Ministerul de Interne: oamenii străzii, femeile însărcinate și dializații să fie feriți de ger

Ministerul de Interne: oamenii străzii, femeile însărcinate și dializații să fie feriți de ger
Ministerul Administrațilei și Internelor de Interne a dispus prefecturilor, în contextul atenţionărilor meteorologice, convocarea comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă şi monitorizarea evoluţiei stocurilor de materiale antiderapante. Potrivit MAI, a fost emisă o dispoziţie pentru stabilirea măsurilor care urmează a fi luate în sprijinul populaţiei.

"Conducerea MAI a dispus Instituţiilor Prefectului convocarea comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, asigurarea bunei funcţionări a utilităţilor publice şi monitorizarea evoluţiei stocurilor de materiale antiderapante destinate intervenţiei pe reţeaua de drumuri la nivel naţional".

Echipajele SMURD şi ale serviciilor de ambulanţă vor fi prezente în zonele cunoscute ca fiind frecventate de persoanele fără adăpost, pentru identificarea acestora şi transportul la centrele de cazare temporară amenajate de autorităţile locale. 

Pacienţii dializaţi şi femeile însărcinate, care din cauza fenomenelor meteorologice riscă să rămână blocaţi în zone izolate, vor fi transportaţi la unităţile sanitare din teritoriu şi internaţi la secţiile de specialitate.

Reprezentanţii MAI recomandă cetăţenilor să evite petrecerea unui timp îndelungat la temperaturi scăzute, mai ales în cazul persoanelor care suferă de diverse afecţiuni, să poarte îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvate, iar orice situaţie de risc să fie sesizată la numărul unic de urgenţă 112.

În cazul celor care pornesc la drum, MAI le recomandă să aibă autoturismele echipate de iarnă, să se deplaseze cu viteză redusă, să păstreze distanţa de siguranţă între autovehicule şi să folosească frâna de motor, dar şi să verifice funcţionarea instalaţiei de încălzire, precum şi existenţa unei cantităţi suficiente de combustibil.

13 judeţe, respectiv Maramureş, Sălaj, Satu Mare, Bistriţa Năsăud, Bihor, Cluj, Mureş, Arad, Alba, Timiş, Hunedoara, Caraş-Severin şi Sibiu, se vor afla sub cod galben de frig, în timp ce restul judeţelor vor fi afectate de un cod portocaliu de ger.

Comenteaza