Ministrul Transporturilor, pe autostrăzile Gilău-Nădăşel și Turda-Sebeș. Când vor fi gata FOTO

Ministrul Transporturilor, pe autostrăzile Gilău-Nădăşel și Turda-Sebeș. Când vor fi gata FOTO
Ministrul Dan Costescu a anunţat când ar putea fi gata cele două autostrăzi și cum vrea să urgenteze lucrările.

Costescu a fost joi în vizită pe șantierele autostrăzilor Gilău-Nădăşel, de 8,7 km, și Turda-Sebeş, de 70 km. Acesta a declarat că a avut discuții cu constructorul tronsonului Gilău-Nădăşel, că nu se pune problema rezilierii contractului și că lucrările vor continua pe această porțiune de 8,7 km din Autostrada Transilvania.

Vizita ministrului pe acest șantier s-a făcut pe fondul afirmaţiilor reprezentanților constructorului, potrivit cărora contractul ar putea fi reziliat pe motiv de întârziere la plată a unor lucrări. Costescu a mai anunțat că acest tronson va fi gata până la sfârșitul acestui an.

A fost o negociere normală, noi reprezentăm statul, a fost o negociere mai dură decât de obicei, e vorba la noi de banii statului, la dânşii de banii dânşilor personali, se dau şi declaraţii mai războinice. Eu am speranţa că luni dimineaţă, la 5 dimineaţa, pe acel şantier se va lucra", a spus ministrul.

El a vizitat și autostrada Turda-Sebeş, care este împărțită în patru loturi iar pe două dintre ele, 1 şi 2 dinspre Şebeş, se înregistrează întârzieri mari in execuție, fiind realizate în procent de 11,5 %, respectiv 7,2 %, conform site-ului Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale.

Costescu a afirmat că executivul va promova în perioada următoare o ordonanța de urgenţă care va simplifica procedurile de autorizare a construcțiilor de autostrăzi. Ministrul a spus că, dacă ordonanţa va fi adoptată în forma propusă de minister, se va începe o nouă etapă în construcţia proiectelor de infrastructură din România.

„Cat mai curând probabil sperăm să rezolvăm foarte multe din problemele pe care colegii noştri, partenerii noştri, constructorii şi consultanţii ni le-au semnalat ca fiind principalele motive pentru întârzierile cuprinse între şase luni şi chiar până la doi ani în construcţia de autostrăzi, căi ferate şi alte obiective mari de infrastructură.

Vorbim aici de dificultăţi de autorizare a lucrărilor de construcţii, pentru care este nevoie de o serie de avize, scoaterea terenurilor din circuitul agricol, care dura câteva luni, practic, cu noua procedură, nu va mai dura nici măcar o zi, pentru că terenul odată achiziţionat va trece în Cartea Funciară direct pentru destinaţia pentru care a fost cumpărat.

Obţinerea avizelor pentru electricitate şi gaze nu va mai dura câteva luni, ci se va da un aviz de principiu în 15 zile, practic din momentul acela autorizaţia de construire se poate da, pentru scoaterea din circuitul forestier, de asemenea vom avea un termen scurt de 15 zile, urmând ca, pentru toate aceste avize, avizul definitiv să se obţină pe calea normală a termenelor, dar fără a ne opri pe noi de la obţinerea autorizaţiei de construire şi de a începe şantierul.

Va fi obligaţia constructorului de a preda avizele finale odată cu recepţia acelei lucrări", a explicat ministrul. Două dintre loturile autostrăzii Turda-Sebeș, 3 și 4, care sunt realizate peste 40% la sută, vor fi gata în 2016, a precizat Costescu.

„Suntem în etapa în care nu s-au putut începe lucrările la terasamente din cauza umidităţii. Ar fi o greşeală să începem acum, pentru că am constata imediat după aceea instabilităţi ale solului, în schimb efectivele sunt mobilizate pentru lucrările de structură, pentru viaducte, pentru poduri. Acolo se lucrează într-un ritm în care sperăm noi, şi acesta va putea fi îmbunătăţit.

Ne propunem să finalizăm acest tronson, numărul 4, în acest an, am primit asigurări că acest lucru se va întâmpla. La celelalte trei, urmează şi acolo o analiză, şi tronsonul 3 are aceleaşi şanse, pentru celelalte două tronsoane, 1 şi 2, spre Sebeş, suntem mai puţin optimişti, dar credem că şi acolo vor fi găsite anumite soluţii, mai ales că acestea vor trebui să fie reevaluate din momentul în care reuşim să promovăm ordonanţa de urgenţă, din acel moment se vor simplifica foarte multe lucruri şi pe acele tronsoane", a mai declarat ministrul.

 

 

 

 

Comenteaza