Look european pentru Piața Avram Iancu, dar statuia rămâne: ''Cât sunt primar nu mă voi atinge de aceasta"

Look european pentru Piața Avram Iancu, dar statuia rămâne: ''Cât sunt primar nu mă voi atinge de aceasta"

Municipalitatea dorește modernizarea Pieței Avram Iancu din Cluj-Napoca, dar statuia rămâne. 

Certificatul de urbanism pentru modernizarea Pieței Avram Iancu a fost eliberat în luna ianurie 2022, cu scopul realizării unui studiu de fezabilitate pentru regândirea spațiului public și al circulațiilor. Pentru această etapă a investiției, în bugetul local pentru anul 2022, sunt prevăzuți 200.000 de lei.

"Avem pregătită documentația de modernizare, proiectul este inclus în bugetul pe anul acesta, fie prin concurs de soluții, fie cu un plan de modernizare, specialiștii ne vor spune cum anume", a declarat primarul Emil Boc, la ZIUA LIVE. 

Primarul a anunţat, în 2021, modernizarea pe model european a Pieţei Avram Iancu, însă a punctat faptul că monumentul închinat memoriei celui care a fost conducătorul Revoluţiei românilor din Transilvania de la 1848-1849 va rămâne pe loc, chiar dacă statuia nu este pe placul clujenilor. Conform administrației locale, se doreşte ca această zonă centrală să devină un loc de socializare pe modelul Pieţei Unirii. Cu acordul Mitropoliei, se doreşte și iluminatul nocturn al lăcaşului de cult.  "Cât sunt primar nu mă voi atinge de această statuie", a declarat Boc. 

Monumentul lui Avram Iancu a fost ridicat în cinstea memoriei personajului istoric român, în 1995, de către sculptorul Ilie Berindei, la cererea fostul primar al municipiului, Gheorghe Funar. Situat în Piaţa Avram Iancu, monumentul este înconjurat de o fântână arteziană cu jocuri de lumini şi jeturi de apă care se sincronizează pe ritmurile muzicii.

Lângă monument se află Catedrala Mitropolitană Ortodoxă, Teatrul Naţional Lucian Blaga, cu Opera Română, clădirea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. Monumentul ste închinat memoriei conducătorului Revoluţiei românilor din Transilvania de la 1848-1849. Avram Iancu (1824-1872) s-a născut în 1824, în localitatea Vidra de Sus, şi a decedat în 10 septembrie 1872, la Baia de Criş, judeţul Hunedoara.

Comenteaza