Napocamin a creat precedentul: aviz suplimentar pentru construcţiile din Bună Ziua!

Napocamin a creat precedentul: aviz suplimentar pentru construcţiile din Bună Ziua!
Pe Bună Ziua nu se va mai putea construi fără aviz de la Transgaz, anunţă primăria.

Compania Napocamin a creat precedentul: de acum încolo, construcţiile din cartierul Bună Ziua vor avea nevoie de aviz de la Transgaz, compania care deţine conductele de gaz metan din oraş. Până acum, era suficient avizul de la Eon.

Societatea care îi aparţine familiei omului de afaceri Ioan Bene a început să ridice un bloc pe în cartierul Bună Ziua, în zona de protecţie a unei conducte magistrale de gaz metan; pentru a autoriza construcţia, primăria nu a solicitat companiei să aibă aviz de la Transgaz. „Noi ceream la dosar aviz de la Eon Gaz, iar pe acesta îl avea", a explicat Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca. La 1 aprilie 2015, Consiliul Local a luat în discuţie situaţia blocului de pe aleea Marin Preda 30, în urma unei plângeri prealabile făcute de vecini, şi a găsit că acesta respectă toate normele de urbanism; în documentaţie nu se făcea însă nicio referire la conducta magistrală. Numai că Transgaz a primit o înştiinţare de la vecini şi a intervenit, notificând beneficiarul şi primăria că prin zonă trece o conductă magistrală de gaz metan. De altfel, Napocamin a purtat o corespondenţă cu compania care deţine conductele de gaz metan şi ştia exact cum stau lucrurile. De cealaltă parte, cei de la primărie susţin că nu au avut habar de aceste probleme. Ca să evite pe viitor complicaţiile, municipalitatea a anunţat că, de acum înainte, construcţiile din Bună Ziua vor trebui să obţină şi aviz de la Transgaz.

„Autorizaţia a fost acordată pe vechiul Plan Urbanistic General, unde noi nu aveam datele despre conductele magistrale. În noul PUG informaţiile există, astfel că pe viitor nu vom avea asemenea probleme. E un caz rămas de dinainte să ştim lucrurile astea. Acum, că ştim, pe Bună Ziua toată lumea care construieşte va trebui să aducă aviz de la Transgaz, că ştim că pe acolo trece o conductă magistrală", a declarat Oana Buzatu.

ZIUA de CLUJ a relatat în exclusivitate situaţia de pe aleea Marin Preda 30. Napocamin a cumpărat proprietatea în noiembrie 2014, într-un moment în care exista deja un aviz Transgaz, care interzicea construcţiile în aria de protecţie a conductei magistrale. Societatea familiei Bene a cerut un nou aviz de la Transgaz, iar acesta a fost favorabil, dar cu condiţionarea devierii magistralei. Fără să se atingă de magistrală, Napocamin a început construirea unui imobil cu trei etaje şi mansardă (D+P+3E+M). Acesta se ridică la 7 metri de conductă, deşi distanţa minimă legală este de 20 de metri. În urmă cu două săptămâni, reprezentanţii Transgaz au notificat beneficiarul şi municipalitatea, cerând oprirea lucrărilor. Cu toate acestea, constructorii au apărut în continuare pe şantier, iar reprezentanţii companiei naţionale care deţine conductele de gaz metan i-au prins în „flagrant" şi au anunţat primăria.

„Vineri a sosit informarea de la Transgaz, iar astăzi (n.r. marţi) am transmis-o Poliţiei Locale, departamentul de control în urbanism, care va merge să verifice situaţia din teren", a afirmat Oana Buzatu.

Beneficiarul a anunţat că va muta conducta în cel mai scurt timp. „Demersurile au fost începute. Avem deja proiectul, se va trimite spre avizare la Transgaz şi vom muta conducta pe cheltuiala noastră", a declarat pentru ZIUA de CLUJ Gabriela Sabău, din partea companiei Napocamin.

Măsurile privind distanţa minimă dintre un imobil şi magistrala de gaz sunt în beneficiul proprietarilor acestor construcţii şi a vecinilor. „O conductă magistrală are altă presiune decât o conductă obişnuită. Pot apărea defecţiuni, emanaţii care se pot deplasa către construcţie şi poate sări totul în aer. Sunt nişte norme de siguranţă faţă de construcţiile aflate în zona de protecţie a magistralei", a afirmat un specialist consultat de ZIUA de CLUJ. Acesta a mai afirmat că mutarea conductei ar costa aproximativ 75.000 de euro.

Problemele nu se termină pentru Napocamin, deoarece vecinii au cerut în instanţă anularea autorizaţiei de construire 1413/2011, motivând că imobilul le afectează proprietăţile.

Comenteaza