Liber la călătoria cu tramvaiul pe traseul Mănăştur-Iris, începând de astăzi FOTO / VIDEO

Liber la călătoria cu tramvaiul pe traseul Mănăştur-Iris, începând de astăzi FOTO / VIDEO
În urmă cu puţin timp a fost deschisă oficial circulaţia cu tramvaiul pe tronsonul Piaţa Gării-Bulevardul Muncii. O călătorie pe acest traseu durează circa 20 de minute.

UPDATE - adaugă material video, cu declaraţii. Click pe prima fotografie

Primarul Emil Boc s-a aflat printre călătorii primei curse cu tramvaiul pe traseul Piaţa Gării-Bulevardul Muncii.

"Transportul cu tramvaiul a fost introdus la Cluj-Napoca în anul 1987, după Revoluție fiind o serie de discuții legate de desființarea acestui mijloc de transport în comun în municipiu. În 2004, când am venit la Primărie, existau dezbateri pe această temă însă am refuzat eliminarea tramvaiului ca mijloc de circulație în oraș iar în 2006 am aprobat un proiect pentru menținerea transportului cu tramvaiul și modernizarea tramei stradale. Dat fiind ca cheltuielile pentru un astfel de proiect erau prea mari pentru a fi suportate strict de la bugetul local, am așteptat fondurile europene. Astăzi proiectul este gata. 128 de milioane de lei valoare totală și 26,6 km de linie de tramvai modernizată în întregime prin fonduri europene - zgomot redus considerabil, economii la cheltuielile de mentenanță, viteză de circulație crescută etc. Dacă adăugăm la toate acestea noile tramvaie, putem spune că proiectul este un succes pe toată linia. Suntem prima Primărie din România care investim în modernizarea liniei de tramvai printr-un proiect european atât de amplu", a spus Boc. 

Odată cu redeschiderea tronsonului Piaţa Gării-Bulevardul Muncii, tramvaiele preiau 30% din călătorii care folosesc mijloacele de transport în comun în municipiu, a spus Liviu Neag, directorul RATUC.

Astfel, începând de astăzi, cele patru tramvaie Mov vor circula pe întreaga distanță din Mănăștur până în Iris.

Proiectul de modernizare al liniilor de tramvai din Cluj-Napoca este finanţat cu fonduri de la Uniunea Europeană, iar investiţia se ridică la suma totală de 128 de milioane de lei, plus TVA. Tronsonul inaugurat astăzi are o lungime de 7,1 kilometri şi o valoare de 65 de milioane de lei.

Orarele liniilor de tramvaie pot fi consultate pe site-ul www.ratuc.ro, la punctele de vânzare RATUC de pe traseu şi în staţiile de tramvai modernizate.

Următorul proiect din fonduri europene, aproximativ 20 de milioane de euro, se referă la asfaltarea și modernizarea completă a tramei stradale adiacente liniei de tramvai. Cu alte cuvinte, toate străzile care au legătură cu linia de tramvai, din Mănăștur și până la Bulevardul Muncii vor fi modernizate cu bani europeni.

Comenteaza