Lucrările pentru extinderea Tetarom, blocate în „familie”

Lucrările pentru extinderea Tetarom, blocate în „familie”
Societăţile clujene ACI şi Grup 4 Instalaţii au acţionari comuni, însă acest aspect nu le împiedică să-şi pună beţe în roate atunci când vine vorba despre obţinerea unui contract din bani publici.

Lucrările pentru extinderea parcului industrial Tetarom I şi cele pentru realizarea Tetarom IV sunt blocate din pricina contestaţiilor depuse de către două dintre societăţile care au participat la licitaţie. În mod paradoxal, una dintre firmele care contestă este chiar ACI. Acesta are acţionari comuni cu firma Grup IV Instalaţii, care a câştigat contractul pentru construcţia Tetarom I.

Directorul ACI Cluj, Dorin Aşchilean nu a dorit să ofere prea multe detalii. Fratele său, Ioan Aşchilean, este preşedintele Consiliului de Administraţie al Grup IV InstalaţiiZIUA de CLUJ relata într-o ediţie anterioară despe faptul că lucrările la cele două parcuri industriale au fost câştigate de ACI. Acum aflăm că în această familie lucrurile nu merg foarte bine. ACI, care are acţionariat comun cu Grup IV Instalaţii, obţinuse contractul pentru realizarea celui de-al patrulea parc industrial public, prevăzut pe un amplasament din comuna Feleacu. Grup IV Instalaţii reuşise să câştige contractul pentru extinderea Tetarom I, de pe strada Tăietura Turcului. Rezultatul acesta nu-i încântă, însă, pe reprezentanţii ACI. Împreună cu Tehnodomus Arad, ei au contestat procedura de atribuire a contractului obţinut de Grup IV Instalaţii. Directorul ACI, Dorin Aşchilean, a explicat că nu poate oferi prea multe detalii în acest moment. „După ce vom aeva un răspuns de la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC), voi veni cu mai multe detalii. Deocamdată, pot doar să afirm că am depus contestaţie", a subliniat Aşchilean. Întrebat „cum se face că această contestaţie vine să blocheze tocmai una dintre firmele din al cărei acţionariat face parte şi ACI, el a evitat să ofere un răspuns direct: „Acolo sunt mai mulţi acţionari. Fiecare suntem cu activitate separată". Fratele său, Ioan Aşchilean, era preşedinte al Consiliului de Administraţie la nivelul Grup 4 Instalaţii şi nimeni nu a semnalat că acest lucru s-ar fi schimbat între timp, mai ales că pe site-ul oficial al societăţii el apare ca deţinător al acestei funcţii. Un lucru este cert: procedura de atribuire a contractului pentru Tetarom I s-a sistat până la momentul în care CNSC va pronunţa o decizie. Asocierea Trustul de Instalaţii, Montaj şi Construcţii Cluj - Grup 4 Instalaţii - ELCO - RADJ a fost desemnată câştigătoare pentru contractul Tetarom I, cu o propunere financiară de 37,3 milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată (TVA), din care pentru Obiectul 1 - Deviere LEA 110 kV: 2.076.741 lei, fără TVA. ACI n-are, însă, noroc pentru că firma din Arad, Tehnodomus, a contestat şi procedura de atribuire a contractului pentru Tetarom IV. Acest obiectiv urma să fie realizat de către ACI în asociere cu Electromontaj, Nord Conforest şi Erbi Prodcom. Oferta propusă de acest consorţiu se ridică la 36,3 milioane lei (plus TVA, 45 de milioane de lei).

 

Comenteaza