Mai marii Clujului dau vina unii pe alţii în criza gunoaielor

Mai marii Clujului dau vina unii pe alţii în criza gunoaielor
După închiderea rampei provizorii de depozitare a deşeurilor de la Pata Rât şi după ce Primăria Cluj şi firmele de salubritate din municipiu au luat decizia extremă de a transporta temporar gunoaiele la Alba Iulia, în spaţiul public clujean au apărut noi reacţii din partea autorităţilor.

În emisiunea „Matinal" a Realităţii FM Cluj, de vineri, a intervenit Mircea Avram, directorul Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Privat (RAADPP) Cluj, aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, regie care s-a angajat să amenajeze o rampă temporară pe terenul comunei Feleacu, lângă centrul ecologic de deşeuri(CMID).

Directorul RAADPP: „Cei din consiliul judeţean spuneau că oricum nu vor plăti la Feleac"

Directorul RAADPP a vorbit despre blocajul care a intervenit între autorităţile judeţene şi primăria Feleacu în discuţiile privind plata despăgubirii pentru terenul pus la dispoziţie pentru construirea rampei.

„În 27 mai a avut loc o şedinţă a Consiliului Local Feleacu, în care s-a stabilit nominalizarea de către UAT Cluj (n.red. - CJ Cluj) şi UAT Feleacu (n.red. - primăria Feleacu) a câte unui evaluator ANEVAR în maxim 3 zile. Consiliul Local Feleacu şi-a făcut treaba, Consiliul Judeţean nu şi-a făcut treaba. Trebuia făcut un raport de evaluare comun, cu termen de realizare 7 zile. Nu au făcut un raport comun, a făcut fiecare parte raportul său.(..) Există un sentiment din partea mea că nu există o comunicare legat de această problematică. Trebuie să spunem odată lucrurilor pe nume. Eu am avut o întâlnire vinerea trecută la consiliul judeţean, chiar pe această temă, la ora 8 şi 30 de minute, iar cei din consiliu spuneau că oricum nu vor plăti la Feleac pentru că Uniunea Europeană sau nu ştiu cine nu le acceptă să plătească nici un fel de redevenţă. Deci şi această poveste că le dă sau nu le dă se pare că nu va fi pusă în practică. Eu vă spun lucruri concrete, lucruri care nu eram sigur că s-au spus, iar faptul că se aruncă vina ba pe Feleac, ba pe RAADPP nu-i o chestiune normală. Odată şi odată trebuie să existe şi oameni care îşi asumă responsabilitatea şi cetăţenii nu trebuie să plătească oalele sparte pe care unii oameni nu şi le asumă sau nu pot să şi le asume. Noi, RAADPP-ul am găsit evaluator în două zile, cei doi vicepreşedinţi ai consiliului judeţean ne-au spus: facem noi evaluarea, nu voi", a declarat Mircea Avram la Realitatea FM Cluj.

CJ Cluj: „Avem doar două obligaţii legale, închiderea depozitelor neconforme şi finalizarea SMID"

Consiliul Judeţean Cluj a făcut la rândul lui, vineri, câteva precizări în legătură cu „problematica depozitării deşeurilor în judeţul Cluj".

„Potrivit prevederilor legale şi contractuale în vigoare în această materie, Consiliului Judeţean Cluj îi revin doar două obligaţii legale:
- închiderea depozitelor neconforme de deşeuri, obligaţie deja demarată şi care a generat numeroase beneficii ca urmare a evitării demarării procedurii de infringement asupra României, ceea ce ar fi însemnat penalităţi aplicate ţării noastre în cuantum de 1.400.000 euro în prima zi de aplicare a sancţiunilor şi, ulterior, câte 140.000 de euro pe zi până la conformarea deplină. Trebuie subliniat totodată faptul că, acţionând în acest fel, Consiliul Judeţean nu a permis depozitarea ilegală în continuare a deşeurilor;
- finalizarea Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) în judeţul Cluj până în anul 2017.
Deşi responsabilitatea pentru depozitarea deşeurilor anterior momentului finalizării SMID nu revine forului administrativ judeţean, Consiliul Judeţean îşi exprimă întreaga disponibilitate de a contribui la deblocarea unei probleme majore a judeţului, fără însă a încălca legea", se arată într-un comunicat de presă al CJ Cluj.

Mihai Seplecan: „Nici eu şi nici instituţia pe care o conduc nu vom face niciun rabat de la lege"

Reprezentanţii CJ Cluj mai arată că ei au făcut demersuri pentru găsirea unei soluţii în această criză: „efectuarea studiului privind evaluarea terenului necesar acestui demers, transmiterea a numeroase adrese oficiale către alte consiliile judeţene din ţară referitor la această problemă, au fost organizate numeroase întâlniri cu reprezentanţii Consiliului Local Feleacu, cu care s-a şi purtat o intensă corespondenţă, a fost manifestată întreaga deschidere de realizare a unei platforme de stocare temporară a deşeurilor din fondurile Consiliului Judeţean Cluj şi prin intermediul unei entităţi subordonate forului administrativ judeţean." „Din păcate însă, Consiliul Local Feleacu a respins, de nenumărate ori, toate aceste demersuri şi variante propuse, deşi, în calitate de membru al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Eco-Metropolitan, avea obligaţia să se implice activ în rezolvarea acestei probleme", susţine conducerea CJ Cluj.

Preşedintele CJ Cluj, Mihai Seplecan, a declarat:„În pofida acestui refuz, din dorinţa evidentă de a nu pune în pericol un proiect european în valoare de peste 250 de milioane de lei, nu vom abandona şi vom veni în continuare în sprijinul autorităţilor, atrăgând însă atenţia asupra faptului că nici eu şi nici instituţia pe care o conduc nu vom face niciun rabat de la lege şi nici nu vom permite alte demersuri care nu sunt legale. Toate aceste măsuri despre care se vorbeşte acum trebuiau luate din timp de către toate autorităţile responsabile, pasivitatea unor şi reaua credinţă a altora neputând constitui fundamente legale pentru a pasa Consiliului Judeţean Cluj această problemă a deşeurilor."

Prefectul judeţului Cluj: „Din 3 iulie va fi autorizată o nouă rampă a Salprest, ar fi loc de depozitare încă vreo 7 luni"

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a spus de mai multe ori că dacă Centrul de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) din Feleacu, ar fi fost gata, această problemă nu ar fi existat. Edilul a mai afirmat că primăria Cluj-Napoca nu poate face nimic pentru amenajarea unei rampe de depozitare, pentru că cei de la CJ Cluj construiesc depozitul ecologic, iar primăria Feleacu are terenul autorizat deja de Agenţia de Mediu, fapt ce ar permite realizarea aici a unei rampe într-un timp mult mai scurt.

Prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan, a fost întrebat de realizatorii emisiunii „Matinal" de la Realitatea FM Cluj dacă poate să intervină în această criză. „ Fie că e vorba de primăria Cluj sau de consiliul judeţean, acolo este vorba de un conflict, dar nu ştiu dacă un conflict politic, dar sigur un conflict al incompetenţelor cu siguranţă este. Aşa că noi nu am stat cu mâinile în sân să ne uităm cum se derulează această mizerie la nivelul judeţului Cluj. Noi am avut nenumărate întâlniri, i-am chemat la întâlnirile de la Prefectură inclusiv pe preşedintele Agenţiei Naţionale de Protecţie a Mediului, pe comisarul şef al Gărzii Naţionale de Mediu. Ori prefectul nu poate să facă nici în locul primăriei, nici în locul consiliului judeţean ce trebuiau să facă de patru ani de zile", a afirmat prefectul Clujului.

Reprezentantul guvernului în teritoriu a vorbit şi de variantele care există pentru a se putea relua depozitarea deşeurilor într-o zonă din apropierea municipiului.

„Ieri am discutat cu directorul Agenţiei Judeţene de Mediu, şi mi-a spus că în acest moment există în derulare două variante de autorizare provizorie a unui depozit, este vorba de 4000 de mp a celor de la Salprest, care până în 3 iulie vor primi autorizare pe această suprafaţă, şi e vorba de alţi 16.000 de mp pentru RAADPP de pe lângă CJ, care să autorizeze o groapă lângă CMID, cu condiţia să obţină terenul de la Feleacu. (...)Există posibilitatea depozitării deşeurilor până în 15 iulie în Alba Iulia, iar din 3 iulie se autorizează aceşti 4000 de mp pentru Salprest Rampă, care au o capacitate de 90.000 de tone, deci încă vreo şapte luni ar fi loc de depozitare pe acea platformă. Poate că între timp se înţelege CJ Cluj cu Feleacu şi îşi autorizează acea rampă", a mai declarat prefectul Gheorghe Vuşcan.

 

 

 

 

Comenteaza