Militanţi cu acte împotriva urbanismului deşănţat

Militanţi cu acte împotriva urbanismului deşănţat
Locuitorii de pe strada Măceşului din reşedinţa de judeţ au pus bazele unei asociaţii care va acţiona contra abuzurilor din urbanismul clujean.

Asociaţia pentru Protecţia Urbanistică a Străzii Măceşului (APUSM) urmează să fie înregistrată legal. Din structură fac parte cetăţenii riverani nemulţumiţi că primăria a autorizat în zonă un proiect de blocuri cu 5-10 etaje. Asociaţia a avut prima acţiune la finalul săptămânii trecute: o simulare de trafic pentru ca autorităţile să vadă cum va arăta strada după ce noii locuitori se vor muta în cele 18 noi blocuri ce urmează să se edifice în zonă.

"Fiind nemulţumiţi de abuzurile urbanistice ne-am reunit într-o şedinţă şi am pus bazele constituirii unei asociaţii care să militeze împotriva abuzurilor din urbanismul clujean. Numele va fi APUSM. Sâmbătă a avut loc şi prima manifestare publică. Mai exact, între orele 10:00 şi 12:00 am parcat un număr de maşini pe stradă în zona şantierului să facem o simulare pentru a vedea şi autorităţile locale cum va arată zona odată ce proiectul megalomanic care cuprinde 18 scări de bloc cu 300 apartamente şi o grădiniţă va fi finalizat, în condiţiile în care nu sunt prevăzute parcări, conform prevederilor legale. Se poate vedea cu ochiul liber că proiectul va aduce doar prejuridicii riveranilor. Intenţia noastră este ca în fiecare sâmbătă să fim prezenţi în zonă cu forme de protest inedite", au subliniat reprezentanţii APUSM , care se pun împotriva proiectului autorizat de primărie în favoarea societăţii Synesis Development. Conform hotărârii Consiliului Local nr. 458 din 2008, pe str. Măceşului s-au avizat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) şi un Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru un ansamblu mixt de locuinţe şi dotări, de la demisol, parter şi trei etaje la subsol, demisol, parter şi 10 etaje. Mai precis, a fost modificată Unitatea Teritorială de Referinţă a zonei de la maxim trei etaje şi spaţii verzi în L6c - zonă de locuinţe şi dotări, servicii cu regim de înălţime variabil, de la trei la 10 etaje. Accesul este reglementat din str. Măceşului, Procentul de Ocupare a Terenului (POT) este maxim 30% şi Coeficientul de Utilizare a Terenului (CUT) este maxim 2, pe terenul de 1,3 ha pe care e situat ansamblul. Se mai menţine încadrarea ca spaţiu verde a unei porţiuni pe limita de nord a terenului. Prin PUD se propune amplasarea clădirilor cu patru-cinci etaje înspre str. Măceşului, cele cu trei etaje perimetral-sud, iar cele cu şapte-zece etaje în partea centrală şi de nord, spre pârâu. În partea centrală a ansamblului se rezervă amplasamente pentru grădiniţă, comerţ, servicii şi o zonă plantată pentru parc-agrement-sport. Grădiniţa va avea 400 mp şi trebuie cedată primăriei. Ansamblul urmează să aibă 290 de apartamente. Circulaţia se rezolvă cu două benzi carosabile şi trotuare. Dezvoltarea infrastructurii e prioritară, adică investitorul este obligat ca mai întâi să traseze drumurile, să prelungească reţelele edilitare cu elementele specific: post transformator, staţie reglare gaze, staţie pompare, rezervor de apă.

Potrivit cetăţenilor, dezvoltatorul deja a investit în calitatea locuirii şi s-a ocupat direct cu desfiinţarea pârâului Becaş care exista în zonă, trecând peste faza de amenajare sau de delimitare a zonei de protecţie. Fără ca autorităţile să ia vreo măsură. Un grup de cetăţeni din cartierul Bună Ziua, vecini ai ansamblului Synesis de pe str. Măceşului, avizat de primărie în 2008 şi autorizat anul trecut pentru execuţie au cerut Consiliului Local, la finalului anului trecut, să revoce actele prin care acesta a primit undă verde pentru 5-10 etaje. Direcţia de urbanism a transmis aleşilor locali că proiectul superblocurilor de pe Măceşului este legal. Acum reprezentaţi de o asociaţie, cetăţenii sunt decişi să deschidă procese împotriva şantierului instalat la finalul anului trecut pe str. Măceşului, pentru a demonstra modul în care instituţiile statului închid ochii în faţa intereselor imobiliare.

Preşedintele comisiei de urbanism a consilierilor locali, Adrian Popa, a declarat că revocarea autorizaţiilor emise de primărie pentru proiectul Synesis de pe Măceşului este tardivă, întrucât actele au intrat în circuitul civil. "Ceea ce a rămas de făcut din punctual de vedere al primăriei este clarificarea chestiunii legate de încadrarea unei suprafeţe a terenului ca spaţiu verde. Am solicitat Direcţiei de Urbanism să trimită beneficiarului o adresă în care să îi solicite să aducă o situaţie de la cadastru a terenului care să fie suprapusă pe PUZ. Vorbim de o suprafaţă de teren situată în nordul parcelei de 1,3 ha. Dacă într-adevăr este spaţiu verde, atunci vom cere modificarea PUZ. Oricum, în zonă nu s-au emis autorizaţii de construire. Dacă cetăţenii vor merge în instanţă, noi le-am dat exact, mură-n gură, ce elemente pot invoca ca să câştige", a menţionat consilierul Adrian Popa.

Etichete
Comenteaza