Muzeul "Octavian Goga" de la Ciucea, pierdut definitiv de judeţ

Muzeul
Consiliul Judeţean (CJ) Cluj a pierdut definitiv Muzeul "Octavian Goga" de la Ciucea, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) respingând recursul intentat.

Prin sentinţa respectivă, întregul complex muzeal de la Ciucea a fost retrocedat unor pretinși urmași ai Veturiei Goga, informează Făclia de Cluj. În acelaşi timp, ICCJ nu a ținut cont de poziția Despărţământului Astra, respingînd cererea acesteia de intervenție accesorii.

"Respinge ca nefondate recursurile declarate de reclamanţii Mureşanu Florin Gheorghe, Mureşanu Eugenia şi Mureşanu Radu, Pompiliu Marius şi de pârâţii Statul Român, prin Ministerul Finanţelor Publice, reprezentat de DGRFP Bucureşti şi Judeţul Cluj, prin preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, împotriva deciziei civile nr. 570 A din 16 decembrie 2014, pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a III-a Civilă şi pentru Cauze cu Minori şi de Familie. Respinge cererea de intervenţie accesorie formulată de Despărţămîntul Asociaţiunii ASTRA, prin preşedinte Popa Mircea. Irevocabilă", se arată în sentinţa pe scurt.

Istoricul domeniului de la Ciucea

Domeniul a fost cumpărat de către Octavian Goga în 1920 de la Berta Boncza, văduva poetului maghiar Ady Endre. Odată cu semnarea actului de vânzare-cumpărare, poetul devine proprietarul complexului de la Ciucea.

Între anii 1921-1926, Octavian Goga modifică esenţial castelul: îl măreşte, îl etajează, îi schimbă arhitectura, conferindu-i un stil nou, brâncovenesc, cu verande largi şi vedere spre Criş. Tot în această perioadă se ridică un gard de piatră zidită al întregii incinte, se construieşte ,,casa de pe stâncă" şi se repară celelalte clădiri (Casa Albă, Casa Ady Endre şi clădirea Mănăstire).

La 7 mai 1938, Octavian Goga decedează la Ciucea. În 1939, după moartea poetului, văduva Veturia Goga aduce la Ciucea un monument de arhitectură românească, biserica din lemn din comuna sălăjeană Gălpâia, înfiinţează o mănăstire de maici care funcţionează până în 1947 şi îşi reia activitatea în 1994.

Muzeul Memorial "Octavian Goga" s-a înfiinţat prin dispoziţia Comitetului de Stat pentru Cultură şi Artă cu nr. 6694/1966, ca urmare al actului de donaţie nr. 863/1966, către statul român, făcut de Veturia Goga, văduva poetului. 

Comenteaza