Mai scumpe cu ZECI DE MILIOANE de lei! Cât a ajuns să coste modernizarea a două drumuri județene din Cluj

Mai scumpe cu ZECI DE MILIOANE de lei! Cât a ajuns să coste modernizarea a două drumuri județene din Cluj
| Foto: Facebook.com/cjcluj

Lucrările de modernizare a două drumuri județene din Cluj, în lungime de 84 de kilometri, vor fi mai scumpe cu aproximativ 16 milioane de euro, în comparație cu momentul primei estimări a costurilor.

Este vorba de DJ 108C Mănăstireni – Călata – Mărgău și DJ 150 Viișoara – Ceanu Mare – Frata – Mociu, ambele drumuri județene fiind parte a Traseului Regional Transilvania de Nord, finanțat din Programul Operațional Regional 2014 – 2020.

Proiectul de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici actualizați ai lucrărilor de modernizare și reabilitare a celor două drumuri județene din județul Cluj a fost aprobat de către consilierii județeni în ședința ordinară de joi, 30 iunie 2022.

Potrivit referatului de aprobare, în ceea ce privește DJ 108C, s-a actualizat valoarea lucrărilor rămase de executat, în urma expertizei tehnice, și, implicit, valoarea totală a proiectului la 51.203.590,00 lei (TVA inclus), s-a demarat procedura de achiziție proiectare și execuție lucrări, în valoare de 26.353.297,83 lei (fără TVA), printr-un anunț de participare. Procedura de achiziție proiectare și execuție lucrări a fost contestată de o entitate, alta decât ofertanții participanți la procedură și, în final, anulată. Consiliul Județean Cluj a reluat procedura de achiziție în valoare de 26.768.700,00 lei (fără TVA), care a fost anulată pentru lipsă de ofertanți.

În concluzie, se impune actualizarea valorii restului de executat cu 23% (o suplimentare cu 7.110.512,54 lei TVA inclus), cu scopul de a finaliza implementarea proiectului în termenul stabilit de finanțator, respectiv 31 decembrie 2023 și pentru a elimina riscul returnării finanțării nerambursabile”, arată forul județean.

„În ceea ce privește DJ 150 Viișoara – Ceanu Mare – Frata – Mociu și aici s-a actualizat valoarea lucrărilor rămase de executat, în urma expertizei tehnice, valoarea totală a proiectului la 84.287.770,00 lei (TVA inclus), și s-a demarat procedura de achiziție proiectare și execuție lucrări, în valoare de 61.661.500,00 lei (fără TVA).

Procedura de achiziție proiectare și execuție lucrări a fost anulată datorită numărului mare al solicitărilor de clarificări din partea operatorilor economici și a faptului că expertiza care a stat la baza documentației a avut valabilitate un an. În luna septembrie 2021, s-a demarat procedura de achiziție servicii de expertiză tehnică dar nu s-a prezentat nimeni.

Expertiza elaborată în aprilie 2022 a ținut cont de prețurile actuale ale pieței și astfel, față de valoarea lucrărilor aferente DJ 150, de 61.661.500,00 lei (fără TVA), în anul 2020, acum a rezultat o valoare de 128.153.187,99 lei (fără TVA).

În concluzie, se impune actualizarea indicatorilor economici cu valorile rezultate din expertiza tehnică, cu scopul de a finaliza implementarea proiectului în termenul stabilit de finanțator, respectiv 31 decembrie 2023 și pentru a elimina riscul returnării finanțării nerambursabile”, se mai arată în documentație.

Cum motivează CJ Cluj creșterea prețurilor lucrărilor

Așadar, modernizarea celor două drumuri județene va fi mai scumpă cu 78.3 mil. lei, în total costând aproximativ 213 mil. lei.

„Valorile neeligibile vor avea impact asupra bugetului aferent anului 2023. Creșterea valorii investiției se datorează, în principal, evoluției prețurilor din intervalul 2019 - 2022 și este cu precădere urmarea efectelor generate de criza declanșată la sfârșitul anului 2021, revenirea economică post-SARS-COV-2, precum și criza provocată de contextul international actual, cu impact asupra creșterii semnificative a prețurilor la materiale, manoperă, utilaj și transport. Creșterea valorii investiției se datorează și actualizării expertizei tehnice elaborate inițial în 2020 și care nu a mai reflectat realitatea prețurilor actuale ale materialelor”, transmite instituția.

Întregul proiect de hotărâre poate fi consultat AICI.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

Comenteaza
loading...