Modernizarea străzii Bună Ziua, blocată de Bucureşti

Modernizarea străzii Bună Ziua, blocată de Bucureşti

Au trecut ani întregi până să revină în proprietatea publică a oraşului, iar primăvara trebuia să deschidă şantierul pentru modernizarea străzii Bună Ziua. Proiectul bate însă pasul pe loc, iar vinovat de acest blocaj este Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP).

“Legat de Bună Ziua, una din instituțiile statului, care se numește ANAP, a întârziat trei luni să ne dea un răspuns. Noi am vrut să facem o singură licitație pentru mutarea utilităților, dar ANAP a spus să facem patru licitații distincte, una pentru gaz, alta pentru apă, pentru fiecare utilitate în parte.

Am depus cele patru caiete de sarcini, trei au intrat în validare, una a intrat iarăși în verificare. Nu aș putea să spun cât mai durează verificarea. În mod normal, trebuie să dureze nouă zile lucrătoare, dar din experiențele trecute, când a durat trei luni şi jumătate, ne putem aștepta și aici să dureze trei luni și jumătate”, a explicat viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, în ședința de marți a Consiliului Local (CL).

Strada a revenit Clujului după 10 ani 

Strada Bună Ziua, din cartierul cu acelaşi nume, a fost trecută în urmă cu mai bine de 10 ani la CNADNR (actuala Companie Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, n. red.), care a investit în modernizarea ei, și era cerută de aproape trei ani de primăria clujeană, care dorește să o lărgească la 16 m. Hotărârea de guvern privind trecerea străzii în patrimoniul municipiului a fost aprobată în mai 2018. Lucrările de modernizare a străzii Bună Ziua ar urma să înceapă în primăvara acestui an. 

Patru benzi, trotuare şi piste de biciclete 

Strada va fi lărgită la 16 m și va avea trei benzi de circulație - două spre Bună Ziua şi una spre Fagului, pistă de biciclete și trotuare. "Au fost două propuneri pentru lărgirea străzii, supuse dezbaterii publice, una cu patru benzi şi fără piste de biciclete şi una cu trei benzi şi cu piste de biciclete.

Preferată, cu un număr covârşitor de voturi, a fost cea cu trei benzi şi cu piste de biciclete. Vrem o stradă modernă, care să încurajeze şi transportul alternativ, în special în perioada verii. Nu trebuie să ne gândim astăzi că pistele de biciclete nu au continuitate, trebuie să începem de undeva ca apoi să le putem extinde", a subliniat viceprimarul Clujului. 

Boc spune stop construcțiilor din Borhanci și Bună Ziua

Construcțiile imobiliare în cele două cartiere vor fi limitate printr-o hotărâre a CL. “Suntem cu butonul pe masă: să apăsăm declanşarea construirii cartierului de locuinţe din Borhanci. La fel ca şi cei care mai au proiecte de investiţii în Borhanci, aşteptăm lărgirea străzii pentru că pe studiul de trafic fără acest lucru nu se poate aproba proiectul. Fără această lărgire nu putem crea un cartier nou, nu putem avea o dezvoltare imobiliară pe măsură în zonă. Vom avea şi o deblocare a cartierului”, a declarat primarul Emil Boc.

Primarul a subliniat că va fi emisă o hotărâre de CL prin care vor fi limitate construcțiile imobiliare în cele două cartiere. „Până atunci, ca să fie foarte clar, pe Borhanci şi pe Bună Ziua se vor limita construcţiile imobiliare. Va fi şi o hotărâre de CL care să spună că, până la momentul extinderii, pe Bună Ziua şi pe Borhanci vor fi limitate construcţiile. În momentul în care se va emite autorizaţie de construire pentru lărgire se va porni şi emiterea autorizaţiei de construcţie pentru cartierul Borhanci, de exemplu”.

Edilul Clujului a mai specificat că, până la emiterea autorizației de lărgire a străzii Borhanci, doar construcțiile sub 20 de apartamente vor fi autorizate. 

Comenteaza