Lucrările din Sfântul Ion nu încep la Sfântul Aşteaptă, ci lunea viitoare. "Centura mică" şi parkingurile iluzorii

Lucrările din Sfântul Ion nu încep la Sfântul Aşteaptă, ci lunea viitoare.
Emil Boc promite centuri şi parkinguri în Cluj. Dacă centuri a realizat în trecut, ca primar şi premier, la capitolul parcări etajate nu prea are cu ce se lăuda.

Primarul în funcţie, Emil Boc, a declarat luni, într-o emisiune de promovare electorală, că săptămâna viitoare încep lucrările de modernizare din zona Sfântul Ion.

„Centura mică" şi „centura metropolitană"

„Împreună cu comuna Floreşti, vom face centura mică, care va decongestiona un pic, nu decisiv, intrarea rutieră în Cluj. Floreştiul va face 6 kilometri, până la Valea Gârbăului, iar ei sunt în faza finală a pregătirilor pentru începerea lucrărilor, în timp ce noi vom face două porţiuni: 1,6 kilometri de la Valea Gârbăului la Bucium, la capătul liniilor de tramvai şi troleibuz, ca să asigurăm intrarea în oraş, şi drumul de la Sfântul Ion, ca floreştenii să aibă alternativa să meargă şi spre Calea Turzii sau Gheorgheni, unde au treabă fiecare. În aprilie 2017, lucrărilor vor fi gata", a spus liberalul.

„Centura mică", aşa cum îi spune Boc, este numai una dintre promisiunile pe care le face pentru decongestionarea unui trafic deja infernal. El a vorbit despre aşa-zisa „centură metropolitană", de 38 de kilometri, care ar urma să vină de la autostradă, din Gilău, până în sensul giratoriu de la Cora, apoi să treacă prin spatele cartierelor Mănăştur, Zorilor, Bună Ziua şi Gheorgheni. Ce uită să spună candidatul PNL este că centura este inclusă într-un masterplan general de transport care încă aşteaptă un vot al Parlamentului. Până la promovarea sa prin lege, procedură amânată din cauza campaniei electorale, documentul poate suferi modificări.

Parkinguri iluzorii şi parkinguri în proiect

Candidatul PNL la primărie vede parkingurile ca o altă soluţie pentru decongestionarea centrului Clujului, chiar dacă în acest mandat nu a inaugurat decât unul, venit la pachet cu Sala Polivalentă. Dacă centuri a realizat în trecut, ca primar şi premier, la capitolul parcări etajate Emil Boc nu prea are cu ce se lăuda.

„Avem 7-8 locaţii unde dorim să facem parkinguri etajate, în cartiere sau în zone limitrofe marilor bulevarde. Astfel vom putea scoate şi maşinile parcate pe prima bandă pe Calea Floreşti, Nicolae Titulescu, Dorobanţilor, 21 Decembrie şi alte artere. De asemenea, vom putea oferi o bandă specială pentru transportul public", a spus Emil Boc.

Dacă aceste parkinguri sunt mai degrabă iluzorii, există trei pentru care se întocmesc proiecte. Pe strada Primăverii se pregătesc documentele pentru licitaţie la un parking de 200 de locuri, în Hasdeu tocmai s-a aprobat în consiliul local protocolul de asociere cu Universitatea Babeş-Bolyai pentru un parking suprateran cu 320 de locuri (din care 238 cu regim închis), iar pe Avram Iancu un investitor se află în faza de aprobare a documentaţiei pentru un parking de 350 de locuri în regim public-privat.

 

Comenteaza