News alert Muzeul de 15 mil. euro de la Florești, blocat de consilierii USR / Primarul Pivariu iese la atac: "Jucăm un bambilici de-a administrația”

Muzeul de 15 mil. euro de la Florești, blocat de consilierii USR / Primarul Pivariu iese la atac: "Jucăm un bambilici de-a administrația”
| Foto: Facebook.com/bogdannicolaepivariu

Cea mai mare investiție din Transilvania finanțată în cadrul componentei Turism și Cultură din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a fost blocată de USR în ședința de joi a Consiliului Local Florești.

Consilierii locali din Florești, reuniți joi în ședință ordinară, au avut pe masă proiectul de hotărâre privind trecerea unui teren în suprafață de 15.583 mp din domeniul public al comunei în domeniul public pentru a putea fi dat administrarea Muzelui Național de Istorie a Transilvaniei. Pe teren este propus un complex muzeal nou, finanțat cu 15 milioane de euro prin PNRR. Culmea este că proiectul de la Florești a fost introdus în PNRR în mandatul liderului USR Cristian Ghinea în fruntea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.   

Consilierul USR Dan Dehenes a propus, la începutul ședinței, retragerea proiectului de pe ordinea de zi, invocând faptul că aleșii USR nu au suficiente informații pentru a-l putea vota. Primarul din Florești, inițiatorul proiectului de hotărâre, nu a fost de acord cu propunerea, așa că s-a mers mai departe spre dezbatere și vot.

Pentru a putea fi aprobat, fiind vorba de patrimoniul comunei, era nevoie de voturile a două treimi din numărul total de consilieri, adică 13 din 21. Cei șase consilieri USR prezenți joi la ședință, din totalul de șapte, au votat împotrivă, așa că cele 12 voturi ale consilierilor PNL și UDMR nu au fost suficiente, iar proiectul a căzut. Potrivit surselor ZIUA de CLUJ, cel de-al șaptelea consilier USR ar fi spus unor apropiați că nu poate să se prezinte într-o ședință în care să se opună unui proiect de 15 milioane de euro pentru Florești, așa cum se decisese politic în USR.

Primarul Pivariu: „Nu cred că se aștepta nimeni la așa ceva”

ZIUA de CLUJ l-a contactat pe edilul comunei Florești, Bogdan Pivariu, pentru a comenta situația creată în urma blocării proiectului de 15 milioane de euro.

„Cei de la USR au votat împotrivă, motivând că le trebuie informații. De ce nu le-au cerut?! Au avut ședință pe comisii și n-au cerut nimic. La alte puncte au cerut, dar la acesta nu. Este incredibil cum ei s-au opus unui proiect de 15 mil. euro, din fonduri europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, în comuna Florești. Este cel mai mare muzeu prevăzut în PNRR.

Urmează să discutăm cu Guvernul și să vedem care sunt pașii următori. Jucăm un bambilici de-a administrația pentru că USR-ul nu își poate lua informațiile din timp? Sincer acum... Nu cred că și-a pus nimeni problema ca acest proiect să nu fie aprobat. Este vorba de construcția unui muzeu nou în Transilvania după 100 de ani”, a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, Bogdan Pivariu.

Cum arăta proiectul blocat de USR

Proiectul respins de USR prevedea înființarea unui complex muzeal nou în zona Cetatea Fetei din Florești, prin extinderea Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.

Poriectul ar fi asigurat depozitarea, conservarea, restaurarea și digitalizarea patrimoniului Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, realizarea expozițiilor interactive, crearea de module de educație muzeală și de cunoaștere a patrimoniului pentru școlile și instituțiile de cultură din România, respectiv dezvoltarea unui centru al comunității.

Clădirea complexului muzeal avea prevăzute trei etaje, în total 8.000 mp. Pe același teren urmau să fie amenajate parcări și zone verzi, în care puteau fi desfășurate alte activități culturale.

Costurile totale ale construcției au fost estimate la 15 milioane euro fără TVA, din care 12 milioane euro fără TVA sunt destinați pentru proiectare și execuție, iar diferența, pentru dotări.

Comenteaza