Lovitură de teatru la județ. Liberalii nu şi-au putut impune omul la conducere

Lovitură de teatru la județ. Liberalii nu şi-au putut impune omul la conducere
O surpriză de proporţii s-a petrecut vineri în şedinţa plenului Consiliului Judeţean (CJ) Cluj.

Liderul grupului de consilieri judeţeni ai PNL, Călin Tuluc, singurul candidat pentru funcţia de vicepreşedinte al CJ, rămasă vacantă, a obţinut doar 17 voturi pentru, deşi era nevoie de 19 voturi pentru a putea primi postul.

Călin Tuluc a fost ales pe listele PDL în CJ Cluj în 2012, iar în urma fuziunii cu PNL şi după alegerea lui Mihai Seplecan în funcţia de preşedinte, a preluat conducerea politică a consilierilor liberali.

Au fost şase voturi împotrivă, iar interesant este faptul că din cei 32 de consilieri prezenţi nouă fie nu au votat, fie şi-au anulat votul.

Liberalii dispun în total de 17 voturi în deliberativul forului judeţean. Doi consilieri judeţeni liberali, Ioan Petran şi Emil Bogdan au lipsit de la şedinţa, iar dacă îl punem la socoteală şi pe preşedintele Mihai Seplecan, aflat în conflict deschis cu colegii săi liberali, mai rămân 14 voturi. Astfel,  cu tot sprijinul consilierilor UDMR prezenţi, candidatul liberal a adunat doar 17 voturi. Cei care au votat împotrivă sau au preferat să-şi anuleze votul sunt consilierii PSD, UNPR şi independenţii.

Astfel, la conducerea forului administrativ judeţean rămâne preşedintele Mihai Seplecan şi vicepreşedintele din partea UDMR, Vakar Istvan. 

Cea de-a doua funcţie de vicepreşedinte a devenit vacantă după ce fostul ocupant al acesteia, liberalul Horaţiu Cătărig, şi-a dat demisia, în urma unor negocieri politice purtate de acesta cu conducerea PNL Cluj.

ZIUA de CLUJ l-a întrebat pe co-preşedintele PNL Cluj, Marius Nicoară, cum îşi explică înfrângerea liberalilor din CJ Cluj.

"Am avut doi consilieri absenţi, dar ambii au lipsit motivat, ne-au anunţat înainte de şedinţă, ştiam că nu avem singuri majoritate, dar ne-am bazat pe conştiinţa civică a celorlaţi consilieri judeţeni, pentru că nu era vorba de un interes de partid aici, ci de nevoia de a mai alege un reprezentant în executiv, care să se ocupe de treburile judeţului. Cred că PSD şi UNPR au politizat mult prea mult această chestiune şi cred că electoratul îi va sancţiona", a spus Marius Nicoară.

În replică, liderul consilierilor PSD, Remus Lăpuşan, a afirmat că PNL avea datoria să voteze noul vicepreşedinte al forului judeţean, "după ce ei au forţat demisia domnului Cătărig din funcţie".

"Blocajuj şi tot ceea ce există ca probleme la nivelul consiliului judeţean se datorează celor de la PNL şi liderilor lor, domnii Nicoară şi Buda. Liberalii l-au ales pe Mihai Seplecan în funcţia de preşedinte, tot ei au renunţat la proiectul Tetarom IV, ei au blocat centrul ecologic de deşeuri, trebuie să-şi asume aceste lucruri. Noi am spus foarte clar de când a fost propus Mihai Seplecan că nu vom vota pentru acesta, şi nici vreun alt candidat liberal pentru funcţia de vicepreşedinte. Noi am avut un vicepreşedinte acolo, şi-a dat demisia să le lase lor cale liberă. Cred că ar trebui să se trezească şi să nu încerce să dea vina pe alţii", a mai declarat Remus Lăpuşan.

 

Comenteaza