Ministrul Justiţiei vrea eliminarea articolului care reduce pedepsele pentru deţinuţii scriitori: E un fenomen scăpat de sub control

Ministrul Justiţiei vrea eliminarea articolului care reduce pedepsele pentru deţinuţii scriitori: E un fenomen scăpat de sub control
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a anunţat, marţi, că va propune Guvernului, în prima şedinţă din februarie, emiterea unei ordonanţe de urgenţă pentru abrogarea articolului din lege care prevede că deţinuţii care scriu lucrări ştiinţifice beneficiază de o reducere cu 30 de zile a pedepsei pentru fiecare carte, precizând că tot atunci va pune pe masa Executivului regulamentul de aplicare a Legii 254/2013, care trebuia să fie adoptat din februarie 2014.

"Acum câteva zile am demarat o analiză plecată de la relatările din presă din 2015. Când am venit la Ministerul Justiţiei se discuta un regulament de punere în aplicare a Legii 254/2013 de punere în aplicare a pedepselor. Prevederile acestei legi au suscitat interesul dupa creşterea numărului lucrărilor", a declarat ministrul Justiţiei, într-o conferinţă de presă.

Ministrul a precizat că prevederea legală potrivit căreia deţinuţii care scriu lucrări ştiinţifice beneficiază de o reducere a pedepsei există în dreptul român din 1969 şi a fost preluată în variantele succesive ale legilor de executare a pedepselor, inclusiv în 2006 şi în această ultimă lege 254/2013.

"De-a lungul timpului, această prevedere nu pare să fi suscitat probleme. Problemele au apărut din momentul în care, la nivelul anului 2013, am asistat la o creştere fulminantă, exponenţială putem spune, a acestor lucrări", a precizat Raluca Prună.

Ministrul a mai spus că cifrele arătau că în perioada 2007-2010 a existat câte o lucrare pe an, în 2014 au fost 90 de lucrări, iar în 2015 au fost 340 de lucrări scrise de deţinuţi.

"Am citit cifrele acum câteva zile, din 2007 până prin 2010 am spus că exista o lucrare pe an. Acum am primit un alt rând de cifre de la ANP, ceea ce arată că nici măcar eu ca ministru al Justiţiei nu am nişte cifre corecte. Acestea fiind zise, la nivelul anilor 2014-2015, conform ultimelor cifre primite astăzi, am avut, în 2014, 90 de astfel de lucrări, în 2015 - 340 de astfel de lucrări", a precizat ministrul.

Ministrul Justiţiei a mai spus că acest fenomen este "scăpat completamente de sub control" şi va propune Guvernului emiterea unei ordonanţe de urgenţă pentru abrogarea articolului din lege care prevede că deţinuţii care scriu lucrări ştiinţifice beneficiază de o reducere cu 30 de zile a pedepsei pentru fiecare carte.

"Am decis, tocmai constatând că fenomenul este scăpat completamente de sub control, să propun Guvernului României ca, printr-o ordonanţă de urgenţă care va fi promovată în prima şedinţă de Guvern din luna februarie, să cer abrogarea acestei dispoziţii. Nu insist acum asupra motivelor pentru care cer abrogarea. Voi face o consultare publică, pentru că legea obligă ca la orice fel de act normativ să existe o consultare publică. Urgenţa cred că nu este cazul să o mai detaliez, este evidentă. Este un fenomen care, repet, este scăpat de sub control şi, pentru moment, cea mai bună soluţie este abrogarea acestei dispoziţii", a precizat Raluca Prună.

Ministrul a mai spus că, împreună cu această ordonanţă de urgenţă, va pune pe masa Guvernului, în aceeaşi zi, Regulamentul de aplicare a Legii 254/2013, care trebuia să fie adoptat odată cu legea, în februarie 2014.

"Înţeleg acum să-l pun pe masa Guvernului, s-a lucrat la acest regulament înainte ca eu să-mi preiau mandatul. Am să îl pun pe masa Guvernului, ca, prin hotărâre de Guvern să fie adoptat odată cu ordonanţa de urgenţă", a adăugat Raluca Prună.

În legătură cu lucrările scrise în penitenciar, ministrul a arătat că, în cursul analizei, a cerut, pe 31 decembrie 2015, lista cu autori şi cu lucrări ştiinţifice, iar la începutul acestui an, la cererea sa, a fost publicată o listă care cuprinde penitenciarul în care a fost elaborată lucrarea, fapta pentru care persoana a fost condamnată, profesorul universitar sau conferenţiarul care a dat o recomandare scrisă potrivit legii, editura la care s-a publicat această lucrare.

Conform articolului 96 alineatul 1, litera f) din Legea 254/2013 privind executarea pedepselor, în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice, se consideră 30 de zile executate pentru fiecare lucrare ştiinţifică.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, declara, în 6 ianuarie, la televiziunea Digi24, că va dispune măsuri deloc blânde dacă va constata, în urma unei analize asupra lucrărilor publicate de deţinuţi, că legea a fost încălcată sau aplicată defectuos în această privinţă.

Marţi, DNA a anunţat că a deschis dosar penal în cazul cărţilor scrise de către deţinuţi şi face verificări privind favorizarea făptuitorului, fiind vizaţi profesori universitari care au coordonat sau validat lucrările, reprezentanţii editurilor care le-au publicat şi funcţionari ai ANP care au propus eliberarea.

 

Comenteaza