Mihai Viteazu se pregăteşte de revoltă. "Blocăm drumul"

Mihai Viteazu se pregăteşte de revoltă.
Locuitorii comunei Mihai Viteazu sunt supăraţi şi se gândesc să blocheze drumul naţional 75. Ei spun că locuinţele lor cedează din cauza camioanelor care transportă piatră la autostrada Sebeş - Turda.

Construiesc într-o parte, strică în alta. Camioanele care transportă piatră pentru autostrada Turda - Sebeş distrug casele locuitorilor din comuna Mihai Viteazu. Acestea merg cu viteză prea mare şi au greutatea peste cea stabilită de lege. Oamenii au trimis prefectului o petiţie cu peste 100 de semnături, prin care au cerut ca vehiculele să respecte condiţiile prevăzute de lege, iar - dacă nu - sunt decişi să blocheze drumul naţional 75.

ZIUA de CLUJ a făcut o vizită în comuna de lângă Turda. Prima dată am trecut pe la Vasile Orzei, a cărui casă e plină de crăpături. "Dacă această casă nu era făcută cu piloni de beton, eu cred că se sfărma. Uitaţi-vă la crăpăturile astea. Când trec maşinile, ies în stradă şi le arăt că mi se rupe casa. Unii înţeleg şi încetinesc, alţii... numai ei ştiu ce zic", se plânge Vasile.

Camioanele circulă ziua şi noaptea, uneori în formaţii de 6-7. Au dreptul să transporte 30-40 de tone, dar ajung chiar şi la 60. Omul se teme că va rămâne fără acoperiş până la finalizarea autostrăzii Turda - Sebeş. La fel ca el sunt şi alţi locuitori din Mihai Viteazu. La câteva porţi mai încolo am găsit-o pe Tamasi Bozsi. Şi-a retencuit casa recent, în 2013, dar acum nişte crăpături adânci ne zâmbesc hidos. "E dezastru la noi şi la socrul meu. Se rupe casa peste tot", spune femeia.

Oamenii au trimis o petiţie cu peste 100 de semnături prefectului de Cluj, iar acesta i-a reunit la aceeaşi masă pe toţi cei implicaţi. În urma discuţiilor de săptămâna trecută, lucrurile s-au mai liniştit.

"Pe domnul prefect l-am invitat în noaptea aia să vină să doarmă la mine, să vadă cum se scutură paharele şi patul în casă, gândeşti că-i cutremur", a spus doamna Bozsi, jumătate în glumă, jumătate serios.

"Fac întrecere pe strada asta, pe drumul naţional, circulă cu viteză foarte mare, noi ştim că totul se face pe bani. Noi nu avem nimic împotrivă să se facă autostrada, dar dacă ei sunt în regulă şi nu încalcă legea, nu ar trebui să ne afecteze pe noi", explică şi primarul Ioan Zeng. Acesta a cerut, la întâlnirea cu prefectul, ca maşinile să nu meargă cu viteză, motiv pentru care s-a şi instalat un indicator care limitează viteza vehiculelor de mare tonaj la 30 de kilometri pe oră, repararea drumului, găsirea unei rute ocolitoare. În plus, a mai solicitat ca toate benele camioanelor să  fie acoperite, pentru că au fost multe cazuri când pietrele au căzut prin sat.

Cel mai decis pare un alt localnic, Liviu Vâtcă. Acesta rosteşte răspicat un gând al întregii comunităţi. "Dacă nu se rezolvă problema, închidem drumul cumva. Ieşim toată lumea pe drum, cu ce putem găsi", a spus Vâtcă.

Săptămâna trecută, reprezentanţii Inspecţiei de Stat în Controlul Rutier (ISCTR) au aplicat două sancţiuni balastierelor din zonă, în valoare de 10.000 de lei. De asemenea, au dat trei sancţiuni operatorilor de transport pentru depăşirea greutăţii, în valoare de 27.000 de lei. Camioanelor care au fost depistate cu masa totală mai mare decât limita legală li s-au retras şi licenţele de transport, pe o perioadă de 30 de zile.

Oamenii legii au stat şi luni toată ziua pe marginea drumului, oprind şi cântărind fiecare camion cu piatră. La control a participat inclusiv şeful interimar al ISCTR, Mihai Badiu, care i-a explicat primarului că în ultimele zile camioanele au început să respecte masa totală maximă prevăzută de lege.

 

Comenteaza