Foto Minune! Primăria Florești curăță malurile Someșului. Scuza lui Șulea: "din lipsă de fonduri și datorită stringenței de a finaliza cele două unități educaționale"

Minune! Primăria Florești curăță malurile Someșului. Scuza lui Șulea: "din lipsă de fonduri și datorită stringenței de a finaliza cele două unități educaționale"

La două luni de la imaginile cu munți de gunoaie pe malurile și în albia râului, după o masă rotundă cu toate autoritățile locale organizată de societatea civilă, dar fără soluții la problemă, amenzi și o acțiune de ingienizare programată pentru acest final de săptămână, la inițiativa USR, Primăria Florești curăță Someșul. 

"Dragii mei dragi, Am ajuns și aici. În urma rectificării bugetare și a finalizării lucrărilor titanice de la școală și creșă, am ajuns și la igienizarea malurilor Someșului. O acțiune avută în vedere încă din primăvara acestui an, dar, din lipsă de fonduri și datorită stringenței de a finaliza cele două unități educaționale, iată, demarată doar acum, când pârghiile legal financiare au permis. S-a intervenit la curățarea albiei și s-a solicitat factorilor responsabili în acest sens găsirea unei soluții pentru îndiguirea malurilor", transmite primarul Șulea. 

 

Amintim că, câțiva oameni obișnuiți au adus în atenția opiniei publice o problemă pe care autoritățile locale și cele naționale o tolerează de circa 25 de ani. Au făcut o plimbare cu caiacul pe Someș, de la ieșirea din Cluj-Napoca și până în Florești, în cadrul căreia au filmat munți de gunoaie pe malurile și în albia râului. Se întâmpla cu doar câteva zile înainte de ediția din 2018 a festivalului Someș Delivery, proiect independet care provoacă și testează ideile comunității pentru integrarea Someșului în viața orașului Cluj-Napoca, și la care invitat special a fost cel mai titrat canoist român din toate timpurile, Ivan Patzaichin.

 

Imaginile au devenit virale pe rețelele de socializare, iar mass-media a căutat răspuns la instituțiile abilitate. În timp ce Primăria Florești a tăcut mâlc, Administraţia Bazinală a Apelor Someş-Tisa (ABAST) a declarat că situaţia este neschimbată de mai mulţi ani şi că responsabilitatea pentru curăţarea malurilor revine primăriilor, dar că sancțiunile nu sunt soluția, ci este nevoie de campanii de educare și informare a cetățenilor. De asemenea, Primăria Cluj-Napoca a declarat că orașul nu are probleme la acest capitol și că gunoaiele vin din amonte. Între timp, municipalitatea clujeană a înlocuit sistemul existent de colectare a deșeurilor de pe râul Someș din zona ștrandului Sun - cartierul Grigorescu - cu un baraj plutitor - țeavă corugată.

Având în vedere impactul subiectului în rândul comunității clujene, nici angajații Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa (ABAS) nu au stat cu mâinile în sân și au realizat un control, în data de 15 iulie 2019, în zona indicată, iar în urma verificărilor au fost constatate depozite de deșeuri menajere și de construcții atât pe malul drept al râului Someșul Mic (aval de puntea pietonală zona Barajului Florești II), cât și pe malul stâng. Primăria Florești a fost sancționată contravențional cu 75.000 lei.

Ulterior, tot societatea civilă a fost cea care, joi, 26 iulie 2019, a reușit să facă ceea ce, în mod normal, cădea în sarcina instituțiilor cu atribuții în administrarea Someșului: o masă rotundă pentru găsirea unor măsuri eficiente de rezolvare a problemei și apoi menținerea unor standarde de protejare a cursului de apă. Din păcate, întâlnirea s-a încheiat fără soluții. 

VEZI ȘI Două ore de discuție și nicio concluzie. Societatea civilă a demonstrat incapabilitatea autorităților clujene de a rezolva o problemă veche de 25 de ani

Comenteaza