Modificările PSD la legile bugetului constrâng primăria clujeană să ia credit de 85 milioane euro. LISTA de investiţii

Modificările PSD la legile bugetului constrâng primăria clujeană să ia credit de 85 milioane euro. LISTA de investiţii

Primăria Cluj-Napoca va contracta un credit bancar de 85 de milioane de euro (400 de milioane de lei) pentru realizarea unor investiţii majore pentru oraş. 

Consilierii locali vor lua în discuţie în şedinţa de marţi, 5 martie, un proiect de hotărâre privind "aprobarea contractării unei finanțări rambursabile interne în valoare de 400 de milioane de lei pentru asigurarea surselor de finanțare pentru programul de realizare a investițiilor în municipiul Cluj-Napoca".

Conform proiectului de hotărâre, este vorba despre "realizarea de investiții în municipiul Cluj-Napoca pentru modernizarea și construirea de unități de cultură și recreere, reabilitarea arhitecturală a clădirilor, reabilitarea de drumuri și pasaje sunt considerate obiective prioritare pentru a aduce municipiul la standardele impuse de Uniunea Europeană”. Creditul ar urma să fie rambursat în cel puțin 30 de ani.

Modificările la legile bugetare împing municipalitatea clujeană să recurgă la contractarea creditului bancar. "Finalizarea investiţiilor din surse proprii constituie o problemă actuală şi de perspectivă la nivelul municipiului Cluj-Napoca, datorită modificărilor aduse la legile bugetare anuale care au diminuat semnificativ veniturile proprii, respectiv cota defalcată din impozitul pe venit.

În 2018 diminuarea faţă de 2017 a fost de 76.509.000 de lei. Pentru 2019, cota defalcată din impozitul pe venit estimată este la acelaşi nivel ca în 2017. Totodată, se înregistrează o creștere continuă a cheltuielilor aferente secțiunii de funcționare, componentă obligatorie a bugetului, a asigurării sumelor aferente susținerii proiectelor cu finanțare europeană, precum şi o creştere a cheltuielilor de capital.

Tot datorită modificărilor legislative, respectiv ordonanța de urgență a guvernului nr. 114/2018, se înregistrează o creștere a salariilor minime în domeniul construcțiilor, respectiv salariul minim brut crește de la 1.900 la 3.000 de lei, fapt care duce la o creștere semnificativă a cheltuielilor.

Având în vedere cele reţinute anterior, în vederea asigurării secţiunii de dezvoltare, în anul 2020 şi în perspectivă, se impune contractarea unei finanţări rambursabile interne în valoare de 400 de milioane de lei, astfel încât toate investiţiile propuse să fie realiazate", se motivează în proiectul HCL. 

Modificările PSD la legile bugetului constrâng Primăria Cluj să ia credit de 85 milioane euro. LISTA de investiţii

Obiectivele de investiţii enumerate mai sus nu vor putea fi demarate în anul 2019 şi nici în anii următori. 

Filarmonica 

Primăria Cluj-Napoca a lansat licitaţia pentru concesionarea unui teren de 1.500 mp, pe care un investitor privat ar urma să construiască un hotel de 4* sau o clădire de birouri de clasa A. Ofertele pot fi depuse până în 25 martie. Contractul de concesiune va fi încheiat pe 40 de ani, iar valoarea estimată a investiţiei este între 349 de milioane și 1,4 miliarde de lei. 

Din suma obținută ca redevență se va asigura o parte de finanțare pentru sediul Filarmonicii de Stat Transilvania (FST). Clădirea va fi ridicată pe terenul pe care a funcţionat fosta cazarmă militară de pe Bd. 21 Decembrie 1989. Investiţia se ridică la 40-50 de milioane de euro. Mai multe detalii, AICI! 

Podul Locomotivei

Podul care leagă Piaţa Gării de autogară încă aşteaptă un aviz de la CFR Călători. În perioada lucrărilor de modernizare a podului, CFR trebuie să întrerupă furnizarea de energie electrică pentru locomotive, astfel că municipalitatea trebuie să achite o sumă către compania publică de transport feroviar. "Cei de la CFR încă nu ne-au trimis calculaţia cerută", a explicat viceprimarul Dan Tarcea, la un post de radio local. 

Podul de 406 m lungime va fi lărgit pe alocuri prin realizarea unui ziduri de sprijin. Aici se va amenaja o pistă de biciclete de 2 m lăţime pe partea dreaptă, pe sensul de mers spre Dâmbul Rotund, şi se vor aplica panouri fonoabsorbante transparente, cu dimensiuni variabile, care să dea un aspect modern structurii. Se adaugă soluţii actuale de iluminat, cu tehnologie led, şi camere video de supraveghere.

Proiectul prevede îndepărtarea completă a asfaltului, hidroizolaţiei și bordurilor existente. Se va executa o placă de suprabetonare, din beton armat cu grosimea de cel puţin 16 cm peste grinzi; se va aplica pe toată lăţimea podului o hidroizolaţie performantă şi se vor monta borduri de granit. Noul pod costă 11,5 milioane de lei. 

Comenteaza