Mai mulţi bani de la oraş, mai puţini de la UE pentru cel mai mare parc din Cluj. Boc dă vina pe Guvern

Mai mulţi bani de la oraş, mai puţini de la UE pentru cel mai mare parc din Cluj. Boc dă vina pe Guvern

Emi Boc aruncă vina pe Guvern pentru faptul că Primăria Cluj-Napoca este nevoită să aloce mai mulți bani de la bugetul local pentru amenajarea Parcului Tineretului – Pădurea Clujenilor. 

Amenajarea Parcului Tineretului – Pădurea Clujenilor costă 22.861.202,24 lei (4.8 milioane de euro), din care 21.632.046,20 lei (4.5 milioane de euro) trebuiau să fie fonduri europene nerambursabile, proiectul urmând să fie finanțat prin Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Os – 4.2. Reconversia și refuncționalizarea terenurilor și suprafețelor degradate, vacante sau neutilizate din municipiile reședință de județ.

Inițial, contribuția municipalității era de 441.470,34 lei (93.500 euro, reprezentând 2% din valoarea eligibilă). Într-un proiect de hotărâre dezbătut de consilierii locali în ședința de joi, 1 august 2019, se arată că contribuţia municipalităţii la cheltuielile eligibile va creşte de la 441.470 lei la 12.105.818,47 lei (2.5 milioane de euro).

Guvernul a schimbat regulile în timpul jocului

Primarul Emil Boc a explicat, în şedinţa Consiliului Local din 1 august 2019, că majorarea contribuției municipalității vine ca urmare a faptului că, la îndemnul Guvernului, administraţia locală a depus proiectul european cu suprafinanţare, însă cu o lună în urmă, Executivul a anunţat că, la acest moment, se mai acceptă doar contractare de 100%:

"Documentul de poziţie iniţial al Guvernului României a fost acela de a cere administraţilor locale să depună proiecte europene în valoare de 120%, mergând până la 200%, pentru a putea fi finanţate din fonduri europene, adică acea numită supracontractare, ceea ce Primăria Cluj-Napoca a făcut, alături de câteva alte primării din ţară.

Acum o lună, am primit o notificare expresă de la Guvernul României, prin care ni s-a spus că nu se acceptă, în acest moment, decât o contractare de 100%. Cu alte cuvinte, s-au schimbat regulile jocului în timpul jocului. Oradea a trebuit să îşi amâne proiecte de 40 de milioane de euro, noi ne amânăm proiecte de 50 de milioane de euro. Asta înseamnă că dacă noi nu continuăm, acele proiecte mor, se opresc, şi toate studiile de fezabilitate, licitaţiile pe care le-am făcut dispar", a explicat primarul Clujului.

Finanţare la sfârşitul actualului exerciţiu financiar sau din următorul

Emil Boc a propus, în plenul Consiliului Local, alocarea din bugetul local a sumei care nu poate fi acoperită la acest moment de bani europeni, explicând că sunt două modalităţi prin care aceşti bani pot să fie totuşi restituiţi de Uniunea Europeană:

"Sunt două alternative. Pentru acest proiect avem din fonduri europene două milioane de euro, pe actualul exerciţiu, în limita de 100%. Guvernul spune aşa: "doar amânăm finanţarea, dar voi trebuie să aveţi un suport legal ca să mergeţi mai departe, să aveţi asigurată finanţarea, pentru că, la sfârşitul exerciţiului financiar, când rămân bani, municipalităţile care au avut proiecte în derulare sau proiecte eligibile vor fi finanţate". La sfârşitul exerciţiului financiar anterior, Clujul şi alte câteva primării au luat 60% din suma de bani rămasă restantă la nivelul ţării. Guvernul spune că, probabil, se va întâmpla la fel şi spre sfârşitul exerciţiului financiar actual, când proiectele mature, cu finanţarea locală asigurată, vor primi fonduri europene din ceea ce n-au cheltuit alţii. 

A doua variantă este defazarea proiectului. Guvernul spune aşa: "dacă voi consideraţi important şi includeţi continuarea finanţării pentru exrciţiul financiar 2021-2027, aceste proiecte vor putea fi finanţate din exerciţiul financiar următor pentru partea care mai rămâne, pentru că dacă răspunde exigenţelor de mobilitate, de spaţii verzi şi în exerciţiul financiar următor se va pune accent pe fiananţarea acestor domenii. Atunci, spune guvernul, dacă ipoteza unu nu merge, nu mai rămân bani, va fi posibil să luăm banii din exerciţiul financiar următor", exact cum am luat banii pentru Piaţa Unirii: noi am plătit şi apoi am primit cele 2,4 milioane de euro. Am investit banii, dar i-am recuprat, pentru că erau eligibili pe proiecte europene", a arătat Emil Boc.

Primarul Clujului i-a îndemnat astfel pe consilierii locali să susţină proiectul, întrucât a beneficiat deja de investiţii şi pentru că există certitudinea că, într-o formă sau alta, cheltuielile vor fi acopere din fonduri europene: "De aceea, eu nu aş abandona aceste proiecte. Eu vă propun dumneavoastră spre analiză, dezbatere şi susţinere să rămânem în aceste proiecte, să le realizăm, cu menţiunea că am certitudine ridicată că într-o formă sau alta, tot din bani europeni vor fi finalizate aceste proiecte, sau se vor recupera banii, şi e păcat să luăm şansa clujenilor de a lua nişte bani europeni pentru realizarea lucrărilor la obiective importante precum parcurile. Va fi mai complicat să găsim susţinere financiară, dar o vom găsi", a mai spus Emil Boc.

Au început lucrările de proiectare și execuție

Primăria Cluj-Napoca a dat ordinul de începere a lucrărilor de proiectare și execuție pentru Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor vineri, 19 iulie 2019. Contractul de proiectare și execuție a proiectului a fost câștigat de către asocierea SC Nord Conforest SA – Proiect Construct Regiunea Transilvania SRL.

Valoarea contractului este de 15.987.325,64 lei (fără TVA) din care: 326.200 lei (fără TVA) pentru servicii de proiectare și asistență tehnică, iar 15.661.125,64 lei (fără TVA) valoarea aferentă execuției lucrărilor.
Termenul de proiectare a proiectului este de 90 de zile și termenul de execuție este de 19 luni.

Pădurea Clujenilor – Parcul Tineretului se va extinde pe o suprafață de 213.004 mp și va fi un parc recreativ, un loc pentru petrecerea timpului liber, ideal pentru a explora natura, mediul înconjurător și viitoarea faună care se va instala în cadrul eco-sistemului nou creat. Locația aleasă pentru amenajarea viitorului parc este pe Bulevardul Muncii f.n., teren în proprietatea municipiului Cluj-Napoca, în spatele proprietăților amplasate între Str. Voroneț – Bd. Muncii nr. 239 și după proprietatea de la adresa – Bd. Muncii nr. 249.

Parcul va avea următoarele categorii de spații:

– plantații pentru stabilizarea solului;
– masive de arbori și zone de poiană;
– zone decorative pentru activitatea densă – zone de interes cu mobilier urban;
– zona de taluzuri – arbuști târâtori, graminée decorative și arbuști decorativi;
– zona de gradină urbană;
– zona cu facilități sportive.

Parcul va dispune de facilități pentru persoane cu dizabilități, locuri de parcare și iluminat nocturn în parcări și pe aleea principală. De asemenea, sunt prevăzute și parcări pentru biciclete și stații de încarcare pentru biciclete si trotinete electrice.

Principalele lucrări pentru realizarea proiectului sunt: plantarea vegetației, lucrări de relocare/protecție a utilităților și asigurarea utilităților necesare obiectivului.

Comenteaza