Masterplan pentru Someş. „Căutăm să profităm de rolul său regenerator"

Masterplan pentru Someş. „Căutăm să profităm de rolul său regenerator
Arhitecţii din ţara întreagă sunt chemaţi să caute idei pentru amenajarea cursului Someşului.

Primarul Clujului, Emil Boc, a anunţat că există planuri pentru celebra şi mult discutata întoarcere a oraşului cu faţa către Someş. „Avem un contract cu Ordinul Arhitecţilor din România prin care va fi organizat un concurs de idei pentru amenajarea cursului Someşului", a spus Boc, în cadrul unei dezbateri desfăşurate la primărie. În ultimii ani, tot mai multe eveniment sunt organizate pe malul râului care traversează Clujul, iar societatea civilă solicită intens în preajma Someşului spaţii de agrement, piste de biciclete sau de alergare şi locuri de relaxare.

Preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România (OAR), Şerban Ţigănaş, a detaliat pentru ZIUA de CLUJ. „De un an am pornit discuţia despre Someş şi am încheiat un contract între OAR şi Primărie. Partea noastră de înţelegere este să organizăm, de fapt, două concursuri de proiecte, nu doar cel care priveşte Someşul. Primul concurs, pe care îl vom lansa cel mai repede, se referă la reamenajarea Turnului Pompierilor din Cluj. Se doreşte transformarea acestuia într-un punct de informare turistică şi realizarea unei platforme de privire a oraşului, un spaţiu de belvedere, dacă vreţi, asupra centrului Clujului. În ceea ce priveşte acest proiect, tema, bugetul de premii, juriul, totul este gata şi aşteptăm să treacă hotărârea prin şedinţa de consiliul local. În ceea ce priveşte Someşul, concursul de idei va fi pentru realizarea unui masterplan care priveşte cursul integral al râului în zona intravilană, din Floreşti până în Apahida. Acest masterplan va fi baza pentru proiectele viitoare. Sunt multe spaţii pe care Someşul le traversează, spaţii verzi, iar mai ales în est sunt multe zone neutilizate. Se caută soluţii generice pentru utilizarea tuturor spaţiilor publice pe care Someşul le generează, le traversează şi le intersectează. Practic, cautăm să profităm de potenţialul Someşului, care are un potenţial generator pentru oraş, ba chiar regenerator, aş spune eu. Concursul este complex, pentru că documentarea este complexă, a fost nevoie să discutăm cu Apele Române, cu Hidroelectrica, să vedem în ce fel barajele influenţează debitul Someşului", a spus arhitectul Şerban Ţigănaş.

Someşul traversează Clujul pe o lungime de 14 kilometri. În zona aeroportului, cursul râului ar urma să fie deviat, pentru a permite prelungirea pistei aeroportului până la 3.500 de metri, astfel încât la Cluj să poată ateriza avioane care fac zboruri transoceanice. În strategia integrată de dezvoltare urbană comandată de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest se prevede ca acolo râul să devină un loc dedicat pasionaţilor de caiac.

DECLARAŢIE
„Problemele legate de Someş sunt prezente în mai multe documente - planul urbanistic general, strategia de dezvoltare a municipiului 2014-2020, planul de mobilitate urbană durabilă, strategia pentru aplicaţia Cluj - Capitală Culturală 2021, strategia integrată de dezvoltare urbană. Este o suprapunere fără precedent de studii care se concentrează şi scot în evidenţă rolul acestui culoar al Someşului şi spaţiile conexe care se pot crea. Este o întoarcere a Clujului, aşa cum s-a mai spus, cu faţa către Someş"
Şerban Ţigănaş, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România

 

Comenteaza