Licitaţie pentru fundamentarea asocierii dintre Aeroportul Cluj şi cel din Mureş

Licitaţie pentru fundamentarea asocierii dintre Aeroportul Cluj şi cel din Mureş
Comisiile Consiliilor Judeţene (CJ) Cluj şi Mureş se vor întâlni peste câteva zile ca să discute despre licitaţia privind realizarea unui studiu de fundamentare pentru proiectul de asociere a celor două aeroporturi. Ambele aşteaptă deschiderea liniei de finanţare prin Programul Operaţional Sectorial - Transporturi (POS-T), în vederea susţinerii unor proiecte importante.
“Clujul are potenţial pentru a atrage mult mai mulţi clienţi pentru cursele aeroportuare, însă posibilităţi mai bune în privinţa dezvoltării infrastructurii aeroportuare are Mureşul”, aprecia conducerea aeroportului din judeţul vecin, conform unor comunicate postate pe site-ul oficial (unul emis în august anul trecut, imediat după ce CJ Cluj şi-a manifestat interesul de a se asocia cu judeţul Mureş în vederea unei administrări comune a celor două aeroporturi, iar cel de-al doilea emis în septembrie, după ce ambele administraţii judeţene au hotărât să elaboreze un studiu de fundamentare în privinţa acestui obiectiv comun). Propunerea administraţiei judeţene clujene avea ca scop o gestionare comună a celor două aeroporturi, astfel încât să existe o viziune unitară în ce priveşte dezvoltarea lor. Mai mult, liderul judeţului Cluj apreciază că, prin asociere, cele două aeroporturi ar putea câştiga titulatura de lider regional.

Pentru a afla care este cea mai bună soluţie în privinţa gestionării celor două aeroporturi, ambele administraţii judeţene au decis să desemneze două comisii speciale care să se ocupe de organizarea unei licitaţii în vederea realizării unui studiu de fundamentare. Între timp, aeroporturile îşi continuă demersurile pentru accesarea de fonduri europene în vederea dezvoltării infrastructurii, prin POS-T. Mureşul are planuri mari în privinţa extinderii pistei până la 3.600 de metri, în timp ce Clujul vrea bani pentru platformele aeronavelor. De asemenea, Clujul intenţionează să realizeze o nouă pistă, de 3.500 de metri, numai că în acest proiect sunt implicate exproprieri şi lucrări de deviere a Someşului.

Conducerea aeroportului Mureş aprecia, în comunicatele citate, că, spre deosebire de aeroportul clujean, are posibilităţi multiple de extindere, terenurile din zonă fiind libere de sarcini. De cealaltă parte, administraţia clujeană are deja pe rol o serie de licitaţii vizând mai multe investiţii la aeroport (parcare, hotel de cinci stele, parking). “Sper că în privinţa asocierii cu Aeroportul Mureş vom avea un răspuns cât mai curând, urmând să găsim împreună o strategie comună de dezvoltare. Cele două comisii se vor întruni, peste câteva zile, pentru organizarea licitaţiei ce vizează elaborarea unui studiu de oportunitate şi de fundamentare”, a declarat Alin Tişe.


⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza