Ministerul Apelor alocă 3 milioane de lei pentru devierea Someșului. Tișe: "Se pot face 10 metri de deviere cu acești bani"

Ministerul Apelor alocă 3 milioane de lei pentru devierea Someșului. Tișe: "Se pot face 10 metri de deviere cu acești bani"
Alin Tişe | Foto: facebook.com/AlinTise

Clujul primeşte 3 milioane de lei, de la Ministerul Apelor și Pădurilor, pentru lucrările de deviere a Someșului în zona Aeroportului Cluj-Napoca, necesare pentru construirea pistei de 3.500 de metri. Suma alocată este însă neînsemnată pentru amploarea lucrărilor, susțin reprezentanții Consiliului Județean Cluj.

"S-au alocat 3 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor de deviere a Someșului. Am verificat, împreună cu constructorii și am ajuns la concluzia că ar putea să mai facă vreo 10 metri de deviere cu acei bani. Finanțare “foarte bună”, vreo 6 mii de euro au fost alocați. Sunt banii de o vilă frumoasă în acest oraș. Trebuie 40 de milioane de lei ca să se termine aceste lucrări, adică 8-10 milioane de euro. Vom face și exproprieri, dar lucrările pot continua și fără", a declarat Alin Tișe astăzi, în ședința de consiliu.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Alin Tişe, îi cerea, în 19 februraie 2019, premierului Viorica Dăncilă să se implice în finalizarea lucrărilor de amenajare a râului Someșul Mic.

"Astăzi, în calitate de președinte al Consiliului Județean Cluj, am transmis o solicitare Prim-Ministrului Vasilica-Viorica Dăncilă prin care am solicitat implicarea și sprijinul său în finalizarea lucrărilor de amenajare a râului Someșul Mic. Deși titularul investiției este Ministerul Mediului și schimbărilor climatice, proiectul este unul major, cu un impact extrem de important la nivelul județului Cluj. Astfel, amenajarea hidrotehnică a râului Someșul Mic va scoate de sub efectul inundațiilor 1.785 de locuințe din municipiul Cluj-Napoca și din comuna Apahida, 476 de IMM-uri, 877 de hectare de teren", a declarat Alin Tişe, care mai spune că de această investiție vor beneficia și  Centrul Agro Transilvania, Aeroportul Internațional „Avram Iancu” și Stația de epurare a municipiului Cluj-Napoca.

Nerealizarea acestor lucrări pune în pericol construcțiile din imediata vecinătate a cursului râului, favorizând inundarea întregii albii majore actuale. "Așadar, îi solicit public doamnei Prim-Ministru să intervină și să sprijine acest proiect extrem de important la nivelul județului Cluj. Amintesc, totodată, că de acest proiect este strâns legată și lucrarea de extindere a pistei Aeroportului Internațional Cluj", mai spunea preşedintele CJ Cluj.

În 20 februraie 2019, printr-un comunicat de presă, Ministerul Apelor și Pădurilor anunţa că va aloca, anul acesta, suma de 3 milioane de lei pentru lucrările de deviere a Someșului în zona Aeroportului Cluj-Napoca, necesare pentru construirea pistei de 3.500 de metri. 

"Amenajarea râului Someșul Mic în municipiul Cluj-Napoca, în zona aeroportului. Valoare 3 milioane lei, alocată în 2019. Menționez că valoarea totală a proiectului este de 110 milioane lei, iar lucrările prevăd și devierea cursului râului Someșul Mic, pentru extinderea aerportului. Dar ca acest fapt să fie posibil, autoritățile locale trebuie să mute podul care traversează șoseaua de centură a municipiului", se arată în comunicatul Ministerului Apelor și Pădurilor. 

Alocarea de fonduri pentru Cluj-Napoca este cuprinsă într-o listă de 36 de proiecte naţionale, pentru care este prevăzut un buget total de 120 milioane de lei, proiecte care însă nu vot fi finalizate în 2019, ci în 2020, 2021.

Comenteaza