Modernizarea drumurilor din Turda ar putea fi amânată. Primarul e „fiert". „Bugetul este dezastru"

Modernizarea drumurilor din Turda ar putea fi amânată. Primarul e „fiert
Turda urma să intre anul acesta într-un amplu proces de modernizare, cu cel puţin 12 artere care ar fi trebuit refăcute. Dar nu sunt bani.

Consiliul Local Turda ar urma să aprobe, săptămâna viitoare, unul dintre cele mai mici bugete pentru oraş din ultimii ani. Primarul Tudor Ştefănie este „fiert". „E un dezastru. Sumele sunt foarte mici. Sunt supărat pentru că banii de la Consiliul Judeţean sunt mai puţini cu 50% decât în ultimii trei ani, cei de la bugetul statului sunt mai puţini, subvenţiile acordate de la buget sunt cu 20-30% mai mici decât anul trecut", s-a plâns Ştefănie. Acesta acuză că „sistemul de repartizare a banilor de la Ministerul Finanţelor este deficitar şi are la bază criterii subiective".

Primăria Turda avea anul acesta, în plan, să modernizeze 12-14 artere importante din oraş, să încheie lucrările la podul peste Arieş, cele de la grădina zoologică şi de la Liceul Mihai Viteazu, toate aflate în derulare.

„Ne-am propus să modernizăm drumurile, costurile sunt de 80-100 de miliarde de lei vechi. 50 de miliarde vin dintr-un credit bancar, dar restul ar fi trebuit completaţi de la bugetul local. Cu banii care îi avem, nu putem demara acest proiect", a spus Ştefănie.

În ceea ce priveşte grădina zoologică, situaţia este puţin mai optimistă. „Bugetul statului finanţează acest obiectiv, dar şi noi trebuie să venim de la bugetul local cu 1,5 milioane de lei. Lucrările sunt finalizate în proporţie de 78%. S-au cheltuit până acum aproximativ 78 de miliarde de lei vechi", a explicat Ştefănie. Grădina este închisă din 2010, iar ultimul termen pentru finalizarea lucrărilor a fost depăşit la finele anului 2014. Între timp, animalele de la Turda au fost cedate altor grădini zoologice. „Popularea grădinii zoologice nu e o problemă. Va fi uşor să cumpărăm sau închiriem animale, după ce se va termina proiectul de modernizare", a subliniat primarul.

Guvernul a decis luna aceasta ca banii de echilibrare a bugetelor locale să fie repartizaţi de Ministerul de Finanţe. Până acum consiliile judeţene hotărau unde se duc banii în teritoriu, iar de multe ori tabăra de la putere îşi trăgea partea leului. Acum, Finanţele dau banii direct, însă oferă sume minime, care pot părea mari pentru comunităţi cu ambiţii mici şi mici pentru comunităţi cu ambiţii mari, cum este şi Turda.

 

Comenteaza