingul ar fi unul subteran. „Am început acest proiect din 2011. Trebuie să ne gândim că nu suntem veşnici, sper să facem acest centru misionar", a mai spus Andreicuţ. Nefamiliarizat cu practica negocierilor urbanistice din şedinţele CTATU, acesta s-a arătat îngrijorat că această propunere ar fi un „mic şantaj". "Într-adevăr, venim pe rând şi plecăm pe sărite, dar eternitatea trebuie raportată la concret, deci aşteptăm să purtăm discuţiile pe subiectul amenajării parcării", a spus Boc. Primarul a concluzionat că proiectul va fi rediscutat la o altă şedinţă a CTATU, dar că va fi introdus cu prioritate pe ordinea de zi, în momentul în care proiectanţii mitropoliei vor fi pregătiţi să susţină documentaţia modificată. Şedinţa s-a încheiat în spirit împăciuitor, iar mitropolitlul a părăsit sala de sticlă doar după ce a împărţit comisiei cărţi de rugăciuni.
Kristina REŞTEA
Luminiţa SILEA

 

 

ˆ

Comenteaza