Lucrări la centura metropolitană, in 2023 / Ministerul Transporturilor caută bani pentru centura Mărtinești

Lucrări la centura metropolitană, in 2023 / Ministerul Transporturilor caută bani pentru centura Mărtinești

Primarul Emil Boc a declarat că „dacă totul decurge normal”, în anul 2023, lucrările la centura metropolitană a Clujului vor putea începe. De asemenea, edilul a anunțat că se lucrează cu Ministerul Transporturilor pentru finanțarea drumului de legătură a Clujului la Autostrada Transilvania prin alte fonduri decât cele fonduri europene sau prin PNRR.

Lucrările la centura metropolitană, start in 2023

''Anul acesta sunt gata documentațiile, anul viitor se poate face licitație și în 2023 se pot începe lucrările. De ce să nu se poată face. Dacă începem la metrou, să nu se poată începe la centura metropolitană. Ne-am pus un an termen de licitație. Și pentru metrou e pus un an. 2022 este an de licitație. Cam asta este ideea de lucru. Un an pentru licitație pentru că sunt proiecte mari. De ce să nu se poată începe lucrul în 2023. Ar trebui să înceapă lucrările”, a precizat primarul Emil Boc, in sedina de Consiliu Local.

Valoarea proiectului ar urma să se ridice la suma de 600 de milioane de euro, iar finanțarea să fie asigurată din fonduri structurale.

Discuții cu Ministerul Transporturilor pentru legătura Clujului la Autostrada Transilvania

Primarul Emil Boc a declarat, în ședința consiliului local, că administrația locală lucrează, cu sprijinul ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă, la găsirea unei surse de finanțare pentru legătura Clujului la Autostradă.

„Am o veste bună. Prin susținerea ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă și a prim-ministrului Florin Cîțu găsim o sursă de finanțare mai rapidă decât PNRR sau fondurile europene pentru a realiza cei 6-7 kilometri care să conecteze Clujul la autostradă și să scăpăm de aglomerația din Baciu, de pe Bulevardul Muncii, care astăzi transferă tot traficul greu care vine dinspre Turda, București și am găsit înțelegere, iar veștile sunt bune în această direcție, că vom găsi înțelegere pentru a grăbi lucrurile”, a declarat primarul.

Consiliul Județean Cluj a emis, la începutul anului, certificatul de urbanism pentru construirea Drumului Expres ce va face conexiunea între Autostrada A3 și DN1.

Sectorul de drum propus, între localitățile Turda și Mărtinești, va avea o lungime estimată de 5,3 km și va cuprinde două benzi de circulație pe un sens. Costul estimat al investiției gestionate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere este de 55,33 milioane de euro, finanțarea fiind asigurată, în principal, din fonduri europene nerambursabile.

Viitorul tronson de drum Turda-Mărtinești este parte a drumului expres Turda - Halmeu (Someș Expres), proiect de infrastructură prevăzut în Master Planul General de Transport al României 2014-2030 și prin intermediul căruia se va realiza conexiunea la Rețeaua Trans - Europeană de Transport (TEN-T). Someș Expres va avea o lungime totală de peste 320 de km și va interconecta cele mai importante municipii din zona de Nord-Vest a României: Cluj-Napoca, Bistrița, Satu Mare, Baia Mare.

Comenteaza