Modelul „Ciocu' mic, că noi suntem la putere!", varianta de Cluj

Modelul „Ciocu' mic, că noi suntem la putere!
„Că vă place sau nu, noi suntem la putere. Primarii voştri fac proiecte de doi lei" i-a pus
la punct consilierul PSD Dan Canta pe colegii săi din opoziţie, deranjat de faptul că aceştia
au solicitat fonduri pentru proiectul reţelei de gaz din oraşul Huedin.

Alocarea fondurilor pentru proiectele de dezvoltare locală a stârnit ieri un scandal în plenul Consiliului Judeţean (CJ). Reprezentanţii PDL s-au retras din şedinţă după ce preşedintele Horea Uioreanu le-a interzis dreptul de a propune un amendament legat de transferul unei alocări de sume de pe un proiect al Liceului Tehnologic Vlădeasa către un proiect al Primăriei Huedin.

Consilierii PDL s-au plâns că administraţia judeţeană alocă fondurile discreţionar, strict către primarii USL şi cei ai UDMR. Consilierul PSD Dan Canta le-a răspuns celor din opoziţie că numai USL decide programul de finanţări pentru că este la putere. CJ a împărţit ieri suma de 4,48 milioane de lei pe proiecte de dezvoltare locală. Liderul consilierilor PDL, Alexandru Coroian, a atras atenţia că executivul comite un abuz de putere şi că împarte fondurile discreţionar, fără a ţine cont de comunităţile conduse de primari democrat-liberali. „Noi suntem partidul cu cele mai multe mandate în CJ, însă, USL nu ţine cont sub nici o formă de ponderea politică atunci când alocă bani către comunităţile locale. Primăria Huedin a obţinut în 2013 de la CJ mai puţin decât oricare din judeţ, iar asta numai pentru că primarul oraşului este membru PDL. De altfel, comunităţile cu primari PDL primesc de la Consiliul Judeţean 2 lei pe cap de locuitor, în timp ce restul, cu primari USL sau UDMR, iau 18 lei pe cap de locuitor ", a spus Coroian.

Democrat-liberalii s-au revoltat şi au părăsit plenul de şedinţă, în momentul în care Uioreanu le-a interzis să propună un amendament privind transferul unei sume de bani, de la Liceul Tehnologic Vlădeasa din Huedin, către primăria din localitate. Uioreanu a explicat că banii se dau în funcţie de priorităţi şi că sistemul de încălzire în şcoala Vlădeasa este mai important decât reţeaua de gaz din Huedin. „Vine frigul, e important să fie căldură în şcoala aceasta", a spus Uioreanu.

El a fost aprobat şi de consilierul PSD Valentin Cuibus, care a explicat că are informaţii că plenul Consiliului Local Huedin nu ar avea nimic împotriva alocării finanţării pentru acest proiect al şcolii. „Oricum, sistemul de încălzire s-a făcut. Mai lipşeste centrala", a spus Cuibus.

Consilierul PDL Steluţa Racolţa a explicat că primarul din Huedin, Mircea Moroşan, a depus un memoriu la direcţia economică a administraţiei judeţene şi că aşteaptă de foarte mult timp să primească finanţare. „Aş dori să luaţi în considerare că Primăria Huedin vrea să demareze lucrările la reţeaua de gaz. Ştim cu toţii că din acest proiect va avea de câştigat toată comunitatea Huedin, inclusiv această şcoală. Nu putem să mai ignorăm situaţia acestui oraş. Dezvoltarea zonei Huedin, a întregii comunităţi, constă în realizarea reţelei de gaz", a subliniat Racolţa. Canta s-a enervat de insistenţa colegilor săi din opoziţie şi a ţinut să îi pună la punct. „Noi avem un program de guvernare şi decidem unde merg aceşti bani. Că vă place sau nu, suntem la putere! Voi sunteţi în opoziţie aşa că degeaba faceţi scandal. Primarii voştri ştiu să facă proiecte de doi lei, normal că nu primesc bani. Cei de la UDMR ştiu cum să-şi promoveze proiectele, bravo lor!", a spus Canta.

Racolţa i-a răspuns că marii politicieni trebuie să se gândească la binele tuturor comunităţilor clujene, nu doar la cele cu primari PSD şi UDMR. „Oamenii care trăiesc în localităţi cu primari PDL nu sunt vinovaţi cu nimic. Noi trebuie să ţinem cont de ei toţi. Vă încălcaţi toate principiile. Nu se poate să ţineţi cont doar de referatele şi solicitările primarilor voştri. Primăria Huedin nu a primit aproape nimic de la CJ. N-a primit nici cât cea mai mică comună din judeţ", a spus Racolţa. În final, USL şi UDMR a votat după bunul plac, iar Moroşan a rămas fără nimic. Canta a propus ca democrat-liberalilor să li se taie indemnizaţia cu 50%, având în vedere că au părăsit şedinţa.

Etichete
Comenteaza