Matei Corvin, patinator. Mesajul unui activist maghiar

Matei Corvin, patinator. Mesajul unui activist maghiar
Un cunoscut om de cultură şi activist maghiar i-a aplicat patine statuii lui Matei Corvin.

Maghiarii au reacţionat vehement după ce patinoarul de Crăciun de anul acesta, din centrul Clujului, a fost poziţionat în jurul grupului statuar care îl care în centrul său pe Matei Corvin. Luni dimineaţă, un activist şi om de cultură maghiar, Szakats Istvan, a venit cu un desen amuzat, dar şi cu un text profund, în care vorbeşte despre importanţa lui Matei Corvin pentru Ungaria şi România, despre perioada Funar şi despre dorinţa ardelenilor de a convieţui.

„Volumul produselor culturale în limba maghiară în ultimii 100 ani despre Mathias Rex este incomparabil mai mare decât în limba română. De aici se deduce că din punct de vedere cultural, Mathias Rex este asumat (apropiat) de maghiari mult mai mult decât de români. Statuia lui Mátyás Király a devenit o foarte productivă suprafață de provocare și de bătaie de joc.

O rană în care se poate piscăli, mergând la sigur, de fiecare dată. Acest înțeles s-a codat în statuie a) în era Funar explicită, și b) după aia, în era Funar implicită. Nu degeaba și-a făcut Funar atâta treabă cu el. Și nu degeaba se face și de atunci. Ca un bun maghiar cu o sensibilitatea dusă spre idiosincrazie, da, am suspiciunile mele că asta s-ar fi întâmplat și în acest caz. Lucrez să mi le înfrâng. Dar nu e ușor.

Știți, sunt copiii ăia care s-ar da fericiți cu patinele în jurul statuii. Așa de mici că nici măcar n-au naționalitate. Na, n-are nimeni treabă cu ăia. Iară pe ăia mulți cu bă-avem-o-statuie-mare-și-faină-în-mijlocul Clujului oricum îi doare fix în patină de toată treaba cu aproprierea și umilința altora.

Dar hai să nu fim ignoranți toți. Aş vrea să te rog ceva. Nu-ți cer să muți pationarul. Ar fi păcat și stupid. Chiar e mai fain așa, tă' roată. Dar arată-mi cumva că nu-ți bați joc, că mă respecți. Nu știu, pune înapoi pintenul ăla rupt. Ceva. Dă-i și tu o șansă clujenității noastre comune", a scris Szakats, pe pagina sa de Facebook. Întregul text, aici.

Horvath Anna, fostul viceprimar al municipiului Cluj-Napoca,  s-a declarat nemulţumită de faptul că Primăria Cluj-Napoca a acceptat ca în acest an patinoarul din Piaţa Unirii să înconjoare statuia lui Matei Corvin.

"Considerăm un act sfidare față de reprezentanța politică și comunitatea maghiară faptul că nu s-a făcut nicio informare sau discuție prealabilă privind "inovațiile" propuse de primărie", a scris Horvath, pe pagina sa de Facebook, unde a postat şi o fotografie cu lucrările de amenajare a patinoarului.

Reprezentanţii Biroului mass-media al Primăriei Cluj-Napoca au informat, pentru ZIUA de CLUJ, că în acest an organizarea târgului de Crăciun a fost externalizată către o firmă, iar conceptul cu patinoar în jurul unui ansamblu statuar se regăseşte şi în alte oraşe mari ale Europei, iar acest concept a fost acceptat de către urbaniştii municipalităţii. Primăria consideră că în acest fel statuia va fi mai bine protejată.

Comenteaza