Licitația anului 2020 la Cluj. Milioane de euro pentru salubrizare în jumătate de oraș

Licitația anului 2020 la Cluj. Milioane de euro pentru salubrizare în jumătate de oraș
| Foto: rosal.ro

După 6 ani de proceduri eșuate, Primăria Cluj-Napoca este pregătită să scoată la licitație serviciile de salubritate stradală și deszăpezire în sectorul I al orașului. Miza este un contract de milioane de euro pentru următorii 5 ani.

Zona este în prezent deservită de firma Rosal. Documentațiile pentru delegarea acestor servicii prin licitație sunt gata și au fost puse în dezbatere publică până în 10 decembrie.

Apoi municipalitatea clujeană poate lansa efectiv licitația pe SEAP.

Primăria a solicitat elaborarea unui studiu de oportunitate privind delegarea acestor servicii după ce contractul cu firma Rosal a expirat în 2018. Studiul de oportunitate a fost elaborat de firma EPMC Consulting și a fost aprobat de Consiliul Local, care a decis și că delegarea se va face prin licitație deschisă, contractul urmând a fi încheiat pentru o perioadă de 5 ani.

Sectorul pentru care se va face licitația are circa 350 de străzi, din cartierele Mănăștur, Zorilor, Plopilor, Gruia, Grigorescu și zona centrală – parțial.

Licitația vizează următoarele tipuri de lucrări de salubrizare stradală: măturat mecanizat și manual, spălat, stropire, întreținerea curățeniei atât pe străzi, cât și pe trotuare, curățarea rigolelor, asigurarea a 1900 de coșuri de gunoi amplasate pe stâlpi și 150 de coșuri pe picior.

În privința deszăpezirii, este vorba despre curățarea manuală a zăpezii și a gheții de pe carosabil, pluguit, combaterea poleiului, curățarea de zăpadă și gheață a gurilor de scurgere, încărcatul și transportul zăpezii și gheții.

Firma care se va ocupa de deszăpezire trebuie să aibă capacitatea ca, în caz de ninsoare, să reacționeze în maxim 15 minute de la primirea dispoziției din partea partea primăriei.

Pe lângă minim 39 de utilajele specializate de curățenie și deszăpezire, cei care doresc sa participe la licitație trebuie să dispună și de un număr minim de angajați, între care 30 de șoferi și 125 de lucrători pentru salubrizarea străzilor.

Licitarea serviciilor de salubritate și deszăpezire a dat multe bătăi de cap în ultimii ani primăriei. Din 2005 practic de aceste servicii se ocupă aceleași două firme, Rosal și Brantner, ambele responsabile de câte jumătate din oraș.

La expirarea contractelor pentru ambele sectoare ale orașului, în 2013 primăria a organizat o nouă licitație, estimată la o valoare de 35 de milioane de euro pentru opt ani. Aceasta a fost însă anulată de trei ori, în următorii patru ani, din cauza unor contestații și procese.

Și procedura lansată de municipalitate în 2017 a avut acceași soartă. ”A trebuit să anulăm acea licitație pentru că nu au fost depuse oferte conforme. Iar pentru că nu puteam rămâne fără aceste servicii, pentru anul 2018 am avut o nouă procedură de urgență. Între timp am refăcut toată documentația și suntem pregătiți, după ce expiră perioada de dezbatere publică, să lansăm această licitație. În ce privește sectorul II al orașului, acolo există un contract în vigoare cu firma Brantner, care este valabil până în 2025”, a declarat pentru Ziua de Cluj, viceprimarul Dan Tarcea.

Sectorul II al orașului se referă la cartierele Someșeni, Bulgaria, Mărăși, Gheorgheni, Andrei Mureșanu, Iris, Dâmbu Rotund și zona centrală – parțial.

Comenteaza