Liber la abuzuri, se plânge un senator. „Au primit mână liberă să controleze ce vor muşchii lor"

Liber la abuzuri, se plânge un senator. „Au primit mână liberă să controleze ce vor muşchii lor
Senatorul PDL Alin Tişe îi acuză pe cei din PSD Cluj că se află în spatele controlului de la Consiliul Judeţean pe tema Cluj Arena. „Au primit mână liberă să controleze ce vor muşchii lor. Este un control politic ilegal, dispus de PSD ca să mă intimideze", spune fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Cluj. În replică, cei din PSD Cluj spun că reprezentanţii PNL şi PDL „s-au speriat" de control.

În susţinerea acuzaţiilor sale, Tişe a prezentat fragmente din ordinul prin care şeful corpului de control al primului-ministru dispunea controlul de la consiliul judeţean. Documentul vorbeşte la capitloul „obiectivele controlului", de „verificarea modului de utilizare a sumelor alocate bugetului propriu al judeţului Cluj, din fondul de rezervă bugetară la dispoziţia guvernului" (n. red. - cele 60 de milioane de lei), pentru obiectivul de investiţii Cluj Arena, dar şi de „alte aspecte considerate relevante de către echipa de control". Acest paragraf precum şi cel care se referă la perioada supusă controlului, adică „01.01.2010 - 31.12.2011", au stârnit mânia lui Tişe.

„Timp de doi ani, cei care au condus judeţul au fost preocupaţi doar să găsească nereguli în mandatul meu, nu să rezolve problemele judeţului. În condiţiile în care noi am primit banii la sfârşitul anului 2010 şi i-am folosit anul următor, în 2011, de ce era nevoie ca acest control să verifice tot anul 2010?. Au primit mandat să verifice tot ce vor muşchii lor, crezând că daca vor fi alegeri anticipate la consiliul judeţean, s-ar putea să-i încurc," a spus Tişe. Întrebat dacă ştie cine a cerut controlul de la CJ, Tişe a afirmat: "Din informaţiile pe care le am sesizarea a fost făcută de PSD. N-am vazut-o, dar vă asigur că ea există".

Tişe nu a exclus o posibilă candidatură a sa la eventualele alegeri parţiale anticipate la CJ. Întrebat dacă este interesat să candideze la şefia judeţului, a dat următorul răspuns: „Astăzi, răspunsul este nu!". Tişe este convins că oricine va candida din partea alianţei formate din PNL şi PDL va câştiga alegerile de la CJ în competiţia cu PSD.

El i-a criticat în termeni duri pe cei care au preluat puterea în 2012 la CJ, dar nu a nominalizat direct pe nimeni: „Le spun că ajunge cu bâlciul! Ajunge cu circul! Ajunge cu incompetenţa şi impotenţa. Ajunge cu discreditarea Clujului şi a clujenilor! Ajunge cu discreditarea oamenilor de afaceri! Ajunge cu discreditarea oamenilor care muncesc onest în CJ şi care sunt parte a tuturor lucrurilor bune făcute în Cluj. Aceste personaje sinistre sunt niște lăcuste politice şi administrative care au distrus tot".

În opinia lui Tişe, corpul de control al premierului nu are competenţe în a controla licitații, achiziții, contracte, acte adiționale, plăţi făcute de un for ales, care se bucură de autonomie decizională administrativă, Curtea de Conturi fiind singura competentă în acest domeniu. Tişe afirmă că aşteaptă rezultatele controlului şi ameninţă cu plângeri penale la DNA „împotriva tuturor persoanelor responsabile de acest abuz".

PSD Cluj a răspuns acuzaţiilor lui Tişe prin purtătorul de cuvânt Horia Nasra: "Social-democraţii clujeni respectă instituţiile statului şi rolul lor de a elucida orice posibilă fraudă comisă. Nu credem că este de competenţa politicienilor să califice ca politicianiste controalele unei instituţii a statului. Nu înţelegem de ce în aceeaşi zi s-au speriat atât primarul Emil Boc, cât şi Alin Tişe şi Mihai Seplecan?"

Lucrările la noul stadion au început în vara anului 2009 şi au fost evaluate la 27,5 milioane de euro fără taxa pe valoarea adăugată (TVA). Având în vedere lucrările comandate ulterior de administraţia judeţeană în vederea omologării arenei în conformitate cu normativele FIFA, adică pista de atletism, sistem suplimentar de nocturnă, balustrade, contractul a fost suplimentat cu 8,8 milioane de euro. Astfel, s-a ajuns la suma finală de 36,3 milioane de euro, plus TVA, pe care CJ a aprobat-o în ultima şedinţă publică a anului 2010.

Preţul final al construcţiei a fost de 1.100 euro/scaun. Ca termen de comparație, stadionul Naţional Arena, care are acelaşi standard FIFA / UEFA, dar fără pista încorporată, a costat 4.000 euro/ scaun. Inspectorii guvernamentali au sosit în Cluj luni, iar verificările au fost începute marţi. Ei controlează cum au fost cheltuiţi banii daţi de guvernul Boc în 2010, pentru Cluj Arena. La acel moment, premierul Emil Boc, actualul primar al Clujului, a alocat 60 de milioane de lei, prin hotărâre de guvern, bani care au venit la CJ şi au fost folosiţi la construcţia stadionului.

Proaspăt înscăunat în funcţia de vicepreşedinte cu atribuţii delegate de preşedinte al CJ, Mihai Seplecan, a cerut Guvernului României suspendarea acţiunii de control desfăşurate la sediul instituţiei. În adresa trimisă guvernului de şeful CJ, "s-a solicitat comunicarea temeiurilor de drept în baza cărora se desfăşoară acţiunea de control, având în vedere faptul că în Ordinul nr.108/28.07.2014 emis de Şeful Corpului de control al primului-ministru se invocă numai prevederile art. II pct 1 lit g. din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.2/2010 privind unele măsuri pentru organizarea şi funcţionarea aparatului de lucru al Guvernului şi, pentru modificarea unor acte, cu modificările ulterioare", au precizat reprezentanţii instituţiei.

Solicitarea de încetare a controlului guvernamental este motivată prin faptul că în articolul precizat sunt enumerate toate entităţile publice a căror activitate poate fi controlată de către corpul de control al primului-ministru, printre acestea nefiind enumerate şi autorităţile administraţiei publice locale, ci doar instituţiile publice subordonate acestora, cu respectarea dispoziţiilor legale privind regimul general al autonomiei locale.

"Până la lămurirea tuturor aspectelor, solicităm dispunerea suspendării acţiunii de control, urmând a ne rezerva dreptul de a nu mai comunica documentele şi informaţiile solicitate de către membrii echipei de control, în cazul în care nu se va da curs solicitării transmise" a declarat Seplecan.

 

 

Comenteaza