Metroul SA nu se lasă învinsă. A mai deschis un proces

Metroul SA nu se lasă învinsă. A mai deschis un proces

Societatea Metroul SA, care a participat, în asociere cu Padeco Company Limited, la licitația privind elaborarea documentațiilor pentru metrou și tren metropolitan la Cluj nu renunță așa de ușor la contract.

Metroul SA a deschis un nou proces la Curtea de Apel Cluj. În dosarul înregistrat în 7 aprilie, Metroul SA, liderul asocierii, apare ca revizuent, iar Metrans Engineering, pentru asocierea SWS Engineering - Systra - Metrans Engineering și Municipiul Cluj-Napoca, prin primar, sunt intimați.

Dosarul este înregistrat la secţia a III-a de contencios administrativ şi fiscal a Curții de Apel, iar cauza este ”litigiu privind achiziţiile publice - Decizia Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) nr. 2301/C3/2019 din data de 19.12.2019 şi cerere suspendare”. Încă nu a fost stabilit primul termen în acest litigiu.

Viceprimarul Dan Tarcea spune însă că acest proces nu poate încurca derularea contractului semnat săptămâna trecută cu asocierea SWS Engineering (Italia) - Systra (Franța) - Metrans Engineering  (România). ”Contractul e semnat, conform legii. S-au făcut demersurile necesare, potrivit legislației în vigoare. Aveam acest drept de a-l semna, astfel că proiectul metroului și trenului metropolitan merge mai departe”.

Valoarea contractului este de 35,9 milioane de lei, cu taxa pe valoarea adăugată (TVA) inclusă, ceea ce reprezintă 7,4 milioane de euro.

În ceea ce privește termenele de livrare a obiectivelor din contract, pentru metrou studiul de prefezabilitate va fi livrat în termen de cinci luni de la semnarea contractului, planul urbanistic zonal (PUZ), în termen de 16 luni, iar studiul de fezabilitate, în 26 de luni.

Pentru trenul metropolitan, au fost stabilite următoarele termene: la finele lunii 12 pentru PUZ și la finele lunii 14 pentru studiul de fezabilitate final, inclusiv acordul de mediu, documentația pentru exproprierea terenurilor și alte reglementări.

Licitație cu bătăi de cap

Licitația a fost organizată anul trecut, iar în octombrie 2019 primăria anunța că asocierea Asocierea SWS Engineering Spa (Italia) - Systra (Franța) - Metrans Engineering (România) este câștigătoare.

Ofertantul de pe locul II, Metroul SA (România) – Padeco Co. LTD (Japonia), a contestat decizia primăriei la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, care i-a și dat câștig de cauză în luna decembrie 2019, eliminând din cursă câștigătoarea inițială, pe motiv de conflict de interese.

A venit rândul celor de la Metrans să apeleze la instanță și să atace hotărârea CNSC. Apoi la începutul lunii martie, Curtea de Apel tranșează această dispută și decide menținerea deciziei inițiale a primăriei de a atribui această licitație către asocierea SWS Engineering (Italia) - Systra (Franța) - Metrans Engineering (România).

Comenteaza