Ministrul Investițiilor: „Metroul din Cluj va fi finanțat prin PNRR și trebuie terminat până în 2026”

Ministrul Investițiilor: „Metroul din Cluj va fi finanțat prin PNRR și trebuie terminat până în 2026”

Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a spus că un proiect major propus pentru finanțare în PNRR este metroul din Cluj. Trebuie terminate= până în august 2026, data – limită la care statele membre pot cheltui banii alocați de UE prin acest program dedicat relansării economice post-pandemie.

Rep: La Pilonul 1, Tranziție verde, e menționat metroul. Ce proiect de metrou vreți să finanțați, din Cluj sau București?
Cristian Ghinea: Ambele. În documentul discutat cu Ministerul Transporturilor și cu care vom merge la Comisia Europeană sunt prevăzute investiții în linii noi de metrou la București și Cluj.

Rep: Dar e timp pentru metroul din Cluj, care e abia la început cu documentația tehnică?
Cristian Ghinea: Domnul Emil Boc m-a asigurat că se va face, dar poate fi împărțit în tronsoane și măcar un tronson sau două să fie gata. Noi raportăm număr de km. Dacă e un risc de întârziere, să putem raporta o bucată din el, să ne luăm banii pe el.

Mai multe AICI!

Noul coridor magistral de transport rapid (metrou) pe axa vest-centru-est va urmări să deservească următoarele puncte principale de interes: în prima etapă: comuna Florești, viitorul spital regional de urgență, centrul comercial Vivo, cartierul Mănăștur, centrul orașului Cluj-Napoca și zona de est a orașului (respectiv zona Aurel Vlaicu /Pod IRA), în a doua etapă: legatura comunei Florești cu Gilău. Magistrala de metrou va avea peste 14 kilometri, va costa aproape un miliard de euro și va fi gata în 11 ani. Clujul va deveni astfel al doilea oraș al României care va avea metrou.

Comenteaza