Update Video Lista celor 15 proiecte câştigătoare în cadrul Bugetare Participativă + INTERVIU despre proiectul ce-ţi poate salva viaţa, cel mai votat în 2018

Lista celor 15 proiecte câştigătoare în cadrul Bugetare Participativă + INTERVIU despre proiectul ce-ţi poate salva viaţa, cel mai votat în 2018
| Foto: Bugetare Participativa

Municipalitatea a anunţat cele 15 proiecte câştigătoare din cadrul programului de Bugetare Participativă 2018, dar acestea urmează să fie implementate începând cu 2019.

Primul proiect din fiecare domeniu, în funcţie de numărul de voturi: 

1. Montarea de defibrilatoare automate externe în spațiile publice - 884

2. Dotarea laboratoarelor Colegiului Tehnic “Raluca Ripan” - 631

3. Amenajare parc în cartierul Bună Ziua - 593

4. Montarea unor pavele pe mai multe trotuare, care să transforme forța pașilor în energie electrică folosită pentru iluminatul public sau încărcarea telefoanelor ori a laptopurilor - 290 

5. Detectarea locurilor de parcare disponibile în timp real cu ajutorul camerelor video - 166

6. Parcări sigure - 69

Restul proiectelor în funcţie de numărul de voturi 

7. Extinderea scuarului și a spațiului verde din zona centrală a cartierului Zorilor

8. Extinderea skate park Rozelor 

9. Transformarea străzii Iuliu Maniu în spațiu partajat

10. Amplasarea unor panouri sau decorarea unor zone ale străzilor cu date și imagini care să reflecte personalitatea celui care a dat numele străzii

11. Amenajarea unui spațiu de joacă și relaxare în zona străzii Bârsei din cartierul Mărăști

12. Amenajarea spațiului dintre Cetățuie și stradă Dragalina – podul pietonal

13. Amenajarea stațiilor de autobuz cu plante cățărătoare și mobilier urban

14. Parc cu destinație de citit, relaxare și joacă într-o atmosfera relaxantă în cartierul Gheorgheni

15. Plata contactless la automatele de bilete ale CTP

Viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, a vorbit despre proiectele câştigătoare, în cadrul matinalului realizat de un post de radio local, şi a subliniat că proiectul de amenajare a unui parc în cartierul Bună Ziua a fost deja iniţiat. "Am început proiectul privind amenajarea acestui parc, în care avem un studiu prin care să identificăm terenul. Este lansată licitaţia pentru acest lucru, şi pentru parcul din Bună Ziua, şi pentru un parc în Zorilor. Aşteptăm depunerea ofertelor, a firmei care să ne facă un studiu asupra terenurilor disponibile în zonă. Atât cartierul Zorilor, cât şi Bună Ziua au nevoie de un asemenea parc, pentru că un spaţiu de 2.000 - 3.000 de mp nu poate satisface nevoia locuitorilor din aceste cartiere".

Cel mai votat proiect din Bugetarea Paticipativă 2018 îţi poate salva viața. CINE şi CUM îl poate folosi

Medicul care a propus amplasarea de defibrilatoare automate externe în locurile publice din Cluj-Napoca a explicat pentru ZIUA de CLUJ cine şi cum poate folosi aceste dispozitive. De asemenea, la final de săpătmână, SMURD organizează un curs de prim ajutor.

“Fiind fost paramedic voluntar în cadrul SMURD Cluj și actual medic rezident de Anestezie și Terapie Intensivă am observat lipsa acestor dispozitive în orașul Cluj-Napoca, un oraș în continuă dezvoltare și cu o populație în creștere. Practic a existat inspirație din modelul oferit de alte orașe europene, care au amenajate în locurile publice defibrilatoare automate externe”, spune tRobert Simon.

Conform tânărului medic, introducerea defibrilatoarelor automate externe în locuri publice din Cluj-Napoca cu trafic intens de persoane ar crește dramatic rata de supraviețuirie a victimelor care suferă un stop cardio-respirator.

"Sitemul de urgență din Cluj nu poate ține pasul cu dezvoltarea accelerată a orașului, populația în continuă creștere și numărul tot mai mare de turiști din Cluj, ceea ce face accesul public la defibrilatoare cu atât mai important pentru șansa la viață a celor care suferă un infarct. Suportul vital de bază (compresii torcale+respirație gură la gură) acordat de către martori și defibrilarea precoce cresc dramatic șansa de supraviețuire a victimei. Dacă manoperele de suport vital bazal pot fi acordate fără niciun echipament, pentru a defibrila un pacient în stop cardio-respirator este nevoie de un defibrilator care ajunge, de regulă, odată cu sosirea ambulanței. Existența acestor dispozitive în locurile publice ar reduce intervalul de la producerea stopului cardio-respirator și defibrilarea pacientului”, subliniază Robert Simon.

Cum se folosește defibrilatorul extern automat

Dacă o bună perioadă de timp, defibrilarea se putea face doar în spitale sau de către personal specializat, astăzi, prin răspândirea defibrilatoarelor externe automate, manevra poate fi făcută de oricine, oriunde. Studiile arată că dispozitivul poate fi folosit în siguranță chiar și de un copil de 8 ani. Cum așa? Încă de la pornire, aparatul oferă instrucțiuni vocale clare celui care intervine.

Defibrilatorul extern automat este ușor de folosit, sigur și nu necesită pregătire medicală, instrucțiunile fiind date verbal de către aparat, odată ce acesta a fost deschis (de exemplu: “scoateți electrozii din ambalaj, îndepărtați folia de protecție și amplasați-i conform schiței”). Dispozitivul înregistrează ritmul cardiac pentru a vedea dacă este sau nu nevoie de defibrilare. Inițial, cei care folosc aparatul vor primi instrucțiunea de a nu atinge victima deoarece dispozitivul trebuie să analizeze ritmul. După analiza ritmului, aparatul poate recomanda defibrilarea, care se realizează doar la apăsarea unui buton. Dacă nu este detectat un ritm cardiac șocabil, se recomandă continuarea suportului vital de bază.

Mai multe detalii AICI!

VEZI AICI lista proiectelor câştigătoare anul trecut şi faza de implementare în care se află!

Un număr de 15 proiecte au fost declarate câştigătoare şi în cadrul ediţiei din 2018 a programului de Bugetare Participativă, iniţiativă pilot pentru România la acea vreme. Două proiecte au şi fost implementate: autobuzele şcolare şi arta în curtea şcolii. Celelalte proiecte se află în diverse etape de pregătire. 

Autobuze şcolare 

După Nicolae Bălcescu și Avram Iancu, alte 5 școli din centru vor beneficia de vehicule care să îi aducă și să ducă acasă pe copii. Acestea sunt Colegiul Național George Coșbuc, Liceul Teoretic Gheorghe Șincai, Colegiul Național Emil Racoviță, Liceul Teoretic Bathory Istvan şi Seminarul Teologic Ortodox. VEZI AICI rutele transportului școlar!

CTP a lansat licitația pentru cumpărarea a încă 10 autobuze noi, nearticulate. Este vorba despre un acord cadru pe care compania dorește să îl încheie cu un producător de vehicule de transport. Autobuzele au fost promise de municipalitate pentru transportul școlar. 10.967.450 este suma totală estimată pentru cumpărarea celor 10 vehicule, adică 1.096.745 de lei pentru fiecare. În euro, suma trece de 235.000 de euro pentru un autobuz.

Artă stradală în curtea școlii. ”Te provoacă la un exercițiu de imaginație”

Artă în curtea școlii. Mai mulți artiști stradali au incudat de culoare, în septembrie 2018, fațada unei școli clujene. Tema picturii murale este joaca, întregul univers al copilăriei. Proiectul a fost propus jurnalista Cristina Beligăr prin programul de bugetare participativă și este momentan în fază experimentală. Mai multe detalii AICI! 

Comenteaza